Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.07.2019 08:05:25

Evropskou komisi povede Ursula von der Leyen, ECB Christine Lagarde (Ranní zpráva z finančního trhu)

Oproti včerejšku již bude dnešní ekonomický kalendář o poznání bohatší. Finální evropský kompozitní PMI za červenec hrozí mírnou revizí směrem dolů poté, co byla zhoršena složka monitorující situaci v průmyslovém sektoru. Před pátečními statistikami z amerického trhu práce za červen a zítřejším svátkem dnes budou publikovány dílčí ukazatele z tohoto trhu, který je tak důležitý pro centrální bankéře. Po květnovém zklamání by dnes měl ADP potěšit.   

Nepatrné vylepšení evropských PMI

Finální červnový kompozitní PMI za eurozónu by podle tržní konsensu měl zůstat na hodnotě rychlého odhadu. Již publikovaná složka monitorující situaci v průmyslu ale zklamala. Jak PMI, tak ukazatel celkového ekonomického sentimentu Evropské komise jsou konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny během Q2 19 o 0,3 % q/q. Přes nepříznivou situaci v průmyslovém sektoru se zatím daří sektoru služeb, který profituje z napjatého trhu práce.

Tradičně nezajímavá statistika bilance amerického zahraničního obchodu zažívá ve světle eskalujících obchodních válek na významu. Dubnový kolaps v dynamice zahraničně-obchodní výměny by měl být v květnu kompenzován vyšší dynamikou na straně amerických dovozů i vývozů. 

Euro včera lehce korigovalo pondělní pád

Společná evropská měna se včera opatrně zotavovala z pondělního poklesu. Zisky ale nebyly nijak výrazné. Kurz se sice přehoupl přes 1,130 USD/EUR, dnes ráno jsme ale opět pod touto hladinou. Před zítřejším svátkem v USA je aktivita na trhu slabá. Mnoho toho včera nepřinesl ani ekonomický kalendář. Květnové ceny průmyslových výrobců skončily pod tržním konsensem a z pohledu meziroční dynamiky růstu  posledních měsících výrazně zpomalují. Vrcholu 4,9 % dosáhla inflace cen průmyslových výrobců vloni k říjnu.

Bez odezvy trhu skončilo jednání nejvyšších představitelů členských zemí EU, kteří se shodli na obsazení klíčových postů po nedávných volbách do Evropského parlamentu. Pozici předsedkyně Evropské komise bude zastávat současná německá křesťanskodemokratická ministryně dopravy Ursula von der Leyen, M. Draghi bude v čele ECB vystřídán současnou šéfkou Mezinárodního měnového fondu C. Lagarde.

Polská centrální banka rétoriku nezmění

Polská centrální banka na svém dnešním zasedání ponechá klíčovou úrokovou sazbu, ale i svou rétoriku beze změny. Přestože dubnová a květnová statistika spotřebitelské inflace předčila očekávání, většina bankovní rady stále zůstává holubičí. Podle guvernéra Glapinskeho nemá NBP žádný důvod sazby ani zvyšovat ani snižovat a v nezměněné podobě by mohly zůstat až do roku 2022. Nová inflační prognóza z dílny centrálních bankéřů zřejmě žádnou zásadnější změnu v inflačním výhledu nepřinese. My nadále očekáváme stabilitu sazeb do H2 20, kdy předpokládáme zahájení cyklu zpřísňování měnové politiky.

Koruna v zajetí prázdninové nálady

Včerejší kurzový vývoj byl na české koruně naprosto nezajímavý, kurz se na mezibankovním trhu držel stabilní kolem hodnoty 25,45 CZK/EUR. Na minimální obchodní aktivitě se projevil začátek letních prázdnin a nástup dovolených podpořený nadcházejícím prodlouženým víkendem. V neposlední řadě včera chyběly i čerstvé fundamentální faktory, tuzemský i globální ekonomický kalendář byl prázdný.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688