mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  26.07.2021 06:43:00

Cestování do Thajska - Na občany ČR se po příletu vztahuje 14denní karanténa, pro očkované platí zvláštní režim

Cestování do Thajska

26.07.2021 / 06:45 | Aktualizováno: 26.07.2021 / 06:43

Na občany ČR se po příletu do Thajska vztahuje 14denní karanténa v hotelu na vlastní náklady. Pro očkované platí zvláštní režim v rámci programů Phuket Sandbox a Samui Plus. Při pozitivním testu je povinná hospitalizace na vlastní náklady či hrazená v rámci cestovního pojištění.

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku je cestování do země stále zásadně omezeno. Od července 2021 platí zvláštní režim stupu pro očkované osoby ze zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19 (mezi něž náleží i ČR) přes ostrovy Phuket a Samui v rámci programů Phuket Sandbox a Samui Plus. Tyto programy se vztahují na osoby, které obdržely úplnou očkovací dávku minimálně 14 dní před plánovaným odletem.

Případní zájemci o cestu do Thajska by proto měli věnovat zvýšenou pozornost následujícím informacím:

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku platí do odvolání zákaz komerčních letů do země. Přiletět lze pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností. Na ostrovy Phuket a Samui lze v rámci programů Phuket Sandbox a Samui Plus přicestovat pouze letecky.

Pozemní přechody do země jsou pro turistické účely stále uzavřeny.

Tranzit je možný pouze na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku za jasně daných podmínek a jeho délka nesmí přesáhnout 12 hodin.

Vstup do Thajska je podmíněn získáním Certificate of Entry (povolení ke vstupu). Žádost o něj se podává elektronicky. K jeho získání a následnému odletu je třeba předložit cestovní pas, cestovní zdravotní pojištění zahrnující covid-19, rezervaci letenky, rezervaci hotelu pro povinnou alternativní karanténu (AQ), rezervaci hotelu v rámci SHA+ nebo Samui Extra+, a negativní výsledek RT-PCR testu na covid-19 platný maximálně 72 hodin před odletem. V případě programů Phuket Sandbox a Samui Plus je pak třeba doložit též potvrzení o úplném očkování absolvovaném minimálně 14 dní před plánovaným odletem.

Pro více informací k CoE se obraťte na Velvyslanectví Thajského království v Praze.

Po příletu se na cizince vztahuje povinná alternativní karanténa (AQ) v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní. Na plně očkované osoby cestující v rámci programů Phuket Sandbox a Samui Plus se vztahují zvláštní pravidla pro pobyt a pohyb po těchto ostrovech v průběhu prvních 14 dní po příletu.

V případě pozitivního testu na covid-19, a to i pro osoby bez příznaků pobývající v alternativní karanténě, je povinná hospitalizace. Náklady na hospitalizaci si cizinec hradí sám či v rámci svého cestovního zdravotního pojištění. V dané souvislosti důrazně doporučujeme všem cestovatelům, aby si se svou pojišťovnou předem ověřili, zda jim v případě pozitivního testu náklady na hospitalizaci uhradí, i když budou bez příznaků a budou hospitalizováni za účelem pozorování, nikoliv léčby.

Vstup do země se řídí Pravidly pro prevenci šíření covidu-19 pro cestovatele vstupující do Thajska.

2. DOPRAVA

Vycestovat z České republiky do Thajska lze pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností (např. Austrian, Lufthansa, Swiss, Air France, KLM, Emirates, Qatar Airways, Etihad, EVA Air, Thai Airways, Turkish Airlines, Finnair, Singapore Airlines, Korean Air, Cathay Pacific).

Na ostrovy Phuket a Samui lze v rámci programů Phuket Sandbox a Samui Plus přicestovat pouze letecky.

Od 21. 7. 2021 do odvolání jsou zrušeny veškeré vnitrostátní lety z a do Bangkoku s výjimkou letů operovaných v rámci programů Phuket Sandbox a Samui Plus.

Zrušení letů se vztahuje i na další provincie s vysokou mírou nákazy covid-19  (Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakorn Pathom, Samut Sakhon, Yala, Songklha, Narathiwas, Pattani). V případě ostatních provincií doporučujeme aktuální situaci vždy ověřit s příslušným letištěm nebo leteckou společností.

Pozemní doprava je též zásadně omezena. Pohyb mezi některými provinciemi/okresy může být omezen v důsledku aktuálních preventivních opatření, na silnicích se mohou vyskytovat policejní kontrolní stanoviště. Při příjezdu z vysoce rizikových provincií může být v některých provinciích povinná 14ti denní karanténa. Aktuální situaci je proto třeba vždy před cestou ověřit.

Městská hromadná doprava v Bangkoku je přerušena od 21 do 4 hodin.

3. OPATŘENÍ

Thajsko momentálně prochází další vlnou pandemie covid-19 a v zemi stále platí nouzový stav.

Celkem 10 thajských provincií (Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakorn Pathom, Samut Sakhon, Yala, Songklha, Narathiwas, Pattani) je klasifikováno jako tmavě červené. Platí v nich zákaz vycházení od 21 do 4 hodin, zákaz shromažďování více než 5 lidí, omezení veřejné dopravy a další omezení.

Obecně platí povinnost nosit ústní roušky ve všech veřejných prostorech venku i uvnitř, a to včetně rodinných příslušníků během cesty soukromým dopravním prostředkem. Absence roušky ve veřejném prostoru může být pokutována do výše 20 000 THB.

Dále je vyžadováno dodržování osobní hygieny a pravidel sociálního odstupu (social distancing), s nímž souvisí i zákaz sdružování většího počtu osob. Národní parky a historické památky jsou zavřené.

V případě pozitivního testu na covid-19, a to i pro osoby bez příznaků pobývající v alternativní karanténě, je povinná hospitalizace. Náklady na hospitalizaci si cizinec hradí sám či v rámci svého cestovního zdravotního pojištění. V dané souvislosti důrazně doporučujeme všem cestovatelům, aby si se svou pojišťovnou předem ověřili, zda jim v případě pozitivního testu náklady na hospitalizaci uhradí, i když budou bez příznaků a budou hospitalizováni za účelem pozorování, nikoliv léčby.

Pokud se u někoho objeví symptomy nákazy koronavirem, platí povinnost nejpozději do tří hodin o svém stavu informovat thajské orgány.

V Bangkokské metropolitní oblasti (Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakorn Pathom, Samut Sakhon) platí řada preventivní opatření. Jedná se o omezení či zákaz provozu ubytovacích zařízení, restaurací, barů, zábavních podniků, masážních salónů, sportovišť, bazénů, obchodů a některých škol, jakož i o zákaz prodeje alkoholu. Od 21 do 4 hodin platí zákaz vycházení a je přerušena veřejná doprava.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Thajské ministerstvo zdravotnictví

Thajský imigrační úřad

Velvyslanectví ČR v Bangkoku

5. NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR.

Thajsko náleží z pohledu České republiky mezi zelené země, tj. země s nízkým rizikem nákazy covid-19. Cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole.

Povinnosti absolvování kontrolního testu na covid-19 po návratu do ČR závisí na tom, zda přijíždějící osoba je či není očkována, viz Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19.

V dané souvislosti upozorňujeme, že jednotlivé letecké společnosti mohou při odbavení či přestupu požadovat předložení negativního testu na covid-19. Proto doporučujeme aktuální podmínky před odletem ověřit přímo s přepravcem.

Případné testy na covid-19 lze absolvovat ve státem akreditovaných laboratořích. Využít lze též nabídky společnosti VFS Global.

V souvislosti s pandemií covid-19 platila pro cizince v Thajsku do 31. 10. 2020 vízová amnestie. Po uhrazení pokuty bylo možné podat opožděné žádosti o prodloužení víza/pobytového oprávnění ještě 90 dní po tomto datu. V současné době je však již pobyt všech cizinců bez platného víza/pobytového oprávnění považován za nelegální se všemi právními důsledky (trestní stíhání, deportace, zákaz vstupu do Thajska).

Konkrétní podmínky pro jednotlivé typy víz/pobytových oprávnění je třeba konzultovat přímo s thajským imigračním úřadem.

Vzhledem k tomu, že po celou dobu pandemie bylo možné k návratu do vlasti využít komerční letecké spoje a v současné době lze letět až do Prahy, Velvyslanectví ČR v Bangkoku nevystavuje českým občanům žádné podpůrné dopisy pro thajský imigrační úřad.

Pokud jste Thajsko stále neopustili, doporučujeme, abyste se registrovali v systému DROZD a věnovali pozornost platnosti svého cestovního zdravotního pojištění (optimálně s krytím covid-19).

přílohy

Pravidla pro prevenci šíření covidu-19 pro cestovatele... - 186 KB PDF (Acrobat dokument) 22.1.2021
https://www.mzv.cz/file/4188902/Entry_to_Thailand___August_2020.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688