mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.12.2020 12:04:00

Ministerstvo zahraničí pomáhá firmám s obchodními cestami v době pandemie

Ministerstvo zahraničí pomáhá firmám s obchodními cestami v době pandemie

01.12.2020 / 11:50 | Aktualizováno: 01.12.2020 / 12:04

Náměstek ministra zahraničních věcí České republiky Martin Tlapa na webináři dne 5. listopadu 2020 představil novou bezplatnou službu Ministerstva zahraničních věcí ČR pro podnikatele „obchodní cesty“. Celosvětová omezení cestování související s bojem proti šíření nemoci COVID-19 značně komplikují návštěvy obchodních partnerů, sjednávání nových zakázek v zahraniční nebo příjezdy zahraničních partnerů do České republiky ze zemí, odkud to v současné době není možné.

Na webináři mj. zazněl popis deseti modelových situací, se kterými se čeští podnikatelé v současné nelehké době při zajišťování obchodních cest do zahraničí potýkají a se kterými jim Ministerstvo zahraničních věcí ČR může pomoci. Jejich shrnutí uvádíme níže.
Podnikatelé mohou své žádosti o asistenci nebo dotazy související s novou službou zasílat na adresu obchodnicesty@mzv.cz.

Nejčastější služby MZV ČR pro obchodní cestující zahrnují:


1. MZV ČR vydá garanční dopis pro českého podnikatele, který musí cestovat z pracovních/obchodních důvodů do zahraničí (např. Švýcarsko), kde je povinnost po vstupu do země nastoupit do karantény (bez ohledu na předložení negativního PCR-testu na Covid-19).
2. MZV ČR si může předvolat velvyslance mimoevropské země k vysvětlení, proč je bráněno vstupu/vydání vstupních víz českým specialistům/odborníkům při dokončení instalace zakázky (tj. vysoce specializovaná práce, kterou nelze delegovat na místní firmy). Konkrétním případem je instalace lustrů v Kuvajtu.
3. Omezené obchodní cesty do zahraničí v rámci Schengenského prostoru – doporučujeme mít vždy k dispozici dopis od Vašeho obchodního partnera nebo jiný doklad o smluvním vztahu v úředním jazyce země, do které cestujete, k doložení důvodu cestování.
4. MZV ČR zajistí odpovídající dokument (potvrzení), tj. výjimku z Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, č. j. MZDR 20599/2020-32/MIN/KAN z 2. 10. 2020 či č. j. MZDR 20599/2020-34/MIN/KAN z 3. 11. 2020 bod č. 4, písm. f) je-li vstup těchto cizinců v zájmu České republiky (platí hlavně pro občany třetích zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu Covid-19).
5. MZV ČR vydá souhlas k nabrání žádosti o krátkodobé vízum v zájmu ČR pro důležitého obchodního partnera, který potřebuje uskutečnit neodkladnou obchodní cestu do ČR (platí pro občany mimoevropských zemí s vízovou povinností).
6. Pomoc při řešení problémů zaměstnanců českých firem (cizinců) tranzitujících přes země EU.
7. Pomoc s orientací v legislativě při zaměstnání nových pracovníků ze „třetích zemí“ v rámci sezónní práce, programu kvalifikovaný zaměstnanec nebo zaměstnanecká karta.
8. Pomoc s orientací v legislativě při zaměstnání absolventa české vysoké školy po dokončení studia v ČR.
9. Zprostředkování kontaktu na zastupitelský úřad ČR při ztrátě či odcizení cestovního pasu s vízem či pobytovým oprávněním v zahraničí.
10. Zprostředkování kontaktu na zastupitelský úřad ČR při skončení pracovního povolení v zahraničí a návrat do České republiky nebo Evropy během omezení leteckého spojení ve světě.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688