muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  28.01.2020 00:00:00

Brno: MUNI otevírá nové studijní programy, vychová experty na embryologii

V nabídce studijních programů a specializací Masarykovy univerzity přibyly letos další obory vychovávající odborníky poptávané na trhu práce.

Nově se budou na fakultách vzdělávat experti na embryologii, tlumočnictví znakového jazyka a na buněčnou biologii. Zájemci o studium na MUNI si mohou vybírat z více než 120 bakalářských a dlouhých magisterských studijních programů. Přihlášky ke studiu je možné podávat až do 29. února.

Ke dvěma dosavadním pětiletým magisterským studijním programům Lékařské fakulty MU letos přibyl nový s názvem Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví – Embryolog, který bude připravovat odborníky především pro práci v centrech reprodukční medicíny. Možnosti takzvané asistované reprodukce se neustále rozvíjejí a v České republice jsou desítky klinik, které potřebují odborníky nejen se znalostmi medicíny, ale také genetiky, molekulární a vývojové biologie či chemie.

„Vysokoškolské studium tohoto typu u nás dosud chybělo a možnost pracovat jako klinický embryolog v centru asistované reprodukce byla vždy podmíněna náročným dovzděláním se v mnoha specializovaných embryologických a zdravotnických disciplínách. Nový program bude všechny potřebné teoretické znalosti a praktické dovednosti předkládat již v rámci studia,“ uvedl garant nového programu Aleš Hampl, který je zároveň přednostou Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty MU. Do nového programu chce fakulta přijímat 18 uchazečů ročně.

Poprvé se letos uchazečům otevřel také bakalářský studijní program Filozofické fakulty MU s názvem Tlumočnictví českého znakového jazyka, který reaguje mimo jiné na snahu začleňovat lidi se specifickými potřebami čím dál více do běžného života. Jeho absolventi budou zajišťovat tlumočnické a překladatelské služby pro sluchově postižené občany České republiky, na což mají lidé se znevýhodněním nárok podle zákona.

Absolventi by měli nacházet práci hlavně v oblasti sociální práce a vzdělávání, například pro různé úřady nebo jako asistenti pedagoga na školách. Obsahem studia bude nejen praktická výuka znakového jazyka a specifické profesní znalosti a dovednosti tlumočníka, ale i lingvistická teorie a fungování sociálních služeb včetně patřičných zákonů.

Nabídku studia rozšířila také Přírodovědecká fakulta MU. Studijní program Experimentální a molekulární biologie nově nabízí specializaci nazvanou Buněčná biologie, na kterou bude za tři roky navazovat nový samostatný magisterský studijní program se stejným názvem. S tímto zaměřením najdou budoucí absolventi uplatnění zejména v základním a aplikovaném výzkumu, dále například v biobankách biomedicínských laboratořích či v biotechnologických firmách.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.07.2022MU otevře nové studijní programy v progresivních oborech muni.cz (Masarykova univerzita)
17.02.2022Brno: 10+1 míst, kvůli kterým stojí za to jít na MUNI muni.cz (Masarykova univerzita)
09.06.2021Brno: Budete studovat na MUNI! Co teď? muni.cz (Masarykova univerzita)
21.01.2021Brno: Nabídka studia na MUNI je zase bohatší muni.cz (Masarykova univerzita)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688