TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  28.10.2019 20:41:57

Kalifornii sužují lesní požáry, statisíce lidí musely opustit své domovy

Hasiči v Kalifornii stále bojují s lesními požáry. Počet evakuovaných lidí už stoupl na 200 tisíc. Celou situaci navíc dál komplikuje vítr, který má podle předpovědí v následujících dnech ještě nabrat na síle. Kalifornský guvernér už vyhlásil stav nouze.

Kalifornie, domov 40 milionů lidí, se proměnil v peklo. Plameny jsou den ode dne silnější. V noci na pondělí vypukl nový požár na severu Los Angeles. Své domovy musely narychlo opustit tisíce lidí a další se k nim možná brzy přidají. Silný vítr, který ohni přidává na síle, dosahuje rychlosti až 160 kilometrů za hodinu.

"Dávám si pozor, když tohle říkám, ale čelíme větru historické síly a rozsahu. S něčím takovým jsme se už dlouho nesetkali. Situace nás přiměla k vyhlášení celostátního stavu nouze, 43 okresů teď čelí nejvyššímu stupni varování kvůli těmto extrémním povětrnostním podmínkám," řekl guvernér Kalifornie Gavin Newsom

Evakuační centra se plní lidmi. Sociální sítě zase děkovnými vzkazy hasičům. Zatímco totiž obyvatelé ohrožených oblastí před plameny prchají, hasiči vyrážejí živlu vstříc. V Kalifornii jich s plameny bojují více než tři tisíce. K dispozici mají i letadla, vaky na vodu plní mimo jiné v Tichém oceánu.

"Celou dobu jsme žili v oblasti, která nikdy nebyla evakuovaná. Měli jsme elektřinu i plyn. A najednou, z ničeho nic přišlo varování: ihned odejděte. A tak jsme odešli," popsala obyvatelka města Santa Rosa Carol Overallová.

Požárů je v Kalifornii aktuálně 16, popelem lehlo už nejméně 400 budov. Nejhorší situace je na severu státu, kde plameny spálily oblast o rozloze 260 kilometrů čtverečních. Pro představu jde o území větší než Brno.

Bez elektřiny zůstává více než milion domácností. Většinu odstřihly samy energetické společnosti, každá jiskra by mohla znamenat další požár.
 

Časosběr požáru, kraj Sonoma.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688