Zdraví  |  18.01.2021 08:58:39

Média a šíření poplašné zprávy

Rozhovor pro internetový deník Forum24
 

Redaktor internetového deníku FORUM24, J. X. Doležal, mě požádal o rozhovor. Na slušný dotaz jsem zvyklý slušně odpovědět. Protože pan redaktor moje odpovědi doplnil obsáhlým vysvětlujícím komentářem, dovoluji si rozhovor publikovat v původní verzi.
 

 

Proč prosím v situaci, kdy v Česku hrozivě narůstá počet úmrtí i onemocnění po nákaze SARS-CoV-2, propagujete trestní oznámení na média, která o průběhu epidemie a jejích možných (a bohužel už reálně existujících) hrozbách referují?

Protiepidemická opatření (PES) vycházejí z počtu pozitivních antigenních či PCR testů. Pozitivita přitom vůbec neznamená, že je člověk nemocný nebo nakažlivý. Každý pozitivně testovaný by proto měl být vyšetřen zkušeným lékařem, stanovena hladina protilátek. Teprve pak by byly údaje o nemocných a nakažených věrohodné. Stejně tak úmrtí „s“ Covid vůbec nevypovídají o tom, jaká byla hlavní příčina úmrtí. Pozitivně testovaný zemřelý je automaticky zahrnutý do statistiky obětí Covid. To je brutální manipulace. Podle sdělení Státního zdravotního ústavu ze dne 16. 11. 2020 se smrtnost na Covid pohybuje globálně na úrovni 0,3 %. Není tedy nijak výrazně odlišná od jiných viróz. Otázkou je, kolik lidí zemřelo a zemře v důsledku strachu, zničených živností, rozvráceného hospodářství, školství, kultury, ztráty budoucnosti. Média nás už téměř rok bombardují zprávami o počtu nakažených, zemřelých, mrazácích, přeplněných krematoriích. Vůbec si přitom neuvědomují, jaký dopad to má na psychiku a zdraví lidí. Takové zpravodajství považuji za bezohledné, neprofesionální, cynické. Trestní oznámení na šíření poplašné zprávy je adekvátní reakcí. Je to rozhodně demokratičtější, než plamenné výzvy mediálního imunologa profesora Hořejšího adresované vládě, aby pokojné demonstrace odpůrců opatření rozehnala silou. Ze Staromáku by se mohlo snadno stát náměstí Nebeského klidu.
 

Je prosím Váš kolega, lékař a spoluautor vašeho společného článku "Vítejte ve světě pandemických her" dr. Mareček, který mi vyhrožuje fyzickým násilím, skutečně nebezpečný, anebo se jedná o duševně nemocného člověka?

Pana kolegu Marečka osobně neznám, setkali jsme se krátce jednou v životě. Shodujeme se v řadě názorů na problematiku koronaviru a represivních opatření. Náš text vznikal na základě mailových konzultací. Jeho jednání vůči mě bylo vždy korektní. Pokud Vám vyhrožuje fyzickým násilím, máte možnost se tomu bránit právními prostředky.
 

Myslíte si prosím i dnes, že - jak jste psal v létě 2020 - "Zdravotní, ekonomické, kulturní a sociální škody způsobené šířením paniky mnohonásobně převyšují škody způsobené koronavirem?"

Toto je závěr blogu nazvaného Koronavirus, který jsem publikoval 2. 3. 2020 a četlo ho téměř 125 000 lidí: „Občané by měli být informování s maximální citlivostí, uvážlivostí, profesionalitou. Tak, aby nedošlo k panice. Vystrašení lidé ztrácejí sebekontrolu, jsou snadno manipulovatelní. Hrozba epidemií by mohla být zneužita k odvedení pozornosti od stávajících problémů politické reprezentace, k omezení občanských práv a svobod. Stres, který média a rozporuplná vystoupení politiků vyvolávají, oslabuje imunitní systém. Lidé jsou o to náchylnější k infekci. Panice by pak mohlo ve výsledku podlehnout víc lidí, než koronaviru. Nejhorší je smrt z vyplašení.“ Dnes bych na něm nezměnil ani slovo.
 

Na základě jakých informací jste prosím v létě 2020 dospěl k závěru, že "Účinná vakcína s největší pravděpodobností nebude?"

Vakcína se obvykle vyvíjí 10-15 let. Vakcína proti Covid byla vyrobena v řádech měsíců. Jde přitom o úplně nový, nevyzkoušený genový typ (mRNA, resp. vektorová). Farmaceutické firmy odmítají nést odpovědnost za její nežádoucí účinky. Přesto je vyvíjen masivní tlak na očkování co nejvíce lidí. Očkovaným jsou slibovány benefity v podobě volného pohybu, zproštění povinnosti roušek. Před plošným očkováním přitom varuje prestižní Čs. společnost alergologie a klinické imunologie. V prohlášení ze dne 22. 12. 2020 uvádí, že očkováni by neměli být lidé, kteří nemocí prošli a mají protilátky, pacienti s akutní infekcí, s vybranými neurologickými či autoimunitními nemocemi, děti pod 16 let. Tedy žádné plošné bombardování, ale přísně individuální posouzení každého člověka zkušeným lékařem. Očkování dobrovolné, podmíněné informovaným souhlasem, bez jakýchkoliv benefitů oproti neočkovaným.

MUDr. Jan Hnízdil, internista, psychosomatik


15. 1. 2021 publikováno na blog.aktuálně.cz

MUDr. Jan Hnízdil

MUDr. Jan Hnízdil je atestovaný internista a rehabilitační lékař. Vystudoval 1. LF UK v Praze, po absolutoriu pracoval jako odborný asistent katedry tělovýchovného lékařství FTVSUK, kde spolupracoval s Ludmilou Mojžíšovou na výzkumu léčby funkční sterility a dětské skoliózy prostředky rehabilitace a léčebné tělesné výchovy.

Deset let vedl rehabilitační oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Do roku 2013 působil v Centru komplexní péče v Dobřichovicích. Externě přednáší problematiku dopingu a sportovní zátěže na 3. LF UK v Praze. Je členem akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR pro psychosomatiku.

Založil centrum komplexní medicíny „Hnízdo zdraví“. Je autorem či spoluautorem řady publikací.

Více informací najdete na: www.hnizdozdravi.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
So 17:27  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688