AKCENTA CZ (AKCENTA CZ)
Investice  |  08.01.2021 15:20:31

Vývoj na devizovém trhu v 1. týdnu (4.1.-8.1.2021)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Rekordní schodek státního rozpočtu v loňském roce ve výši 367,4 mld. korun
CZ - Listopadová obchodní bilance v listopadu třetí měsíc v řadě silně přebytková
EZ - Meziroční růst spotřebitelské inflace i v prosinci záporný (-0,3 % r/r)
US - Demokraté po doplňovacích volbách mají většinu ve Snemovně reprezentantů i v Senátu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

Vývoj druhé vlny pandemie Covid19 a informace o mutaci viru
CZ - Index spotřebitelských cen (prosinec)
EZ - Průmyslová prodkukce a zahraniční obchod (listopad)
PL - Zasedání polské centrální banky (NBP)
US - Index spotřebitelských cen (prosinec)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Obchodování koruny se na úvod nového roku odehrávalo primárně v rozmezí 26,10 – 26,25 CZK/EUR. Výraznější zisky si česká měna zatím připsat nedokázala, když hranice 26 CZK/EUR pro ni představuje tvrdý oříšek. Ve výhledu na celý letošní rok je však udržitelné posilování koruny hlouběji pod hladinu 26 CZK/EUR pravděpodobnější variantou. Otázkou je, jestli se ho dočkáme již v průběhu 1. čtvrtletí.
  • Velmi uvolněná fiskální politika v podobě zrušení superhrubé mzdy také pravděpodobně zbrzdí zpomalování spotřebitelské inflace ke 2 %, tj. na inflační cíl České národní banky (ČNB). To bude ČNB poskytovat argument pro zvýšení úrokových sazeb. Vzhledem k předpokládanému posilování koruny však tzv. utažení měnových podmínek letos provede z velké části kurz a potřeba zvyšovat sazby nebude nakonec ze strany ČNB podle nás tak silná. Zároveň se letos může koruna výrazněji odtrhnout od zbylých středoevropských měn. Maďarská a nově i polská centrální banka (NBP) totiž jednoznačně podporují slabší kurz domácí měny, přičemž NBP v závěru loňského roku proti zlotému několikrát intervenovala. Pokud se ČNB do kurzu koruny nebude vměšovat, tak se letos jeví pravděpobně posilování koruny nejen vůči euru, ale i vůči regionálním protějškům (HUF, PLN).
  • Začátek nového roku nezačíná při pohledu na zrychlující třetí vlnu covidové pandemie příliš optimisticky a je jasné, že výrazné ekonomické oživení se odkládá nejdříve do závěru 1. čtvrtletí. Tvrdá čísla z listopadu v podobě zahraničního obchodu (ZO – export +8,1 % r/r, import +2,1 % r/r a přebytek obchodní bilance ve výši 32,2 mld. korun) a průmyslu (-1,7 % m/m a +0,4 % r/r) však v tomto týdnu potvrdily, že výrobnímu sektoru se v závěru loňského roku dařilo vzhledem k okolnostem velmi dobře. Stručně k ZO ve čtyřech bodech – (1) listopad byl třetím měsícem v řadě, kdy přebytek obchodní bilance přesáhl hodnotu 30 mld. korun, (2) za silným přebytkem stál opět primárně export motorových vozidel, (3) dopad covidových omezení na aktivitu ve výrobním sektoru a na výsledky ZO byl v listopadu jen marginální, (4) silně přebytková obchodní bilance však byla i odrazem slabé dynamiky importu, což potvrzuje slabou investiční aktivitu.
  • Velmi solidní výsledky v listopadu vykázal i průmysl. Dařilo se až na výjimky (např. strojírenství) většině velkých odvětví zpracovatelského průmyslu, které tak dohánějí jarní ztráty. Indexy podnikatelských nálad naznačují solidní vývoj průmyslové produkce i pro samotný závěr letošního roku. Nejistota se naopak kvůli probíhající pandemii v Evropě přesouvá do 1. čtvrtletí letošního roku

Vývoj USD/CZK

  • Vůči americkému dolaru koruna v tomto týdnu dokázala posílit až na úroveň 21,15 CZK/USD (nejsilnější hodnoty koruny od dubna 2018), avšak tyto zisky neudržela a v pátek zkraje odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 21,35 CZK/USD.
  • Pozornost v úvodu nového roku byla navzdory řadě statistik z americké ekonomiky soustředěna především na politiku. V hledáčku byly především doplňovací volby do Senátu v Georgii. Obě dvě křesla připadla demokratům, čímž je poměr hlasů v Senátu mezi oběma stranami vyrovnaný 50 ku 50 a rozhodující slovo má viceprezident, tj. demokratka K. Harris. Demokraté tak mají většinu v obou komorách Kongresu a dveře pro další fiskální expanzi jsou otevřené. Dopad střelby v Kapitolu na finanční trhy byl nevýznamný.
  • Záznam z prosincového zasedání Fedu potvrdil odhodlání Fedu držet silně expanzivní měnovou politiku do té doby, než budou splněny podmínky v podobě dosažení maximální zaměstnanosti a 2% inflace v delším období. V nadcházejících dvou letech jsou skoro nulové úrokové sazby v USA téměř jistotou.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Euro na úvod nového roku posílilo na nová maxima, když se ve středu obchodovalo až těsně pod hladinou 1,235 USD/EUR (nejsilnější hodnoty eura od dubna 2018). Euro se sice nadále pohybuje ve velmi silném apreciačním trendu směrem k hladině 1,25, avšak s každým jeho posílením se zároveň zvyšuje i pravděpodobnost jeho korekce na slabší hodnoty (v pátek zkraje odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,225). Nadcházející týdny a pravděpodobně i větší část 1. čtvrtletí budou na EURUSD ve znamení rychlých změn a obchodování se bude odehrávat primárně v rozmezí 1,20 – 1,25 USD/EUR.
  • Výhled na letošní rok zůstává nakloněn dalšímu oslabení dolaru. Důvody je nutné hledat ve velmi uvolněné měnové a fiskální politice v USA. Doplňovací volby do Senátu v americké Georgii a vítězství demokratických kandidátů navíc otevírají pro letošní rok prostor k dalším výrazným fiskálním stimulům v USA a schodek federálního rozpočtu v relaci k HDP by mohl činit až 10 %.
  • Hospodářskou situaci v eurozóně na začátku nového roku je velmi obtížné hodnotit. Na jedné straně byla v tomto týdnu zveřejněna „stará“ čísla z loňského roku, která ukázala, že především situace ve výrobním sektoru byla nad očekávání dobrá (prosincový PMI ve výrobě či listopadové výsledky německého průmyslu). Na druhé straně vývoj v sektoru služeb byl o poznání horší (prosincový PMI ve službách či listopadové maloobchodní tržby). Aktuální vývoj přináší prodlužování a zpřísňovaní restriktivních opatření, což platí beze zbytku i pro největší evropskou ekonomiku Německo. A to se samozřejmě promítne i do poklesu ekonomické aktivity na začátku 1. čtvrtletí. Zároveň však na finančních trzích panuje až překvapivě optimistická nálada, což si lze vysvětlit tak, že trhy v podstatě ignorují aktuální vývoj a soustředí se primárně na budoucnost – horizont od 2. čtvrtletí dále.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688