TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  16.12.2019 22:43:05

Ve Sněmovně se bude znovu projednávat daňový balíček, který jí vrátil Senát.

Na hlavu poslanců se snesla kritika hlavně kvůli zvýšení daní u loterií, které je srovnatelné s daní u herních automatů. Podle odborníků má daň odrážet rizikovost hraní a tento stav naznačuje, že setření výherního losu dělá z lidí gamblery.

Automaty versus loterie. Podle odborníků něco jako sever a jih, návrh Poslanecké sněmovny je však řadí do stejné kategorie. Zatímco výherní bedny nové zdanění nezatížilo, daně za sportku, bingo nebo stírací losy vyrostly na stejnou sazbu.

"Loterie jsou v České republice v tuto chvíli daňově výš než ve zbytku Evropy. Nedává to smysl," kroutí hlavou odborník na závislosti Jindřich Vobořil.

Senát nyní návrh vrací do Poslanecké sněmovny s doporučením, aby se u prvních dvou skupin her s nižší škodlivostí sazba ponechala na stávající úrovni.

V případě, že k razantnímu zvýšení daní dojde, bude to mít podle odborníků dopad nejen na sázkové kanceláře, které přijdou o několik set milionů korun ročně, ale i na zákazníky.

Podle ekonomů zdanění hazardu jako takového navíc vytváří živnou půdu pro černé nelegální herny. "To se děje při vyšších danových sazbách, je třeba provést si dobrou analýzu a to je to, co vláda vůbec neprovedla," říká ekonom Lukáš Kovanda

A právě na to naráží i někteří poslanci. Poslední analýza vlády je totiž už dva roky stará.

Ministerstvo financí si stojí za původním návrhem - daň u loterií by se podle něj měla zvýšit z 23 na 30 procent. Podle resortu nebude mít navržená daň likvidační dopady na provozovatele. 


„Chápu, že se paní ministryně financí Alena Schillerová snaží z našich peněženek vytáhnout další peníze, aby mohla pokračovat v rozhazování na všechny strany, Senát Parlamentu ČR to ale rozhodně podporovat nebude“, říká Herbert Pavera - Váš senátor na Opavsku. Po tříhodinovém projednávání absolutně nepřipraveného daňového balíčku - senátoři vrací zákon do Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky s některými pozměňovacími návrhy – např. snížení poplatků při zápisu do katastru nemovitostí, zmírnění zdanění rezerv pojišťoven a také zmírnění zdanění loterií – jedno z nejvíce nesystémových opatření v daňovém balíčku z hlediska škodlivosti pro společnost.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688