Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  21.08.2002 10:02:03

Akcie: České akcie si v úterý vybraly oddechový čas a pražská burza prošla korekcí. Nejvíce ztrácely...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 21.8.2002

      Komentář k trhům

       České akcie si v úterý vybraly oddechový čas a pražská burza prošla korekcí. Nejvíce ztrácely tradiční tahouni trhu Komerční banka a Český Telecom. Kromě technické korekce předchozích zisků byla pražská burza ovlivněna i propadem na zahraničních trzích. Index PX-D si pohoršil o 2,1% na 1.164,2 bodu. Komerční banka se propadla o 3,4%, ale podařilo se jí udržet nad úrovní 1.700 . Český Telecom se také propadl o více než 3%. Dále se špatně vedlo akciím Unipetrolu, které oslabil o 1,4%. Důvodem je pravděpodobně pokračující nejistota ohledně budoucího vlastníka společnosti. Nejlépe se vedlo akciím ČEZu, který uzavřel v podstatě nezměněn.

       Dnes očekáváme, že trh bude pokračovat směrem dolů.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie si včera vybraly oddychový čas. Oba hlavní akciové indexy Nasdaq i Dow Jones včera oslabily, jelikož se investoři rozhodli vybírat zisky poté co se trhy dostaly na pětitýdenní maxima. Index Dow Jones včera oslabil o 1,3% a Nasdaq si pohoršil o stejné procento. Trhy srazily hlavně telekomunikace a technologie. Telekomunikační tituly SBC Communications, BellSouth a Verizon Communications poslalo níže snížení investičního doporučení. Z technologií nejvíce propadly akcie Intel, Microsoft a také výrobci čipů Novellus Systems a KLA-Tecnor. Naopak, výraznějšímu propadu DJIA zabránily akcie Home Depot, které oznámily dobré hospodářské výsledky podpořené kontrolou nákladů a nízkým sazbami hypoték. Akcie Qwest Communications výrazně posílily po oznámení prodeje divize telefonních seznamů za 7mld USD.

      

       Evropské akcie včera prošly korekcí. Index Eurotop300 poklesl o 1,5% a užší index Eurostoxx50 se propadl o 1,9%. Kromě vybírání zisků způsobilo ztráty trhů několik snížení investičního doporučení. AstraZeneca pokračovala v poklesu již druhý den v řadě po oznámení, že její nový lék na rakovinu plic nemá očekávané účinky. WPP Group zase srazily níže horší výsledky a také prohlášení, že společnost očekává stabilizaci odvětví až v příštím roce. Proti trhu se pohybovaly akcie Vivendi Universal, Deutsche Telecom a KPN Telecom. KPN Telecom podpořily dobré hospodářské výsledky. Deutsche Telecom zase táhly výše spekulace, že se společnost zbaví ztrátového operátora VoiceStream. Vivendi Universal táhnou výše spekulace, že se společnost dokáže vypořádat s vysokým zadlužením 19mld EUR. Evropské akcie by dnes měly sledovat výsledky společností. Společnost Neste již oznámila horší než očekávané výsledky. Dalšími jsou Deutsche Telecom a AXA, které se pochlubí později.

      

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Společnost prodala 15% podíl v ČEPS ministerstvu práce a sociálních věcí za 3,5mld . Tato transakce je součástí transformace české energetiky, kterou odsouhlasila vláda. Celou transakci však musí ještě posoudit Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

       US-DEU oficiálně požádala vládu, aby se začala zabývat privatizací ČEZu, jejíž výtěžek by byl použit k odstranění škod po povodních. Podle našeho názoru však není vhodný čas na privatizaci ČEZu. Společnost stále ještě nedokončila transformační proces energetiky, zároveň není Temelín v plném komerčním provozu. Rovněž existuje riziko, že vláda prodá ČEZ pod cenou tlačena potřebou finančích prostředků na krytí povodňových škod.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.11.2018Americké akcie si vybraly oddechový čas ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.11.2018Americké akcie si dnes vybraly oddechový čas Patria (Patria Finance)
04.02.2010Akcie si uprostřed týdne vybraly oddechový čas Commerzbank (Commerzbank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688