Patria (Patria Finance)
Komodity  |  07.06.2021 17:21:00

Komodity, investice ze strachu a investice z hojnosti

Činy prováděné ze strachu, jsou investicí do strachu. Činy prováděné z hojnosti jsou investicemi do hojnosti. Dnes o dvou komoditních cyklech, s nimi související Číně a inflaci. A o tom, co bylo řečeno v prvních dvou souvětích.

1. Dva cykly: Bank of America v následujícím grafu ukazuje návratnost komodit relativně k akciím od šedesátých let minulého století. Interpretaci nám analytici banky ulehčují (snad nepodsouvají) tím, že ke dvěma kopcům přidávají komentáře. Z nichž první zní „inflace“ a druhý „vzestup Číny“:
1
Zdroj: Twitter


2. Čína, USA: Příběh sedmdesátých let byl a je omílaný neustále. A význam vlivu Číny ve vztahu ke komoditám tu poslední dobou občas zmiňuji. V tom smyslu, že země se snaží o přechod „od tvrdého k měkkému“. Tedy od průmyslu ke službám, od investic ke spotřebě. Což je zákonitě přechod k menší energetické a celkové komoditní intenzitě ekonomické aktivity.

Míra posunu k novému čínskému modelu je ne úplně jasná, ale určitě nejde o proces, který by byl u někde blízko svého konce. Čína navíc lavíruje mezi oběma póly pokaždé, když je třeba stimulovat. Nicméně opakování druhého kopce vyznačeného v grafu je z pohledu této logiky podle mne spíše nepravděpodobné.

Můžeme dodat/namítnout, že k mohutným investicím do infrastruktury se nyní chystají Američané. A podle některých názorů jejich „přetahování se“ s Čínou nyní táhne některé komodity nahoru. Uvidíme.

3. Inflace: Někdo by mohl tvrdit a řada lidí skutečně tvrdí, že je velká pravděpodobnost opakování kopce prvního, inflačního. O inflaci a jejích investičních implikacích tu píšu relativně často, takže dnes vynechám diskusi a spory a poukážu na to, co si myslí trh. Či přesněji řečeno investovaným kapitálem/kupní silou vážení investoři:
2
Zdroj: Twitter

Relativně k současné inflaci jsou výnosy obligací mimořádně nízko. Nordea to vysvětluje s tím, že trh věří v pouze přechodné zvýšení inflace a toto vysvětlení je z mého pohledu logické.

4. Investice z čeho a do čeho: Neberu nikomu jeho inflační projekce a dedukce. Onen první graf porovnávající návratnost akcií a komodit mě jen vedl k obecnější, ale podle mne navýsost relevantní úvaze, kterou bych rád na závěr také zmínil: Existují investice ze strachu a investice z hojnosti. Třeba komodity jsou často zmiňovány jako pojištění proti inflaci, některé i jako pojištění proti řadě dalších věcí. Pak jsou z tohoto pohledu investicemi ze strachu, tudíž nevyhnutelně do strachu. Co nám nakonec přinesou takové investice, když se dobře „zhodnotí“? A co když se zhodnocují naopak investice z hojnosti, a tudíž do hojnosti?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688