ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  28.11.2019 00:00:00

28.11.2019 Čtyři pětiny domácností v Jihomoravském kraji mají internet

28. 11. 2019

Čtyři pětiny domácností v Jihomoravském kraji mají internet

Počítač a internet jsou již běžnou součástí vybavení domácností v Jihomoravském kraji. V roce 2018 mělo přístup k internetu téměř 81 % domácností v kraji, za 10 let se tento podíl zvýšil o 30 procentních bodů. Internet denně nebo téměř denně používají dvě třetiny obyvatel kraje starších 16 let. K nejrozšířenějším činnostem patří vyhledávání informací o zboží a službách, internetové bankovnictví a nákupy přes internet.

Podle výsledků šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech bylo 78 % domácností v Jihomoravském kraji v roce 2018 vybaveno osobním počítačem a téměř 81 % domácností mělo přístup k internetu. Meziročně došlo v obou případech jen k mírnému zvýšení procenta vybavenosti domácností, a to o 0,7 bodu u vybavenosti počítači a o 1,3 bodu u přístupu k internetu. Posun v této oblasti je spíše patrný ze srovnání nynějších hodnot se situací např. před 10 lety, kdy počítač mělo 56 % domácností v kraji a přístup k internetu jen 51 % domácností. 

Graf 1 Vybavenost domácností osobním počítačem a internetem v Jihomoravském kraji

 

Graf 2 Vybavenost domácností osobním počítačem a internetem v roce 2018 podle krajů

 

V mezikrajském srovnání vybavenosti se Jihomoravský kraj umístil v popředí pomyslného žebříčku v případě vybavenosti internetem (4. nejvyšší podíl), vybavenost domácností počítači je ve srovnání s ostatními kraji průměrná, resp. 7. nejvyšší. Nejméně domácností vlastnilo počítač či internet v Ústeckém kraji (66,9 % domácností s počítačem, 73,9 % domácností s internetem). Opačně tomu bylo v obou případech v Hlavním městě Praze (82,5 % u vybavení počítačem a 83,6 % u přístupu k internetu). 

Internet v Jihomoravském kraji používá 79 % osob starších 16 let (za uživatele internetu je považován jednotlivec, který použil internet v posledních 3 měsících doma, v zaměstnání, ve škole či jinde). V absolutním vyjádření se jedná o 769 tisíc osob, proti roku 2011 se podíl uživatelů internetu zvýšil o 10,9 procentních bodů. Denně nebo téměř denně používalo internet v kraji 66,1 % osob starších 16 let (643 tisíc osob), naopak

17,3 % osob tohoto věku internet nepoužilo nikdy. Nejvyšší zastoupení každodenních uživatelů internetu evidovalo Hlavní město Praha (77,5 % osob), na opačném konci srovnání se umístil Ústecký kraj s podílem 57,9 %. Podíl jednotlivců, kteří internet nepoužili nikdy, byl nejvyšší v Kraji Vysočina (19,5 %) a nejnižší v Praze (8,4 %).

Tab. 1 Využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci v Jihomoravském kraji

 

Údaje v tabulce 1 dokládají nárůst podílu jednotlivců s internetem v mobilu – v roce 2018 jím v kraji disponovalo 54,2 % jedinců ve věku 16 a více let, zatímco ještě v roce 2011 to bylo pouze 7,2 %. Výrazně se navýšil i podíl jedinců používajících k přístupu na internet na mobilu datový tarif.

Pokud 16letá a starší populace z Jihomoravského kraje používala internet ke komunikaci s ostatními, jednalo se většinou o posílání a přijímání e-mailů (74,4 % uživatelů), 40 % uživatelů přes internet telefonovalo. Téměř 70 % jednotlivců internet využívalo k vyhledávání informací o zboží a službách, 47,5 % o cestování a ubytování a 51,7 % zde hledalo informace o zdraví, sociální sítě pro soukromé účely používalo 47,4 % osob.

Postupně narůstá zájem o internetové bankovnictví. Zatímco v roce 2011 tuto službu v kraji využívalo necelých 30 % populace starší 16 let, v roce 2018 to bylo již téměř 58 % z nich, což ve skutečnosti představuje téměř 565 tisíc obyvatel kraje ve věku 16 a více let. Významnou roli hraje i nákup přes internet. Alespoň jednou v posledních třech měsících přes internet nakoupilo 34,3 % 16letých a starších obyvatel kraje, 55,6 % osob alespoň jednou v posledním roce a 65,0 % alespoň jednou v životě. Naopak třetina osob v kraji přes internet nikdy nic nenakoupila. 

 

Poznámka:

Údaje o vybavenosti domácností vybranými informačními technologiemi a jejich využívání jednotlivci pocházejí z ročního samostatného šetření, které je prováděno formou osobního interview na výběrovém vzorku cca 10 000 jednotlivců ve věku 16 let a více; výsledky jsou pak převáženy na celou populaci ČR. V údajích za domácnosti je zjišťován aktuální stav v období šetření (2. čtvrtletí sledovaného roku), údaje za jednotlivce jsou za poslední 3 měsíce v období šetření. Z důvodu vyšší reprezentativnosti jsou údaje v krajském členění publikovány jako tříleté klouzavé průměry.

 

Kontakt:

Ing. Karel Adam

Krajská správa ČSÚ v Brně

E-mail: karel.adam@czso.cz

Tel.: 542 528 172

 

Další informace  https://www.czso.cz/csu/czso/vyuzivani-informacnich-a-komunikacnich-technologii-v-domacnostech-a-mezijednotlivci-2018

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688