Patria (Patria Finance)
Reality  |  10.07.2021 08:17:00

Dostupnost bydlení se v USA za posledních 40 let nezhoršuje, naopak - Víkendář

Zatímco americká média hovoří o tom, že bydlení se stává stále méně dostupné, Marian L. Tupy a Gale Pooley na stránkách Cato Institute tvrdí, že situace je přesně opačná. K tomu podle nich neplatí, že u realit je rozhodující lokalita. Za klíčový faktor považují financování.

Ekonomové poukazují třeba na zprávy z Reuters, podle kterých rostoucí ceny oceli, stavebního dřeva či mědi tlačí ceny bydlení mimo dosah většiny společnosti. Podobné informace ale vedly Tupyho a jeho kolegu ke zkoumání toho, co se skutečně na realitním trhu v USA dělo v letech 1980–2020. Nebrali ovšem v úvahu ceny nemovitostí v dolarech, ale to, jak dlouho museli lidé mimo vedoucí pozice pracovat, aby si na bydlení vydělali.

Podle oficiálních dat se medián cen domů v USA v roce 1980 pohyboval na 64 000 dolarech. Hypotéční sazby se tehdy dostaly na 13,74 % a třicetiletá hypotéka ve výši 64 600 dolarů znamenala měsíční platbu ve výši 752 dolarů. Průměrná velikost domu dosahovala 1 595 čtverečních stop (jedna čtvereční stopa je asi 0,092 čtverečního metru) a měsíčně tak domácnost za čtvereční stopu zaplatila 0,47 dolarů.

Ekonomové pokračují s tím, že podle dat University of Illinois a Miami University dosahovala v roce 1980 průměrná mzda takzvaných modrých límečků, tedy lidí pracujících mimo vedoucí a kancelářské pozice, 9,12 dolarů na hodinu. Oněch 752 dolarů měsíční platby tak vyžadovalo 82,47 hodin v zaměstnání, což odpovídá 3,1 minuty práce na jednu čtvereční stopu bydlení.

Jaká byla situace v roce 2020? Medián cen realit se dostal na 336 900 dolarů, ale sazby hypoték klesly na 3,11 %. Třicetiletý úvěr pak vyžadoval měsíční platbu 1 440 dolarů. Průměrná velikost domu se zvýšila na 2 261 čtverečních stop, takže měsíčně domácnost zaplatila za jednu stopu 0,64 dolaru.

Odměny se v roce 2020 pohybovaly na úrovni 32,5 dolaru za hodinu, takže splátka ve výši 1 440 dolarů za měsíc vyžadovala 44,3 hodiny práce za měsíc. A to znamená 1,17 minuty práce na jednu čtvereční stopu domu na bydlení. Ekonomové k tomu dodávají, že mezi lety 1980 a 2020 vzrostla nominální hodinová mzda o 257 %, cena bydlení počítaná na jednu stopu o 268 %. Samotná časová cena jedné čtvereční stopy (čas nutný pro odpracování při nákupu nemovitosti) se tak zvýšila asi o 3 %.

Ekonomové k tomu dodávají, že tyto kalkulace neberou v úvahu vyšší kvalitu současných staveb ani jejich menší energetickou náročnost. Pouhý 3% růst ceny nemovitostí (viz výše) je pak podle ekonomů překvapivý s ohledem na to, jaké jsou restrikce na stavbu nových domů a jaká regulace s tím souvisí.

Jestliže pak vezmeme do úvahy nižší náklady hypoték, celkové náklady spojené s pořízením nemovitosti klesly z 3,1 minuty vyžadované na pokrytí měsíční splátky na jednu čtvereční stopu na 1,1 minuty. Jde tedy o více než 60% pokles. To ekonomové glosují s tím, co bylo zmíněno v úvodu: Zatímco se hovoří o tom, že u nemovitostí je rozhodující lokalita, ve skutečnosti to jsou finance.

Zdroj: Cato Institute


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688