mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.09.2020 13:11:00

Podmínky vstupu na území Islandu v důsledku epidemie COVID-19 (17.9.2020)

Podmínky vstupu na území Islandu v důsledku epidemie COVID-19

17.08.2020 / 15:11 | Aktualizováno: 16.09.2020 / 13:11

Na Islandu byly obnoveny kontroly na hranicích s platností od 24. 4. Od 15. 6. islandská vláda zahájila postupné uvolňování pravidel pro vstup do země. Občani a rezidenti ČR mohou vstoupit na území Islandu od 19. 8. po absolvování dvou testů v rozmezí 5 - 6 dnů (po tuto dobu jsou v karanténě) nebo jsou povinni setrvat v karanténě po dobu 14ti dnů. Stávající režim hraničních kontrol a PCR-testování na hranicích při příletu/připlutí na Island byl prodloužen nejméně do 6. 10.
Z důvodu zpřísnění podmínek pro vstup do země od 19. 8. dochází k postupnému útlumu letecké dopravy z/na Island.

Island

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI PRO ČESKÉ CESTOVATELE

Pro cestovatele ze zemí EU/EHP (vč. ČR), ESVO a Velké Británie není Island uzavřen. Od 15. června mohou cestovatelé vstoupit na území Islandu bez povinnosti karantény v případě, že se nechají po příletu otestovat na COVID-19 a výsledek bude negativní.

Počínaje 19. srpnem se bude moci cestovatel na letišti rozhodnout, zda nastoupí na 14ti denní karanténu či se nechá na vlastní náklady otestovat (info k platbě viz níže) a setrvá v karanténě jen 5-6 dní do druhého testování, které je zdarma.

  • Potřebuji pro vstup do země negativní test na COVID-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

?Při vstupu do země není možné se prokázat negativním testem na COVID-19 vystaveným v ČR či jiné zemi.

Od 15. června mohou cestovatelé vstoupit na území Islandu bez povinnosti karantény v případě, že se nechají ihned po příletu do země otestovat na COVID-19 (nevztahuje se na děti nar. v r. 2005 a později). Testování na mezinárodním letišti v Keflavíku je od

1. července zpoplatněno. Počínaje 19. srpnem se bude moci cestovatel na letišti rozhodnout, zda nastoupí na 14ti denní karanténu či se nechá na vlastní náklady otestovat (info k platbě viz níže) a setrvá v karanténě jen 5-6 dní do druhého testování, které je

zdarma. Více informací k místům, kde lze podstouput druhý test, lze obdržet na letišti.

Podmínky pro setrvání v karanténě lze nalézt na specializovaných islandských webových stránkách Covid - 19. Porušení karantény je pokutováno.

  • Jaké jsou podmínky průjezdu Islandem? Jak dlouho mohu v zemi pobývat?

?Letecký tranzit přes Island (např. z USA dále do Evropy) je možný. Pobyt je možný pouze po nezbytně nutnou dobu v tranzitním prostoru letiště.

Vstup do země za účelem výkonu práce je možný. Více informací o výjimkách lze nalézt na webových stránkách Ředitelství pro zdraví.

  • Na co si mám dát pozor?

Od 31. 7. do 18. 8. se při pobytu na Islandu delším než 10 dní vyžaduje, aby cestovatel podstoupil 5. nabo 6. den pobytu další test v některé z laboratoří na ostrově. Od 19. 8. se pak cestovatelé budou moci rozhodnout, zda nastoupí po příletu do 14ti denní

karantény nebo podstoupí hned po příletu placený test a v karanténě setrvají pouze 5 - 6 dní do provedení druhého testu, který je zdarma. Jedná se o snahu rozšířit na cestovatele povinnost stanovenou do té doby pouze pro osoby usedle žijící na Islandu při

návratu do země. Podrobnější informaci k realizaci opatření obdrží cestovatelé na letišti.

V zemi platí povinnost udržování 2-metrového sociálního odstupu a dodržování zvýšených hygienických pravidel.

V případě kontaktu s nakaženou osobou je třeba nastoupit domácí karanténu a při symptomech nemoci COVID-19 je nutná izolace.

VSTUP NA ÚZEMÍ ISLANDU

S platností od 24. 4. uplatňuje Island dočasné kontroly na vnitřních schengenských hranicích. Od 15. 6. mohli cestovatelé ze zemí EU a dalších schengenských zemí vstoupit na území Islandu bez povinnosti karantény v případě, že nechali po příletu otestovat na COVID-19. Počínaje středou 19. 8. se může cestovatel rozhodnout , zda nastoupí do 14ti denní karantény či zda se nechá na vlastní náklady po příletu otestovat a setrvá v karanténě pouze 5-6 dní, po kterých absolvuje další test (tentokrat bezplatně).

Cestovatel by měl k pobytu v karanténě využít takové upytování, které je schopno zajistit podmínky pro dodržování karantény. Ubytování během karantény nabízí téměř 250 ubytovacích zařízení na ostrově. Na děti narozené v r. 2005 či dříve se povinnost karantény nevztahuje a nebude po nich vyžadováno ani testování po příletu. Druhé testování je možno absolvovat v každém zdravotnickém zařízení na Islandu a lze je najít na mapách či internetu. Islandské úřady stále odmítají akceptovat zahraniční certifikáty potvrzující, že cestovatel není nakažen COVID-19. Porušení povinnosti setrvat v karanténě je pokutováno.

Další podmínkou je vyplnění on-line formuláře ještě před odletem na Island, ve kterém cestující uvede některé osobní údaje, kontakt a adresu během plánovaného pobytu na Islandu, informace o příletu a odletu, nedávno navštívených zemích či případných symptomech COVID-19. Cestovatelé jsou islandskými úřady rovněž vyzýváni ke stažení trackovací aplikace Rakning C-19 a její využívání během pobytu v zemi.

Od 1. 7. je testování zpoplatněno částkou 11 000 ISK při platbě za test na místě, příp. 9 000 ISK při platbě předem během před-registrace (viz on-line formulář výše). Výsledek testu je testované osobě zasílán elektronicky do 24h. Do té doby nemusí daná osoba pobývat v karanténě a může odcestovat na místo uvedené v předem vyplněném on-line formuláři. V případě pozitivního nálezu je nakažená osoba kontaktována telefonicky a vyzvána k opakování testu za účelem potvrzení pozitivního výsledku. Více informací lze nalézt na webových stránkách islandské vlády.

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Informace k šíření koronaviru a onemocnění Covid-19 na Islandu a opatření s tím spojených jsou pro veřejnost publikována a aktualizována na webových stránkách Islandské vlády,
jmenovitě Ministerstva zdravotnictví? a na speciálně zřízených webových stránkách pro účely informování o epidemii COVID-19 na Islandu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688