Jan Schönbauer (Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  04.07.2019 16:03:46

Státní dluhopisy nesou menší výnos a nízké riziko

Dluhopisy obecně jsou cenným papírem, který zakládá právo na splacení dlužné částky. Obvykle se dluhopisy opatřují takzvaným kupónem neboli výnosem. Ten zaručuje výplatu navíc k dlužné částce – takzvaný úrok (výnos). Výnosem je motivován investor k tomu, aby dané instituci své peníze půjčil. Obvykle platí, že čím vyšší je riziko nesplacení dluhopisu, tím vyšší musí dát vydavatel cenného papíru úrok. U státních dluhopisů jsou výnosy zpravidla nižší než u dluhopisů vydávaných korporacemi (firmami). Nicméně není to podmínkou. Vždy je výsledný kupón ovlivněný finanční situací dlužníka.

Státní dluhopisy – nízké riziko a dlouhá splatnost

Státní dluhopisy obvykle vydávají státy, aby si zajistily dostatek peněz na provoz nebo investice. Dá se říct, že skoro všechny státy světa vydávají dluhopisy na svůj provoz. Stát nemá příliš mnoho alternativ k financování. Obecně platí, že státní dluhopisy nesou nízký úrok. To je dáno především nízkým rizikem možného krachu státu. Úroky jsou tak velmi nízké u těch největších světových ekonomik. Například dluhopisy Německa, takzvané bundy, se vydávaly i se záporným kupónem, tedy minusovým výnosem. V praxi tak investoři o určitou část své investice pravidelně přicházeli. Německé dluhopisy jsou každopádně obecně brány jako benchmark evropských dluhopisů. Od jejich výnosu se odvozují úroky dluhopisů dalších evropských zemí.

 Splatnost pár měsíců až desítky let

Nejvýznamnější státní dluhopisy jsou však ty americké. Takzvané T-Bills s krátkou dobou splatnosti jsou jedny z nejobchodovanějších finančních instrumentů na světě.

 Státní dluhopisy se podobně jako ostatní typy dělí podle doby splatnosti na:

 

 

Výnos u státních dluhopisů je stabilní. Vzhledem k tomu, že existuje relativně malé riziko bankrotu emitenta, bývá úrok zpravidla nízký. U těch největších ekonomik světa se výnosy pohybují do 5 %.

Krachy některých států

Nicméně ani státní dluhopis není úplná jistota návratu vaší investice. Pokud se podíváme do minulosti, najdeme několik příkladů, kdy se i státní dluhopisy staly zcela bezcennými nebo ztratily velkou část své hodnoty. Základním indikátorem možného krachu je právě nesplácení dluhopisů.

 

Příčin nesplácení závazků může být hned několik, nejčastěji se ale jedná o kombinaci vysokého zadlužení společně s poklesem ekonomiky. Speciálním případem, kdy může dojít ke krachu státu, pak je válka.

 

Situací, kdy stát zkrachoval, můžeme nalézt v historii několik. Jedním z prvních bylo v 15. století Španělsko, po kterém následovaly další země, nicméně největší problémy nadělaly krachy států až v novodobých dějinách. Nejznámější jsou z posledních let Rusko (1998), Argentina (2002) a Island (2008). Kontinentálně pak nejvíce bankrotů zaznamenaly země Latinské Ameriky.

Státní dluhopisy nakoupíte napřímo nebo přes prostředníka

V Česku státní dluhopisy vydává Ministerstvo financí a jejich emisi zajišťuje Česká národní banka. V ostatních státech je to podobné. Některé dluhopisy jsou určeny pouze pro banky a další účastníky finančního trhu a nejsou volně prodejné. V Česku se však vydávají i dluhopisy pro občany prostřednictvím bank. Ty se velmi osvědčily a mezi Čechy jsou populární i přesto, že nenabízejí příliš vysoký úrok.

 

Nejen u státních dluhopisů, ale obecně v investicích platí, že čím vyšší je riziko, tím vyšší je i úrok. V případě státních dluhopisů by mělo být riziko malé, ale nikoliv zcela zanedbatelné. Například Mexiko, Brazílie nebo Indie tak nabízí i výnosy srovnatelné s korporátními dluhopisy.


Jan Schönbauer

Jan Schönbauer pracoval v několika bankách a investičních společnostech jako poradce. Svoji novinářskou kariéru odstartoval v ekonomické televizi Z1, dále pak psal pro několik finančních webů i pro magazín Forbes. V současnosti je absolovent VŠE Praha na volné noze a věnuje se především psaní textů o financích, startupech a IT.


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688