mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.04.2021 14:01:00

Botswana: V kalaharské poušti se otevírají příležitosti v oblasti těžby mědi a stříbra

Botswana: v kalaharské poušti se otevírají příležitosti v oblasti těžby mědi a stříbra

20.04.2021 / 11:50 | Aktualizováno: 20.04.2021 / 14:01

Botswana je proslulá svými bohatými zásobami diamantů. V zemi se však nacházejí také významná a často neprobádaná ložiska mědi a dalších vzácných kovů. Z důvodu zvýšené poptávky a rostoucích cen nerostů po loňském propadu se relativně nedávno objevená ložiska stávají zajímavá pro soukromé investory. Dokladem je investice australské společnosti Sandfire Resources do jednoho z měděných nalezišť v kalaharské poušti. Zájem na zhodnocení svého podzemního bohatství projevila také botswanská vláda, která nabízí investorům daňové úlevy a sektorové pobídky v oblasti těžby a zpracování nerostů. V současné době probíhají jednání mezi příslušnými ministerstvy na české a botswanské straně o možné spolupráci v oblasti těžby a zelených technologií a případném zapojení českých firem.

Botswana je proslulá především svojí těžbou a vývozem diamantů, v zemi se však nachází také bohatá a často neprobádaná ložiska dalších vzácných kovů. V oblasti tzv. kalaharského měděného pásu (tzv. Kalahari Copper belt) se podle odborníků nalézají zásoby mědi a stříbra na příští desetiletí. Od roku 2016 po krachu státní botswanské společnosti BCL Limited přitom v Botswaně těžba mědi neprobíhala. Kvůli dopadům pandemie covid-19 došlo v roce 2020 v Botswaně k poklesu těžebního sektoru o 25 %. V současnosti však dochází k obnově aktivit v rámci odvětví mj. v souvislosti se stoupajícími cenami nerostů a zvýšenou poptávkou.

V prosinci loňského roku oznámila australská společnost Sandfire Resources investici v hodnotě 259 mil. USD do jednoho z nalezišť v kalaharské oblasti. Povrchový důl nazvaný T3 Project se nachází přibližně 80 km severovýchodně od Ghanzi na západě země. Během příštích 5 let firma plánuje těžit až 150 000 t mědi ročně. Na jiném nalezišti v Khoemacau zahájila své aktivity americká společnost Cupric Canyon, jež nedávno podepsala se státní energetickou společností Botswana Power Corporation smlouvu o připojení oblasti do elektrické sítě. V Khoemacau se má těžit kolem 60 000 t mědi ročně.

Zájem na zhodnocení svého podzemního bohatství má i botswanská vláda, ta nabízí zahraničním investorům pobídky ve formě udělení těžební licence, propůjčení pozemku, daňových úlev, zajištění přívodu elektřiny apod. V březnu t. r. uspořádal ekonomický úsek českého velvyslanectví v Pretorii česko-botswanský podnikatelský seminář v Gaborone. V rámci svého vystoupení na akci výkonný ředitel botswanské státní agentury na podporu investic p. Keletsositse Olebile informoval o státních pobídkách v těžebním sektoru. Podrobnosti jsou zveřejněny taktéž na stánkách webu agentury Botswana Investment and Trade Centre (BITC). V současné době probíhají jednání o uzavření Memoranda o spolupráci v oblasti těžby a zelených technologií mezi ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a ministerstvem přírodních zdrojů, zelených technologií a energetické bezpečnosti Botswany. Cílem jednání je zpřístupnění uvedených příležitosti v Botswaně také pro české firmy z oblasti těžebního sektoru a souvisejících oborů jako např. geologického průzkumu, zelených technologií, energetiky aj.


Autor: Mgr. Viktor Dolista, ekonomický diplomat Velvyslanectví České republiky v Pretorii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688