Tiskové zprávy  |  18.09.2020 15:19:07

Technické normy budou díky iniciativě Pirátů zdarma, živnostníci ušetří tisíce korun na poplatcích

Sněmovnou dnes ve třetím čtení prošla novela zákona o technických normách, která zavádí tzv. sponzorovaný přístup. Ten umožní zájemcům dostat se bezplatně k technickým normám, jejichž dodržování vyžaduje stát zákonem. Schválený tisk vychází z iniciativy Pirátů. Již v roce 2015 Nejvyšší správní soud rozhodl, že přístup k závazným technickým normám musí být zdarma. Již po sněmovních volbách v roce 2017 tedy tuto změnu navrhli Piráti. Elektrikáři, stavaři a další živnostníci tak mohou ušetřit tisíce korun na poplatcích.

„Naše úsilí o bezplatný přístup k závazným technickým normám je po několika letech téměř v závěru. Bylo nelogické, že stát stanovil lidem povinnost postupovat podle normy a zároveň k ní neumožnil bezplatný přístup, to konstatoval v roce 2015 i Nejvyšší správní soud, který mi dal za pravdu. Ihned po volbách v roce 2017 jsem proto inicioval změnu a podařilo se nám přesvědčit potřebné úřady a Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby umožnily občanům přístup k normám podobně jako v jiných státech Evropy. Předpokládám, že schválený návrh nyní projde hladce Senátem, aby mohlo být opatření co nejdříve zavedeno do praxe,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Novela je významným průlomem v oblasti technických norem. Všechny zákonem závazné technické normy budou všem zájemcům bezplatně přístupné. Na přípravě novely se podílel Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a Česká agentura pro standardizaci, s nimiž jsme konstruktivně spolupracovali. Tato změna se dotkne praxe desítek tisíc živnostníků, řemeslníků, stavařů a všech dalších, kteří s technickými normami pracují,” popsal poslanec Pirátů Martin Jiránek, který se tématem dlouhodobě zabývá.

Plošný přístup veřejnosti k technickým normám není dnes možné zajistit z důvodu přijatých mezinárodněprávních závazků spojených s členstvím v evropských a světových normalizačních organizacích. Ty neumožňují bezplatné poskytování technických norem z důvodu ochrany autorských práv. Proto úprava stanovuje povinnost správním úřadům zajistit dostupnost těchto norem. Sponzorovaný přístup tedy zavádí platbu státu vůči státní agentuře, která normy spravuje a která je umožní stahovat na svých webových stránkách.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688