Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.06.2021 07:02:21

Dohoda na dalším fiskálním balíčku v USA dosažena (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trh bude vstřebávat další Bidenův fiskální balíček. Příjmy domácností v USA po vyprchání březnového balíčku v dubnu spadly a za květen vykážou už jen drobnější snížení. Spotřeba naopak pravděpodobně pokračuje v růstu, ačkoliv v reálném vyjádření jej aktuálně převáží zdražování. Údaje jsou důležité pro rozhodování Fedu a tudíž při překvapení můžeme vidět významnější tržní reakci světových i regionálních finančních trhů.

Pokles příjmů domácností v USA je jednorázový

Finanční trh dnes bude ještě vstřebávat včerejší zprávy o dosažení dohody fiskálním balíčku v USA a pozitivní výsledky stress testů amerických bank. Na dnešním kalendáři pak bude stát za pozornost zveřejnění měsíční statistiky vývoje příjmů a výdajů amerických domácností včetně cenových indexů, které jsou důležitým ukazatelem pro Fed. V případě příjmů počítáme s pozitivním vlivem rostoucích mezd a zaměstnanosti, které ale na meziměsíční bázi přetlačí z druhé strany negativně působící konec vládní subvence domácnostem v březnu. Oproti dubnovému poklesu v příjmech o 13,1 % m/m pro květen počítáme s již výrazně menším snížením o 2,7 % m/m. To ale stále znamená návrat na stále rostoucí trend, takže nejde o negativní vývoj. Na straně výdajů počítáme s meziměsíčním růstem o 0,5 %. Nicméně po očištění o cenový deflátor, který by měl opět citelně vzrůst, jak již indikoval výsledek inflace, výdaje pravděpodobně reálně klesly.

Odhady SG pro výše uvedená data nejsou výrazně vzdálena od mediánu trhu. Nicméně s ohledem na sílící diskusi o začátku konce ultrauvolněné měnové politiky Fedu může být trh i na menší překvapení poměrně citlivý. A citlivá může být i česká koruna. Rychlejší ústup Fedu od uvolněné měnové politiky by působil ve směru vyšší dolarových sazeb, silnějšího dolaru, a naopak slabších měn rozvíjejících se trhů včetně koruny vůči euru. Korunu sice podporují spekulace na zvyšování sazeb ČNB, ale ve druhé polovině roku může právě politika Fedu volatilitu koruny výrazně zvýšit.

Důvěra v ČR i SRN na vzestupu

Akciové trhy včera potěšilo oznámení presidenta USA Joe Bidena o dosažení dohody na investičním infrastrukturním balíčku ve výši 579 mld. USD. Pracovní skupina je složena z demokratických i republikánských senátorů a kompromisní balíček má tak velmi vysokou šanci na průchod Kongresem. Pro akcie je také potěšující včerejší zveřejnění stress testů amerických bank, které jasně uvolňují jejich ruce pro výplat dividend.

Důvěra německých podnikatelů dle Ifo indexu vzrostla v červnu nad odhady, a to jak ve složce hodnocení současných podmínek, tak v subindexu očekávání na dalších šest měsíců. Celkový index se nachází na úrovních z konce roku 2018. Příznivý vývoj pandemie navíc ukazuje slušnou šanci na dobrý vývoj předstihových indikátorů během léta, i když se kvůli potížím v subdodávkách a na pracovním trhu nemusí plně promítnut do „tvrdých“ dat.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA vzrostly v květnu méně, než se čekalo, ale předchozí údaj byl revidován vzhůru, takže údaje se úrovňově odhadům de facto významně nevzdálily. Akciové trhy včera po předchozím poklesu rostly a dolar mírně vůči euru oslabil.

V ČR potěšilo zveřejnění vývoje ekonomické důvěry za červen. Ta se s výjimkou stavebnictví zvýšila nad předpandemickou úroveň ve všech sledovaných segmentech, a to včetně důvěry spotřebitelů. V případě průmyslu dosáhla desetiletého maxima a indikuje tak silné oživení ekonomiky. Limitem pro růst ekonomiky budou váznoucí subdodávky a v řadě případů i nedostatek volné pracovní síly (blíže o vývoji ekonomické důvěry viz https://bit.ly/3vMuj04). České koruně se včera navzdory dobrým datům, rostoucím akciovým trhům a slábnoucímu dolaru nedařilo a oslabila na 25,44 CZK/EUR.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

02.09.2021Čekání na data z trhu práce USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.08.2021Trh práce v USA ukáže další zlepšení (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688