Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  18.08.2019 10:23:48

3 tipy, jak přicházet domů z práce bez stresu a s čistou hlavou

Mnoho lidí přichází z práce domů naprosto bez energie a stále v myšlenkách na rozdělanou práci či běžící projekt. Navíc se často stává, že je celý zmatek v hlavě doprovázen ještě nezvaným společníkem – stresem. Pokud myšlení a úzkost z práce pokračují i při večeři, nebo u vás i „přenocují“ a nedovolí vám dopřát si kvalitní spánek a zasloužený odpočinek, je něco špatně! Je čas naučit se, jak si vyčistit hlavu a nechat svoje myšlenkové pochody ještě v kanceláři, provozovně či dílně, kde pracujete. Budete se možná divit, jak to je snadné. Překvapí vás, jak vaše uvolněná mysl působí lépe nejen na vaše tělo a duši, ale pozitivně se odrazí i ve vztahu s vašimi blízkými.

 

 

Naučte se pracovat se stresem

Zakažte si myslet na práci, vědomě si v duchu, klidně i nahlas řekněte, že si myšlenky na práci nechcete tahat domů, ale budete je řešit jen v pracovní době. Vaši hlavu a mysl můžete ovládat jen vy sami. Je třeba si uvědomit, že stresu se zbavit nelze, ale můžete se s ním naučit pracovat. Dlouhodobý stres má totiž škodlivý až devastující vliv na organismu a psychiku člověka. Ze stresu můžete onemocnět, ale jen za předpokladu, že se s ním nenaučíte pracovat a budete věřit tomu, že je špatný.

V určité míře může být ale stres dokonce prospěšný. Nepovažujte tedy stres za svého nepřítele, tím změníte stresové procesy v těle. Co takhle nahlížet na reakci těla na stres jako přínosnou? Bušení srdce vás připravuje k lepší činnosti, zrychlené dýchání je normální, díky němu se dostává do mozku více kyslíku a vy tak můžete jasněji uvažovat a přemýšlet. Pojďme se podívat na 3 tipy, jak se lépe odreagovat a oprostit se od všech nežádoucích myšlenek…

1) Ukliďte si své pracovní místo

Předtím, než zavřete dveře od kanceláře či svého pracoviště, podívejte se dobře kolem sebe. Rozhlédněte se, zda máte vypnutý počítač, srovnané složky, zavřené šuplíky u stolu a uklizené celé pracovní místo, které máte k dispozici. Ač nebudete mít dokončenou veškerou svoji práci, projekty a dosud nesplněné úkoly od nadřízeného na vás budou čekat, alespoň pro dnešní den si budete připadat, že máte doúřadováno a pomyslně si v myšlenkách nastavíte, že máte hotovo. Nevěřili byste, jaký efekt má pouhé srovnání pracovní plochy.

2) Relaxujte a naučte se věnovat jenom sami sobě

Snažte se naladit na osobní volno už při cestě z práce, vychutnávejte si ten pocit, že máte čas sami pro sebe, a že už nastal váš čas k poslechu nových písniček, čtení zajímavých detektivek či románů nebo jiné koníčky, které vás baví a naplňují. Dobré je vytvořit si své každodenní rituály, po příchodu z práce se můžete naložit do vany nebo si dát osvěžující sprchu, zacvičit si, udělat si s dětmi úkoly a popovídat si s nimi či si společně zahrát nějakou hru. Prostě přepněte z role nadřízený a zaměstnanec do role partnera a rodiče. Před vstupem do vašeho bytu či domu si řekněte, že se od této chvíle budete věnovat své rodině, klidně si to řekněte nahlas a několikrát zopakujte. Po pár dnech už to půjde samo.

3) Zajeďte si rutinu domácích prací

Dalším pomocníkem v boji s obtěžujícími pracovními myšlenkami mohou být domácí práce. Nastavte si rutinu, kdy a jak budete vařit, uklízet, prát a žehlit. I během těchto činností se dá dobře odreagovat a zapomenout na to, co vás v práci čeká zítra. Udělejte si z domácích činností zábavu, zapojte celou rodinu a během úklidu a poskakování za plotnou si povídejte, jak bylo ve škole, co se stalo nového, nebo začněte plánovat, kam vyrazíte na výlet a dovolenou. Už teď se dá krásně plánovat dovolenkový pobyt na horách.

A co vy? Jak zvládáte stres z práce? Osvojili jste si nějakou techniku, která vám ho pomáhá zvládat?

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688