Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  26.01.2020 08:14:35

Víkendář: Tahle středověká daň se snad již nevrátí

„V systému opakované výměny mincí jsou staré mince prohlašovány za neplatné a lidé jsou povinni vyměnit si je za nové za předem daný kurz a v předem známou dobu. Tato výměna mohla probíhat až dvakrát ročně a běžně se vyměňovaly čtyři staré mince za tři nové,“ popisují Roger Svensson a Andreas Westermark na stránkách VoxEU jeden ze středověkých způsobů zdanění obyvatelstva. Podle nich je s podivem, jak málo pozornosti je tomuto systému věnováno v době, kdy monetární politika naráží na nulové sazby a hledají se alternativní způsoby monetární stimulace.

Výše popsaná daň tak závisela jednak na uvedeném směnném poměru a také na frekvenci výměn. Šlo o „transparentní systém s plně dostupnými informacemi o datu a podmínkách výměny“. Motivací k jeho používání bylo „zdanění lidí a obchodu“ a jde o „ekvivalent zdanění držené hotovosti tak, jak jej v roce 1906 navrhoval Gesell“.

Periodická výměna mincí mohla fungovat jen na geograficky uzavřených územích, kde nebylo možné platit zahraničními mincemi. Stát musel mít peněžní monopol a kontrolu nad obchodem. V oběhu mohl být jen jeden typ mince a každá další emise musela být jasně rozlišitelná od té předchozí. Ve střední a východní Evropě docházelo na některých územích k roční či pololetní výměně. V Anglii se systém používal mezi lety 97 a 1125, ale s menší frekvencí (tři až šest let).

„Periodická výměna mincí funguje poměrně dobře v relativně málo vyspělých ekonomikách, kde je menší množství mincí v oběhu, což ulehčuje jejich výměnu. V takových oblastech také mince používalo méně skupin lidí a na méně místech. Jinak řečeno, monetizace dosahovala nízkých úrovní, a to ulehčovalo monitoring a vymáhání tohoto způsobu daně,“ píše Svensson. Obvykle tak byla používána na území měst s tím, že mince mohly být používány i za jejich hradbami.

Systém byl často nastaven tak, že výměna byla naplánována před nějakou významnou událostí či platbou roční daně s tím, že ta tudíž musela být placena v nových mincích. Monitoring prováděli směnárníci a úředníci. Ekonomové tvrdí, že systém kvůli možným pokusům o nezákonné používání starých mincí fungoval nejlépe, když „bylo zdanění dostatečně nízké a doba mezi výměnami dostatečně dlouhá“. Ceny podle vědců před výměnou rostly a po ní klesaly, což odráželo pokles peněžní nabídky.

„Empirická pozorování ukazují, že množství mincí v oběhu se ve druhé polovině třináctého století ve střední, severní a východní Evropě výrazně zvýšilo. Důvody byly dva: Zvýšila se specializace práce, tudíž bylo třeba více mincí pro obchod. K tomu začaly vlády vybírat daně v penězích a ne ve službách či naturáliích. Po růstu množství mincí v oběhu už nebylo tak lehké je periodicky měnit za nové,“ tvrdí Svensson. Vedle toho k zániku této formy zdanění přispěl rostoucí obchod mezi vzdálenějšími regiony, který podporoval používání nadnárodních mincí, jakými byly groše nebo haléře. To podkopávalo možnost udržet si měnový monopol.

Ve většině Evropy tak systém zdanění založený na periodické výměně mincí zanikl mezi lety 1290 a 1320. Namísto neustálé výměny se začaly používat mince s dlouhou životností. A „vládní autority musely využít jiný způsob zvýšení svých příjmů, jako je například snižování vnitřní hodnoty mincí tím, že v nich klesal podíl vzácných kovů“.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688