mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.05.2020 03:47:00

Vývoz do Mongolska není kvůli koronaviru omezen

Vývoz do Mongolska není kvůli koronaviru omezen

28.05.2020 / 03:45 | Aktualizováno: 28.05.2020 / 03:47

Mongolská vláda prodloužila platnost přijatých ochranných opatření do 30.6.2020. Do stejného data je všem cestujícím zakázán vstup do země přes všechny hraniční přechody. Výjimku tvoří reaptriovaní občané, pracovníci zahraničních velvyslanectví a mezinárodních organizací a jejich rodinní příslušníci a cizí státní rodinní příslušníci mongolských občanů, kterým je však po příjezdu nařízena 21 denní karanténa. Zákaz vstupu do země se nevztahuje na řidiče zajišťující mezinárodní nákladní dopravu a na personál vlaků z Mongolska, Ruska a Číny.

Pohyb zboží do/z Mongolska není omezen (až na vývoz uhlí, pohonných hmot a ochranných prostředků). Aktuální zprávy o podmínkách přepravy lze sledovat na webových stránkách https://www.legalinfo.mn, https://nema.gov.mn, informace jsou však dostupné pouze v mongolštině. Čeští vývozci by měli počítat s možností až několikadenního zpoždění kamionové přepravy z důvodu důkladných kontrol na hranicích v tranzitních zemích. Dopravní situaci by měly konzultovat s přepravcem.
Onemocnění COVID-19 bylo v Mongolsku prokázáno u 150 osob, nákaza není komunitní. Nakažené osoby se většinou vrací ze zahraničí, onemocnění je zjištěno po příletu nebo v karanténě. Místní úřady přijaly řadu opatření, která se týkala nejprve uzavření hraničních přechodů s ČLR (Usnesení vlády č. 39 ze dne 31.1.2020), zákazu přepravy uhlí do ČLR (zákaz platil do 2.3.2020), zrušení komerčních letů a uzavření všech hraničních přechodů pro všechny cestující do 30.6.2020 a povinné karantény, zákazu vývozu roušek z Mongolska a dodržování povinných desinfekčních a zdravotních opatření při přepravě zboží. Na pozemních přechodech Zamyn-Uud, Altanbulag a Tsagaanuur je zavedena povinná desinfekce vozů a kontejnerů a je kontrolován zdravotní stav řidičů. Z hraničních přechodů jsou řidiči do místa vykládky (a zpět, pokud se jedná o cizince) doprovázeni policejními vozy.
Pro mongolskou ekonomiku mimořádně důležitý export uhlí byl obnoven 4.3.2020 přes hraniční přechod Zamyn-Uud, 23.3.2020 přes hraniční přechody Gashuunsukhait, Shiveekhureen a Khangi. Počet nákladních vozů je však limitován. Začátkem března předložil ministr zemědělství návrh, aby strategické potraviny byly od 1.3.2020 do 30.6.2020 osvobozeny od dovozního cla a DPH. Návrh podpořený vládou se týká dovozu 15000 tun osiva pšenice, 160000 tun pšenice, pískového cukru, všech druhů rýže a rostlinných olejů, podléhá však ještě souhlasu parlamentu.
Vývozcům doporučujeme, aby své cesty do Mongolska odložili na druhou polovinu roku. Do konce června 2020 jsou pozastaveny všechny zahraniční komerční lety včetně tranzitu s výjimkou letů repatriačních. V Mongolsku jsou nadále uzavřena kulturní zařízení, do konce srpna 2020 školy, otevřené jsou obchody, restaurace, kavárny a bary, pouze však do 22 hodin. Do Mongolska jsou vypravovány repatriační lety, všichni cestující jsou po příletu umístěni do přísné 3 týdenní karantény v některém ze státních zařízení (nemocnice, sanatoria, hotely) a jsou pod lékařským dohledem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 17:05  There is a Slight Risk (level 2 of 5) of severe weather with damaging winds, hail US National Weather Service (weather.gov)
St 16:49  China's foreign exchange reserves fall to 3.2 trillion USD in April China state infooffice (scio.gov.cn)
St 14:32  Korejská umělá inteligence má filipa mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688