Práce  |  06.08.2020 12:33:56

Změny na pracovním trhu se teprve projeví. Nezaměstnanost poroste

Koronakrize otočila pracovní trh naruby – práce z domova je samozřejmostí, pracovní život se ponořil do virtuálního světa, pohovory se začaly realizovat online, stoupla nezaměstnanost. Ta v červnu 2020 dosáhla podle Ministerstva práce a sociálních věcí 3,7 procenta. Podle odborníků se ale dopady pandemie na pracovní trh teprve projeví.

Podle červencového průzkumu personální agentury Advantage Consulting přes 56 procent firem v Česku neplánuje propouštění zaměstnanců, dalších 30 procent firem stále vyčkává, jak se vyvine situace, 45 procent společností dokonce plánuje nábor nových zaměstnanců. Přesto nezaměstnanost v Česku stoupá a podle odhadů poroste i dál. „Nezaměstnanost vzrostla, ale nejedná se o nijak razantní nárůst. Tak to bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících, narůst bude ale spíše pozvolný. Na úřadech práce aktuálně přibývají hlavně osoby, které byly zaměstnány brigádnicky, popřípadě pracovaly na dobu určitou, která jim skončila. Mohou mezi nimi být také osoby samostatně výdělečně činné, které nevyužily program přímé finanční podpory a raději ukončily živnost. Na úřadech práce se mohou také ve větší míře objevit lidé, kteří od března pobírali ošetřovné, a tudíž nebyli v práci. Vyplácení zvýšeného ošetřovného kvůli koronakrizi skončilo k 30. červnu, očekáváme, že také vlivem toho nezaměstnaných přibude, ve větší míře půjde o ženy. Větší vlnu uchazečů o práci budeme nejspíš sledovat během září,“ vysvětlila Olga Hyklová, majitelka personální agentury Advantage Consulting.

V posledních letech se uchazeči o práci kvůli klesající nezaměstnanosti stali těmi, kteří si diktovali podmínky. To se ale letos na jaře změnilo. „Sehnat práci už není a nebude tak snadné jako v minulých letech. Lidé si začnou svých pracovních pozic víc vážit a ubude fluktuantů. Před pandemií bylo těžké sehnat i zaměstnance bez jakékoliv odbornější kvalifikace. Uchazeči toho využívali, měli až nesmyslné požadavky a často měnili práci. To se nyní změnilo,“ popsala současný stav na trhu práce Olga Hyklová.

Průzkum se dále zaměřil na nutnou změnu pracovních návyků. „Podle našeho průzkumu využilo během pandemie 64 procent společností home office – především u kancelářských pozic, 59 procent firem realizovalo schůzky formou videokonferencí a 26,5 procenta firem hledalo nové zaměstnance prostřednictvím online pohovorů. Lze předpokládat, že většina těchto změn se stane běžnou součástí chodu firem i v budoucnu. Obecně řečeno pandemie zdigitalizovala fungování firem a v oborech, kde je to možné, bude hrát online komunikace i nadále prim,“ uvedla Olga Hyklová. Práce z domova a využívání online nástrojů se staly nedílnou částí naší práce v době pandemie. Spousta nástrojů se využívá i v současné době a jsou velmi efektivní i například v procesu náboru nových kolegů,“ potvrdila Dana Kvolková, manažerka lidských zdrojů společnosti Puls.

Mezi nejžádanější benefity v Česku ještě začátkem tohoto roku patřila pružná pracovní doba a práce z domova. Pandemie ale proměnila i oblast benefitů. Práce z domova se totiž pro většinu firem stala nutností. O další benefity ale většina zaměstnanců nepřišla. „V nezměněné podobě nabízí benefity přes 68 procent firem. Z našeho šetření vyplývá, že k rušení benefitů se uchýlilo 21 procent dotázaných společností a další 3,5 procenta je teprve rušit plánuje. Řada benefitů, jako jsou například jazykové kurzy nebo stravenky, jsou zrušeny dočasně, nejčastěji do konce letošního roku,“ řekla Olga Hyklová.

Do home office módu se narychlo přesunula většina zaměstnání provozovaných na počítači a aktivity, které je možné provozovat online. Firmy díky nepřítomnosti zaměstnanců ušetří měsíčně desetitisíce. „S přítomností zaměstnanců ve firmě je samozřejmě spojena i řada nákladů, které nyní firmám odpadnou. V našem průzkumu například přes 30 procent firem uvedlo, že zavedením práce z domova ušetřily na hrazení cestovních nákladů, 32 procent respondentů uvádí, že jim klesly náklady za používání tiskáren, stejné procento ušetřilo na občerstvení pro zaměstnance a 21 procentům firem klesly náklady za energie. Přes 98 procent firem navíc nehradí svým zaměstnancům provoz domácích kanceláří,“ popsala Olga Hyklová.

Změny se pochopitelně dotkly i náboru nových zaměstnanců. Pracovní pohovory se takřka ze dne na den staly součástí online světa. „Došlo k rychlému vývoji virtualizace pracovního trhu, pohovory stále děláme převážně online formou. Nyní se situace postupně vrací do normálu. V poslední době jsme zaznamenali ve větší míře poptávku společností, které mají paradoxně zvýšený příliv životopisů, ale zjišťují, že vyhovujících kandidátů na odbornou pozici nepřibylo,“ řekla Olga Hyklová.

Koronakrize se dotkla i oblasti dovolených. Stát plánoval podpořit ekonomiku a cestovní ruch formou poukazů na tuzemské dovolené pro zaměstnance. A spousta firem na ně čekala. Stát ale nakonec vydal pouze vouchery na lázeňské pobyty. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že pouze tři procenta firem příspěvek na dovolenou pro zaměstnance realizovala sama. „Po ukončení nouzového stavu jsme očekávali nárůst poptávky po zvýhodněném ubytování pro zaměstnance. To se ale nestalo. Naši hlavní klientelu tvoří letos, stejně jako v předchozích letech, rodiny s dětmi,“ potvrdil výsledky průzkumu Jiří Grund, majitel Grund Resort Golf & Ski v Krkonoších.

Většina Čechů tráví letošní dovolenou v tuzemsku, někteří už ji ale vyčerpali během nouzového stavu. Co se týče čerpání dovolených, rozdělili se Češi do dvou skupin. Jedni si už dovolenou vybrali během nouzového stavu, například z důvodu, že neměli nárok na ošetřovné nebo jednoduše chtěli raději zůstat doma. V některých firmách svým zaměstnancům nařídil z bezpečnostních důvodů dovolenou čerpat zaměstnavatel. Druhou skupinu tvoří naopak lidé, kteří se letos na dovolenou teprve chystají. Některým zaměstnancům totiž home office umožnil pracovat například z chalup, proto neměli zatím důvod dovolenou čerpat. Lze tedy předpokládat, že tito zaměstnanci si budou chtít vyčerpat dovolenou například v předvánočním období. Očekáváme, že počet zaměstnanců, kteří si budou chtít dovolenou vyčerpat během prosince, se oproti minulým letům rapidně zvýší,“ uzavřela Olga Hyklová.


Personální agentura Advantage Consulting je největší česká personální agentura v oblasti Recruitmentu. Uchazečům o zaměstnání pomáhá s jejich uplatněním na trhu práce od roku 2002. Síť poboček má po celé ČR. Zajišťuje komplexní služby v oblasti lidských zdrojů, poradenství v otázkách náboru a hodnocení nových či stávajících zaměstnanců.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688