TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  01.09.2019 22:24:32

Rok slev na jízdné vyšel na 6 miliard. Peníze se daly využít líp, tvrdí opozice

Levné jízdné pro studenty a seniory vyšlo za rok od jeho spuštění na zhruba šest miliard korun. Vláda si zavedení slev pochvaluje. Jiného názoru je ale opozice, podle které se peníze daly využít mnohem efektivněji. Třeba na výstavbu nové železnice nebo v oblasti sociálních služeb.

Sleva 75 procent z jízdného pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let. Železniční dopravci skokovou změnu rok po zavedení slev nezaznamenali. Výrazněji se ale slevy promítly na silnicích.

"Z pohledu autobusových dopravců je to určitě pozitivní, protože se podařilo obrátit trend poklesu cestujících v této dopravě a naopak meziročně stoupl o 12 procent počet cestujících," srovnal mluvčí sdružení automobilových dopravců ČESMAD Martin Felix.

Za slevy na jízdném by stát podle odhadů měl zaplatit zhruba šest miliard korun. Vláda prý s takovou částkou počítá i příští rok. "Myslím si, že důchodci jsou spokojeni a mladí taky. A dokonce i demonstranti, kteří chodí demonstrovat na Letnou, měli slevy. Takže já myslím, že to pomohlo," okomentoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle opozice, která slevy od začátku kritizuje, se ale daly peníze využít mnohem efektivněji.

"Vláda utrácí za zbytečné slevy, které jsou i vypláceny těm, kteří je nepotřebují a místo toho tady teď sháníme peníze na sociální služby pro skutečně potřebné," uvedla poslankyně Markéta Pekarová (Top 09).

"Strašně neefektivně se utratí šest miliard a potom chybí třeba i na opravu železničních tratí," zhodnotil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

"Až už vláda nebude mít peníze, tak bude velmi obtížné ty výhody zase brát," předpokládá předseda senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Za šest miliard korun se dalo podle ekonomů postavit například šedesát kilometrů nových dálnic nebo navýšit důchody o více než dvě stovky měsíčně. Dotované jízdné ale prý vláda zatím rušit nehodlá.
 

Na slevy na jízdné pro studenty a seniory vynaložil stát za první dva měsíce jejich fungování skoro miliardu korun. Podle Ministerstva dopravy budou peníze vyčleněné na kompenzace stačit. Pokud by ale cestujících nadále přibývalo, mohly by slevy stát víc, než úřady původně očekávaly.

Před rokem: Veřejná doprava pro seniory a studenty za čtvrtinu. Je to fér? Není to jen kupování voličů před komunálními volbami? Nebo je to přesně to, co dostane lidi z aut do MHD?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688