Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  05.07.2021 15:57:46

Nakupovat drobnosti na Aliexpress či eBay půjde bez poplatku poště i v budoucnu

Na základě změny předpisů Evropské unie došlo od 1. července ke změně podmínek při zasílání zboží ze zemí mimo členské státy. Skončit tak mělo osvobození platit DPH i u drobných objednávek z e-shopů v ekvivalentu hodnoty do 22 EUR. Již dříve Česká pošta představila princip, kdy za poplatek startující na 97 vše zařídí. Celý nákup se však v tomto případě dále prodraží, když celkové DPH se vypočte kromě ze samotného zboží také z poštovného a právě i z poplatku poště. Kromě toho, že u nás v Kocourkově (České republice) půjde drobné zboží nečekaně dovážet bez DPH i po 1.7. zřejmě ještě několik týdnů, navíc i v budoucnu by díky novému režimu „IOSS“ mělo jít zboží doručit alespoň bez zbytečných administrativních poplatků.

Rychlost našich zákonodárců způsobila, že přestože se již v těchto dnech za posílané zboží nízké hodnoty ze zemí mimo EU mělo platit DPH, zatím se tak neděje. Nedošlo totiž ještě kcelkovému schválení příslušné novely zákony o DPH. Po schválení ve Sněmovně v úvodu června míří teprve do Senátu. A z oficiálních míst zatím nezazněl žádný ani orientační termín, kdybychom se účinnosti daného zákona mohli dočkat. Díky chybějící legislativě zkrátka naše celní orgány nemohou DPH vyměřovat a vybírat. Stále si tak lze „bez sankcí“ v zemích mimo EU objednat bez DPH například levný obal na telefon, nabíječku či třeba oblečení.

Zboží z Číny často dokáže k adresátovi dorazit do 14 dnů od objednání. Není však nic výjimečného, když se naopak zákazník dočká až po více než 2 měsících. U současných nákupu tak může dojít k situaci, že se k našim celníkům zásilka dostane až po startu účinnosti očekávaného zákona. A pak se zboží rázem prodraží klidně i na dvojnásobek. V tu dobu, v daném případě, již asi nezbyde než využít placených služeb České pošty jako obvyklého nejčastějšího finálního doručovatele.

Zdroj: Česká pošta

Díky „IOSS“ bez poplatku

Předpisy Evropské unie stanovují, že u zásilek do 150 EUR lze celní prohlášení podat výhradně elektronicky. U valné většiny zboží se v tomto případě neplatí clo, platí se však DPH. Tedy u nás také u zásilek do 22EUR po účinnosti zmiňovaného zákona. Již nyní však některé zahraniční e-shopy, včetně AlieExpress, umožňují rovnou při koupi zboží zaplatit také „domácí“ DPH. Otevírají tím tak zákazníkovi možnost, zjednodušit doručení zásilky bez zbytečných dalších administrativních nákladů. A to v návaznosti na zavedení „IOSS“ (Import One-Stop Shop – jedno správní místo pro dovoz). Prodejce zkrátka díky uzavřeným dohodám rovnou vybere u zboží patřičné DPH a následně je přepošle celnímu úřadu dané země.


Zdroj: Aliexpress

Aby se však zboží nezaseklo u pošty na celnici, musí dojít ke spárování údajů. Buď lze využít zpoplatněných služeb České pošty anebo si vše zařídit sám. Domácí celní správa přišla s aplikací eCep, prostřednictvím které se podá patřičné celní prohlášení a které právě obsahuje také kolonku IOSS. Při koupi si je tedy třeba tento na e-shopu vygenerovaný údaj o zaplacení DPH zaznamenat. Stejně tak jako podací číslo, údaj o odesílateli, hmotnost zboží či hodnotu zásilky a cenu za dopravu. Tyto údaje je nutné pro řádné podání celního prohlášení elektronickou cestou. Navíc zákazníka si Celní správa potřebuje při daném podání „ověřit“. K dispozici je několik variant, nejčastější asi bude využíváno OP s čipem či v posledních měsících výrazně se rozšiřující tzv. bankovní identity dostupné v internetovém bankovnictví řady finančních ústavů. Ne každý má totiž zpoplatněnou datovou schránku či využívá První certifikační autority.

Výše zmíněné administrativní kroky někdy nemusí být ani třeba. Řada mimo unijních zahraničních prodejců se na avizovanou legislativu připravila a řadu zboží distribuuje přímo z EU, tedy již po patřičném proclení. Bohužel někdy to je předem těžko zjistitelné. Přestože například zmiňovaný u Čechů oblíbený „Alík“ stále pro značnou část odesílaného zboží uvádí Čínu, v poslední době často přijde zásilka z Nizozemska či Litvy.

Závěrem možno zmínit, že i podle nových pravidel zůstávají od DPH osvobozeny zásilky, které mají povahu darů a jsou zasílány příležitostně mezi fyzickými osobami do hodnoty 45 EUR. Ovšem i pro tyto zásilky bude nutné nově podat elektronické celní prohlášení.

22.09. 18:16  DPH pozor. (alois cibulka)
08.07. 18:55  Dph (ztoupa)
08.07. 04:28  Datová schránka NENÍ zpoplatněna (Bruno)
07.07. 23:05  DPH z EU (Daniel)
07.07. 08:49  DPH z Aliexpress se platí (Jan Kolenko)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688