Tiskové zprávy  |  30.06.2020 12:11:43, aktualizováno 05.07.2020 09:03:19

Záporné úrokové sazby nepřináší jen výhody. Dočkáme se jich v Česku?

V letošním roce jsou v České republice velice nízké sazby hypotečních úvěrů. Zlevňování hypoték nahrává především Česká národní banka, která se snaží zmírnit dopady pandemie koronaviru snižováním základní úrokové sazby. K tomu letos došlo již třikrát. Nyní stále platí dvoutýdenní repo sazba 0,25 procent ze začátku května. Ačkoliv jde o historicky nejnižší sazbu, je možné, že její hodnota letos ještě o něco poklesne. Jak se snižování sazeb v ekonomice promítne do úročení hypoték? Je možné, aby se sazby hypotečních úvěrů dostaly do záporných hodnot?

Úroková sazba hypotéky vyjadřuje cenu zapůjčení peněz. „Při nízkých sazbách mají lidé větší motivaci pořídit si vlastní nemovitost na úvěr a poptávka po bytech, rodinných domech, stavebních pozemcích i rekreačních nemovitostech roste. Na druhé straně vysoká poptávka tlačí vzhůru ceny většiny nabízených nemovitostí. Svědky tohoto vývoje jsme byli v uplynulých letech, kdy nízké sazby hypoték přiměly řadu Čechů investovat do vlastního bydlení,“ popisuje Veronika Hegrová, z online srovnávače hypoték Hyponamiru.cz.

Dnes jsou hypotéky velice levné

Dojde-li k tomu, že centrální banka sníží základní úrokové sazby v ekonomice, zpravidla se s určitým časovým odstupem stejným směrem vydají i poskytovatelé hypoték. Stejně tomu je i letos. Zatím naposledy snižovala Česká národní banka sazby 11. května, kdy základní úroková sazba (takzvaná repo sazba) klesla o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. „Na přelomu května a června přišly tuzemské banky s plošným zlevňováním hypoték. Úvěr s pětiletou fixací bylo možné získat za méně než dvě procenta ročně. Má to ale svá specifika: podmínkou je často pojištění úvěru, díky kterému není úroková sazba tak výhodná, jak se na první pohled může zdát. Pro zájemce o novou hypotéku nebo refinancování té stávající je pokles úrokových sazeb vždy příjemnou zprávou,“ vysvětluje Veronika Hegrová.

Záporné úrokové sazby hypoték u nás letos nečekejte

Jestliže bude letos Česká národní banka dále pokračovat ve snižování úrokových sazeb v ekonomice, může dojít k dalšímu zlevňování nyní již tak extrémně levných hypoték. Nemělo by ale jít o žádný dramatický pokles. „Někteří lidé dnes spekulují, že se mohou sazby hypoték dostat i do záporných hodnot. V praxi by to znamenalo, že banky platí lidem za to, že si od nich vezmou hypotéku. S touto nabídkou přišla v loňském roce jako první na světě dánská Jyske Bank, která platila dlužníkům 0,5 procenta ročně. I když by tento krok zájemci o hypotéku jistě uvítali, je u nás scénář negativních úrokových sazeb hypoték velmi nepravděpodobný,“ uvádí Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Hypotéky se zápornou úrokovou sazbou by mohly způsobit poplatky za uložení peněz

Záporné úrokové sazby hypotečních úvěrů by obrátily celý bankovní trh naruby. Banky totiž vydělávají ve chvíli, kdy půjčují peníze a inkasují za poskytnuté úvěry sjednané úroky. Na druhé straně ale platí za to, že si u nich klienti ukládají dočasně volné peníze například na termínovaných či spořících účtech. „Pokud by došlo k zavedení negativních sazeb, klienti bank by za uložení peněz museli platit. V této situaci lze očekávat, že se lidé začnou chovat racionálně a místo střádání peněz v bance využijí jinou výnosnější alternativu. Mohou například využít volné peníze, přidat k nim extrémně levnou hypotéku a pořídit si nemovitost,“ uzavírá Veronika Hegrová.

30.06. 12:43  Bitcoin usmrkanče (Rohl)
30.06. 12:41  Bitcoin usmrkanče (Rohl)
30.06. 12:25  LoL :D (bitcoin)
30.06. 12:18  LoL :D (bitcoin)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688