Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2021 14:36:32

Michl: Sázky na letní růst sazeb mohou být předčasné

Česká ekonomika je během jednoho z nejhorších rozšíření nákazy koronaviru na světě „překvapivě odolná“, ale očekávání trhu ohledně zvýšení úrokových sazeb už letos v létě může být předčasné, domnívá se centrální bankéř Aleš Michl.

Vzhledem k tomu, že většina obchodů a služeb je od konce prosince zavřená kvůli lockdownu, soukromé úspory vzrostly a pravděpodobně pomohou podpořit silné zotavení, jakmile budou omezení zrušena, uvedl v rozhovoru Michl. Zatímco investoři sázejí na to, že zvýšení sazeb začne v srpnu, tento bankéř před zpřísněním měnových podmínek ještě před ústupem pandemie naopak varuje.

1

"Obávám se, že bychom mohli zvyšovat předčasně, jako to udělala Evropská centrální banka v roce 2011," řekl. "Nedokážu si představit, že bych v květnu hlasoval pro navýšení, a nejsem teď schopný předpovědět, zda budu připraven zahájit normalizaci letos v létě anebo později."

Češi mohou být první zemí Evropské unie, která zvýší sazby. Exportně orientovaní výrobci automobilů, elektroniky a dalšího zboží zůstávají otevření a vládní stimuly pomáhá udržovat inflaci nad 2% cílem centrální banky. A i když prognóza banky ukazuje v roce 2021 až tři zvýšení sazeb, počínaje zhruba v polovině roku, členové bankovní rady signalizují, že budou pálit munici delší dobu.

Kromě tradičních údajů, které přicházejí se zpožděním, staví Michl svůj pohled na ekonomiku také na pomocných indikátorech v reálném čase, jako je spotřeba elektřiny, spotřeba dálnic nákladními automobily a frekvence internetového vyhledávání informací o dávkách v nezaměstnanosti v ČR.

Se svým týmem vytvořil nový ukazatel nazvaný Rushin Index, který zachycuje vysokofrekvenční data se standardními čísly z výroby a maloobchodu. Toto opatření signalizuje, že hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí mohl být jen mírně nižší než v předchozích třech měsících, a to i přes prudký nárůst případů Covid-19.

2

"Pokud by index začal klesat, znamenalo by to pomalejší zotavení, než jsem čekal, a bylo by to pro mě důvodem pro odložení zvyšování sazeb," podotkl Michl.

Česká ekonomika vstoupila do pandemie v silné kondici. I po roce přerušovaném uzavírkami se může pochlubit jednou z nejnižších měr nezaměstnanosti v EU, zatímco produkce ve čtvrtém čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,6 %.

Přetrvávající nedostatek pracovníků se mísí se stimuly k podpoře výdajů domácností a centrální banka předpokládá, že případné oživení ekonomiky nakonec vyvolá inflační tlaky. Michl odhaduje, že uzavírka maloobchodu a pohostinství a nedávné snížení daně z příjmu vygenerují přibližně 200 miliard korun odložené spotřebitelské poptávky, což odpovídá přibližně 3,5 % HDP.

Přesto zůstává opatrný, vzhledem k tomu, jak se Česko snaží zadržet počet obětí a míru infekce, která patří k nejhorším na světě. Navíc průběh očkování zaostává za mnoha dalšími státy EU.

"Ekonomika je překvapivě odolná," soudí Michl. „Data ukazují jasné oživení zpracovatelského průmyslu ve tvaru písmene V, jehož produkce i vývoz přesahují předpandemickou úroveň. Velkou otázkou pro mě teď je, zda to tak zůstane, anebo zda se změní na W.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.05.2023Sázky na červnové zvýšení sazeb Fedu rostou ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.11.2022Trochu předčasná sázka na eurodolar - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
14.11.2022Trochu předčasná sázka na eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688