Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  04.04.2021 17:07:38

Burzovní kalendář 14/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Ambiciózní investiční plán do americké infrastruktury v objemu více než 2 bilionů dolarů představený nově zvoleným prezidentem Joe Bidenem a nadcházející výsledková sezóna korporátních výnosů za první kvartál nové roku by mohly nabídnout akciovým investorům nový pohled na udržitelnost nepolevující růstové rally, která poslala zámořské akciové indexy na nová historická maxima. Kromě nabitého makrokalendáře nový týden nabídne zasedání Mezinárodního měnového fondu (IMF), report z posledního zasedání americké centrální banky FOMC Minutes a zveřejnění inflačních statistik indexů nákupních cen. Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell se ve čtvrtek zúčastní virtuálního semináře Mezinárodního měnového fondu v debatě o globální ekonomice. V Evropě se ke slovu dostane ECB se zveřejněním postoje k současné měnové politice a shrnutím ekonomických a měnových analýz. Obchodníci s drahými kovy upřou svůj zrak na březnové inflační statistiky indexů PPI z Číny, Evropy a USA. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Index S&P 500 se v uplynulém týdnu poprvé ve své historii vyšplhal nad úroveň 4 000 bodů, čímž se zisk hlavního amerického benchmarku zvýšil od březnových minim minulého roku přes 80 %. Růst je poháněn bezprecedentními americkými stimulačními opatřeními a očekáváním, že sílící tempo vakcinace proti nákaze covid-19 podpoří ekonomický růst.

Americký trh práce

Nejočekávanější událostí minulého týdne byl jednoznačně březnový report z amerického trhu práce. Podle zveřejněné zprávy počtu přírůstku pracovních míst mimo sektor zemědělství (NFP) vytvořili američtí zaměstnavatelé téměř 1 milion pracovních míst, což bylo nejvíce za posledních sedm měsíců. Analytický konsenzus očekával 647 tis. pracovních míst a byl tedy růstem o 916 tis. velmi silně překonán. Míra nezaměstnanosti poklesla z 6,2 na 6 %. Takto silná data se měla projevit zejména na prudkém růstu amerického dolarového indexu. Ten přestože posílil, zisky byly z důvodu svátku omezené. Zámořské akciové trhy si v pátek vydechly a zůstaly zavřené a nebylo tedy příliš obchodníků, kteří by na zprávu pružně reagovali. Překvapením se stal pokles průměrné hodinové mzdy. Mzdy poklesly poprvé od měsíce června, přestože ekonomové očekávali mírný nárůst o 0,1 %. Procento lidí s dlouhodobou nezaměstnaností vzrostlo na 43,4 % z 41,5 %.

Vzhledem k tomu, že více než 38 % všech dospělých dostalo v USA alespoň jednu dávku vakcíny a je více než jeden z pěti plně očkovaný, zůstává krátkodobý výhled velmi silný. V příštích měsících přibydou další pracovní místa a se vstupem do žhavé letní sezóny se očekává další silné oživení.

Joe Biden

Americký prezident Joe Biden v minulém týdnu představil ambiciózní investiční plán do americké infrastruktury v objemu více než 2 bilionů dolarů, jehož cílem je nastartování největší světové ekonomiky tak, aby mohla čelit mimo jiné nástupu ekonomické síly Číny. Prezident plánuje vytvořit miliony nových pracovních míst masivními investicemi do výstavby silnic, mostů, železnic, či sítě vysokorychlostního připojení k internetu. Ekonomové odhadují, že plán infrastruktury by celkově mohl přidat 0,5 až 1 procentní bod k jejich odhadu 5,2 % růstu hrubého domácího produktu USA v roce 2022.

Jedním z krátkodobých cílů akciových trhů bude nyní, zda americkým Kongresem tento plán projde. Větší výdaje na infrastrukturu by mohly podpořit akcie společností v průmyslových a materiálových odvětvích, které již v posledních měsících patřily ke skupinám těžícím ze sázek na ekonomický oživení, a přispět k další růstové etapě cyklických (hodnotových) akcií v druhém kvartále tohoto roku.

Infrastrukturální plán zahrnuje kromě výdajových položek i vyšší daně z příjmu právnických osob. Zde by se investoři mohli začít obávat. Biden plánuje zvýšit sazbu daně z příjmů právnických osob z 21 % na 28 %. Výnosy S&P 500 by mohly podle odhadů akciových stratégů dosáhnout 7,4 % z navrhovaného daňového plánu, včetně vyšší korporátní sazby. Prezident prohlásil, že jeho úmyslem není cílit na bohaté, ale vypořádat se s velkými sociálními rozdíly, jež panují v americké společnosti, a které ještě vyostřila pandemie covidu-19. Výdaje by byly podle plánu rozděleny do osmi let, přičemž po zvýšení daní by se plán zaplatil za patnáct let.

Investoři přijali daňový plán převážně s rozvahou a klidnou hlavou, jelikož plán splnil očekávání a může vstoupit v platnost nejdříve v příštím roce. Nicméně jakékoli nové zvýšení daní, které doprovází další navrhovaný plán výdajů, by mohl pro akciové trhy představovat zvýšené riziko.

Výsledková sezóna

Důkazy o posílení ekonomického a podnikového růstu přicházející za první čtvrtletí nového roku by mohly podpořit důvěru investorů pro nadcházející měsíce, kdy je očekáváno postupné tempo rozvolňování omezujících restrikcí. Data o tom, jak si společnosti vedou po prvním roce pandemie, budou pro trhy klíčová. Pochybnosti o přehřátém býčím cyklu by se tak velmi brzy mohly dostat opět ke slovu. Prvních reportů bychom se měli dočkat v polovině měsíce dubna. Očekává se, že celkové výnosy indexu S&P 500 za první čtvrtletí by měly vyskočit v meziročním srovnání o 24,2 %.

FOMC Minutes a IMF

Středeční obchodní seance přinese zápis z posledního zasedání americké centrální banky v podobě tzv. FOMC Minutes. Měnový výbor americké centrální banky v březnu podle očekávání rozhodnul o ponechání referenční úrokové sazby beze změny v pásmu 0,00 – 0,25 % a setrvání objemu nákupu aktiv na stávající úrovní 120 mld. dolarů měsíčně, z toho 80 mld. ve státních dluhopisech a 40 mld. v hypotékou krytých cenných papírech. FED představil aktualizovanou prognózu rychlejší ekonomické obnovy, rychlejšího tempa růstu cen a nižší míry nezaměstnanosti. Podle guvernérů centrální banky je vysoce nepravděpodobné, že  by centrální banka zvýšila sazby dříve než v roce 2023. Pouze čtyři z osmnácti členů se přiklonili k růstu sazeb už v roce 2022. V prosinci to byl pouze 1 člen.

V průběhu týdne se dočkáme spousty komentářů od vysokých představitelů centrálních bank během výstupů z virtuálního semináře Mezinárodního měnového fondu.

Makrokalendář

Mnoho trhů bude i během pondělí stále uzavřeno a obchodování by se mělo nést v poklidném duchu. Akciové trhy ve Spojených státech zahájí nový týden sérií makrodat v podobě indexů nákupních manažerů PMI ze sektoru služeb zveřejněné institutem ISM, továrních objednávek a statistik zboží dlouhodobé spotřeby. V průběhu týdne pak budou zásadní inflační data v podobě indexů cen výrobců PPI za měsíc březen zveřejněná napříč všemi hlavními trhy.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688