Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  31.01.2020 09:58:00

Bankovní rada ČNB na únorovém zasedání úrokové sazby nezvýší

Bankovní rada ČNB na nadcházejícím únorovém zasedání podle mě úrokové sazby nezvýší a hlavní sazba tak setrvá na úrovni 2 %. Pro vyšší sazby bude sice v únoru pravděpodobně opět hlasovat V. Benda a možná i T. Holub, avšak zbylí centrální bankéři včetně guvernéra J. Rusnoka dávají poměrně jednoznačně najevo, že v tuto chvíli preferují stabilitu úrokových sazeb.
Na konci loňského a začátku letošního roku se snížily některé nejistoty, které byly hnacím motorem obav o vývoj světové a evropské ekonomiky a představovaly riziko i pro ekonomiku ČR. To se týká především deeskalace obchodního protekcionismu a jasněji je i ohledně brexitu, ačkoliv vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií budou během letošního roku ještě obtížná. První známky opatrné stabilizace evropské a německé ekonomiky začaly dokonce ukazovat indexy podnikatelských nálad. Aktuálně novým rizikem, které by mohlo mít velmi destruktivní dopad na globální ekonomiku, je čínský koronavirus.
Zatímco rizika spojená se zahraničním vývojem se mírně snížila, tak domácí ekonomika stále zřetelněji vykazuje známky zpomalení, a to především v těch segmentech ekonomiky napojených na zahraničí. To se týká primárně zpracovatelského průmyslu. Sektor služeb sice dokázal po větší část loňského roku výpadek průmyslu kompenzovat, avšak těžko lze počítat s tím, že toto může trvat dlouhodobě.
Pro růst úrokových sazeb sice při zjednodušeném pohledu hovoří rychlý růst spotřebitelské inflace (naposledy v prosinci 3,2 % r/r), avšak z pohledu měnové politiky toho ČNB s aktuální inflaci mnoho nezmůže. Pokud vyjdu z předpokladu, že se účinnost změn úrokových sazeb nejvýrazněji projeví na horizontu měnové politiky (12 až 18 měsíců od současnosti), tak je pravdou, že ČNB nemusí aktuální inflace začínající 3 % až natolik znepokojovat. A to i vzhledem k tomu, že aktuální zrychlení inflace lze považovat za dočasné a je částečně taženo i faktory mimo dosah měnové politiky.
Na únorovém zasedání budou mít centrální bankéři rovněž k dispozici novou makroekonomickou prognózu. Oproti listopadové prognóze očekávám úpravu především u spotřebitelské inflace v 1. a ve 2. čtvrtletí letošního roku, a to směrem nahoru. Úpravu na silnější úrovně může v nové prognóze doznat i kurz koruny. Listopadová prognóza generovala průměrný kurz koruny vůči euru v 1. čtvrtletí letošního roku na 25,50 Kč/EUR. Realitou však byl v lednu o poznání silnější kurz české měny. Rovněž lze očekávat, že i nová makroekonomická prognóza ukáže, že by úrokové sazby měly jít v první polovině letošního roku nejprve nahoru a následně by mělo dojít k jejich snížení ve druhé polovině roku. Většina bankovní rady ČNB se však již delší dobu kloní k tzv. vyhlazování měnové politiky a preferuje stabilitu sazeb.
Pro únorové zasedání ČNB je tak nejpravděpodobnějším scénářem ponechání úrokových sazeb beze změn na stávajících úrovních. Momentálně však nelze jednoznačně říci, zda budou sazby stabilní i po celý letošní rok, ačkoliv tento scénář je zároveň tím nejpravděpodobnějším. Výrazně rychlejší růst spotřebitelské inflace a oslabení koruny však přeci jen mohou v nadcházejících měsících vytvořit tlak na utažení měnové politiky prostřednictvím jednoho zvýšení sazeb, i když pravděpodobnost v tomto případě není příliš vysoká.
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688