Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.11.2019 09:19:17

Rozbřesk: Tři oříšky pro českou ekonomiku

Do konce roku čekají českou ekonomiku ještě tři významná rozhodnutí, která ovlivní její trend v blízké budoucnosti. Jedním z nich, kterému budeme na tomto místě věnovat největší pozornost, bude verdikt ČNB o úrokových sazbách necelý týden před Vánocemi. Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se centrální banka měla rozhodnout jinak, než se rozhodla v září nebo v listopadu, nicméně diskusi centrálních bankéřů ještě ovlivní nová sada dat z české ekonomiky a zpráv ze zahraničí. Nepředpokládáme, že by byly natolik optimistické, aby mohly současný obrázek přemalovat sytě na růžovo a pozici ČNB zásadně změnit. Další důležitá rozhodnutí už budou padat ve vládě a v parlamentu.

Tím prvním je nepochybně stanovení minimální mzdy platné od začátku příštího roku. Podle včera zveřejněné dohody by měla činit 14.600 korun, a bude tak o 1.250 korun, respektive 9,4 % vyšší než letos. Výsledek je vlastně někde v polovině mezi návrhem zaměstnavatelů a odborářů, takže se nedá říct, že by někdo vyhrál na celé čáře.

Někdo by mohl říct, že je to naprosto nepodstatné číslo, neboť se dotýká pouze velmi malého počtu zaměstnanců a ještě menšího okruhu profesí, nicméně nejde jen o tuto mzdu samotnou. Je na ní totiž navázán celý systém zaručených mezd a tedy dalších sedm „minim“ stanovených pro různé druhy profesí. Aktuálně jde o rozpětí 13.350-26.700, které se celé posune vzhůru a ovlivní tak mnohem více zaměstnanců než obvykle zmiňované jednotky procent. Dopad na firmy navíc nebude jen oněch 1.250 korun na víc, ale podstatně víc, protože nelze opomenout i odvod zdravotního a sociálního pojištění (aktuálně 33,8 %) z dodatečného navýšení. Samozřejmě lze diskutovat, nakolik si to může česká ekonomika závislá na malých a středních podnicích dovolit, koho a jak poškodí apod., ale možná je zde mnohem závažnější problém, a sice načasování tohoto rozhodnutí až téměř na konec roku a vlastně i jeho forma. Nedává firmám možnost nic předvídat ani se předem připravit na další skokové zvýšení nákladů. Postrádá automatismus a vše ponechává na vstřícnosti a odpovědnosti vlády… na poslední chvíli.

A nakonec třetí důležité rozhodování se odehrává právě nyní v parlamentu, kde se jedná o státním rozpočtu na rok 2020. Má být opět deficitní, stojí opět na optimistických předpokladech a tradičně neposkytuje téměř žádný manévrovací prostor pro další přesuny peněz, a už vůbec ne v hodnotě 177 mld. korun.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna během včerejšího dne pár haléřů ztratila, ale i tak se stále drží jen těsně nad hranicí 25,50 EUR/CZK. Guvernér sice zopakoval svá slova o preferenci stability úrokových sazeb, a tedy zachování stávajícího úrokového diferenciálu, nicméně to už korunu nemohlo nijak zaskočit. Nejistota přetrvává, i když německá čísla nemusí být tak špatná, jak centrální banka předpokládala. Naproti tomu totiž domácí růst může být – podle guvernéra – podstatně nižší, než předpovídá prognóza ČNB. Takže nezbývá než vyčkat na nová čísla, která začnou nabíhat už na začátku prosince.

Zahraniční forex

Včerejšek byl sice konečně bohatší na makroekonomická data (v USA), ale mnoho vzruchu na trhy nepřinesla. Z dat stojí za to vyzdvihnout relativně dobré měsíční údaje o investicích (durables) a naopak slabší inflaci (Fedem sledovaný index PCE).

Eurodolar tak vstupuje do svátečního dne (v USA je Díkuvzdání) těsně nad hranicí 1,10 a musí se spokojit s evropskými čísly - listopadovou inflací v Německu a Španělsku.

Ropa
Ropa Brent se drží těsně nad hranicí 64 dolarů za barel navzdory medvědímu vyznění fundamentálních dat z dílny EIA. Americká agentura reportovala nad očekávání silný nárůst zásob jak na straně surové ropy (+1,6 mil. barelů), tak zejména benzínu (+5,1 mil. barelů). V podobném duchu pak vyznívá také další rekordní zápis americké produkce, která v minulém týdnu vzrostla již na 12,9 mil. barelů denně.

Ropný trh však v tuto chvíli více zajímá vývoj na frontě americko-čínské obchodní války, kde i nadále převládá pozitivní sentiment a očekávání blízkého uzavření dohody. Mírný optimismus pak panuje rovněž ohledně blížícího se zasedání kartelu OPEC - prvotní signály totiž naznačují prodloužení dosavadní dohody na produkčních škrtech o další tři měsíce (červen 2020).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:16  Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:35  Ranní shrnutí (26.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688