TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.08.2019 07:02:50

Maláčová chce více peněz, jinak se zhroutí systém sociální pomoci


Ministerstvo práce a sociálních věcí má velké výhrady k návrhu rozpočtu pro rok 2020. Požaduje po šéfce resortu financí Aleně Schillerové o 11 miliard víc. Své požadavky ministerstvo sepsalo v podrobném seznamu, ve kterém zároveň uvedlo důsledky, které nastanou, pokud mu peníze budou chybět. Přestanou se podle něj například uklízet chodníky, zavřou se domovy důchodců, dojde k omezení pěstounské péče a doplatí na to i samoživitelky.

Vládou otřásají spory o návrh rozpočtu na rok 2020. Zatímco ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (ANO) chce škrtat, sociální demokraté se bouří, že je návrh nerealistický. "Musíme najít cestu, jak dostát našim slibům občanům České republiky," prohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Zejména ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v čele s Janou Maláčovou (ČSSD) má s rozpočtem problém - chybí mu totiž zhruba 11 miliard korun. To se podle něj výrazně dotkne takřka všech zranitelných skupin obyvatel od dětí, přes hendikepované lidi až po důchodce.

 

Sociální služby

V sociálních službách strádá MPSV nejvíce - podle aktuálního návrhu rozpočtu mu příští rok bude chybět 3,3 miliardy korun. To podle něj znamená, že sociální služby mohou zkolabovat - zřizovatelé budou muset propouštět, nebudou mít peníze na nájmy a provoz, což povede k zavírání domovů důchodců. Senioři a zdravotně postižení zůstanou bez odborné pomoci a péče.

 

Aktivní politika zaměstnanosti - veřejně prospěšné práce atd.

V této oblasti MPSV chybí 2,77 miliardy korun, což je více než pětinásobek toho, kolik mu navrhl resort financí. Bez těchto peněz se přestanou uklízet chodníky a opravovat veřejné prostory. Lidé, kteří jsou těžce zaměstnatelní, ztratí poslední možnost výdělku a skončí na dávkách.

 

Sociálně-právní ochrana dětí na obcích

Podle návrhu dostane MPSV na sociálně-právní ochranu dětí na obcích jen necelou třetinu toho, kolik potřebuje. Chybět mu tak bude 1,1 miliardy korun.

Důsledkem toho bude, že ty nejzranitelnější děti ztratí nestranné zastání při často vyhrocených sporech rozvádějícíh se rodičů, v případech domácího násilí, závislostí rodičů na drogách či alkoholu. Obce budou muset propouštět sociální pracovníky.

 

Pěstounská péče

V této oblasti chybí MPSV téměř půl miliardy, což znamená omezení pěstounské péče až na pětinu. Spousta dětí tak podle ministerstva přijde o možnost žít rodinný život. "Vrátíme se o několik let zpátky, kdy v ústavech končily děti, které nemusely. Pracně budovaný systém péče o ohrožené děti se zhroutí," uvedlo MPSV. Dodává, že ústavní péče je pro stát dokonce mnohonásobně dražší než pěstounství.

 

Sociální práce na obcích

690 milionů bude příští rok chybět na sociální práce na obcích. To znamená, že nikdo už nebude pomáhat samoživitelkám, když jim bude například hrozit, že skončí s dětmi na ulici. Děti odcházející z dětských domovů, senioři nebo zdravotně postižení ve složité životní situaci se nebudou mít na koho obrátit.

 

EU fondy

Příští rok má vrcholit čerpání fondů EU, ministerstvu ale bude chybět půl miliardy. "Pokud nebudeme mít dostatek prostředků na spolufinancování končících projektů, ohrozíme čerpání evropských peněz na dětské skupiny, vzdělávání zaměstnanců, sociální podnikání, zaměstnávání mládeže a hlavně sociální služby," píše MPSV.

Česko tak přijde o stamiliony na evropských dotacích, a bude muset dokonce část peněz vracet jako sankce za nedočerpání.

 

Dotace - rodina, senioři, BOZP

V této oblasti ministerstvu bude chybět 150 milionů korun, kvůli čemuž přijdou ti nejchudší senioři a rodiny o pomoc. "Jedná se o projekty, které mají předcházet problémům spojeným s rozpadem rodin, izolací seniorů, prevence pracovních úrazů apod.," vysvětluje MPSV.

 

Místo, aby se jejich tíživá situace vyřešila díky této podpoře hned, spadnou do systému dávek a stát ve výsledku zaplatí víc, než jsou náklady na prevenci.

 

Investice

V oblasti investic chybí v návrhu až 2,7 miliardy korun, což je více než polovina. Ohrozí se kvůli tomu výplata podpory dávek a dochodů v roce 2020.

"Namísto moderních a levných systémů bude MPSV stále provozovat zastaralé a drahé IT. Nebudeme schopni čelit kybernetickým útokům a zpomalí se rozvoj digitalizace státní správy. Místo, abychom investovali do vlastních budov, budeme nuceni zbytečně utrácet za drahé nájmy," tvrdí resort.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688