mpsv.cz (MPSV)
Dotace  |  03.05.2021 17:33:00

Dětským skupinám se otevírají dveře k dotacím, do konce července o ně mohou žádat na MPSV

Dětské skupiny mohou ode dneška podávat žádosti o mimořádnou dotaci. Tato  dotační výzva má dvě části: první z nich cílí na částečnou kompenzaci zvýšených  nákladů souvisejících s pandemií COVID-19, druhá pak na pomoc s hrazením  nájemného. Provozovatelé dětských skupin museli v minulých měsících zápasit s  poklesem plateb od rodičů a od 1. března byly dokonce plošně uzavřeny. V  polovině krajů dokonce zůstávají i teď stále zavřené. Proto Ministerstvo prácesociálních věcí připravilo mimořádný dotační titul pro poskytovatele dětských  skupin v celkovém objemu 74,2 milionu korun

„Dětské skupiny potřebují naši pomoc, aby krizi přežily. Jejich zřizovatelé jsou  převážně neziskové organizace a ty už ze své podstaty nemohly v minulosti vytvářet  finanční úspory, z nichž by nyní mohli čerpat. V období pandemie musely přitom  čelit úbytku příjmů, přičemž je pravidla financovaní z ESF vylučovala z jakékoliv jiné  veřejné covidové podpory. Proto jsme připravili dotační titul, který dětským  skupinám pomůže s úhradou zvýšených nákladů a také s částečnou úhradou  nájemného po dobu šesti měsíců,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana  Maláčová (ČSSD). 

Část A – zvýšené náklady 

Prostředky této části dotačního titulu jsou určeny výhradně na pokrytí zvýšených  provozních nákladů, které poskytovatelům vznikly nebo vzniknou v souvislosti s pandemií  COVID-19 při poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Může se jednat zejména  o náklady vynaložené na pořízení roušek, respirátorů, rukavic, ochranných štítů či  antivirových dezinfekčních prostředků. Uznatelné jsou však i náklady spojené se  zajištěním zvýšené informovanosti rodičů a dětí, včetně např. úprav pokynů pro rodiče při  předávání a vyzvedávání dětí a další náklady, jejichž vznik je jednoznačně vázán na  opatření související s pandemií COVID-19

Výše dotace v části A je závislá na kapacitě dětské skupiny, hlavním ukazatelem je přitom  kapacita zapsaná v evidenci a k tomu náležící počet pečujících osob. Na jednu osobu  bude možné žádat o dotaci do výše 12 tisíc , přičemž počet pečujících osob, na které  lze žádat, je vymezen následovně: 

• u DS s kapacitou do 6 dětí je možné požádat nejvýše na 2 pečující osoby, • u DS s kapacitou 7 - 12 dětí je možné požádat nejvýše na 3 pečující osoby, • u DS s kapacitou 13 - 24 dětí je možné požádat nejvýše na 4 pečující osoby. 

Část B – COVID nájemné pro dětské skupiny 

Prostředky této části dotačního titulu jsou určeny na pomoc s úhradou nájemného za prostory určené k poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Podmínky této části  byly nastaveny obdobně, jako je tomu u dotačního titulu na podporu hrazení nájemného od Ministerstva průmyslu a obchodu, tedy ve výši 50 % uhrazených nákladů. O podporu  v rámci této části bude možné žádat na období šesti měsíců v průběhu roku 2021 a to za  podmínky, že na toto období nebude uplatněna žádná jiná podpora z veřejných prostředků  (zejména tedy tzv. jednotka na nájem v rámci dotační podpory z ESF).  

Žádost o poskytnutí dotace musí být doručena do datové schránky MPSV nebo fyzicky na  podatelnu MPSV nejpozději do 31. července 2021. Více informací o dotačním titulu  najdete na webových stránkách ministerstva. 

Tiskové oddělení MPSV




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688