Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.06.2019 09:09:58

Počet volných pracovních míst v USA čeká korekce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Počet volných pracovních míst ve Spojených státech si dnes své excelentní výsledky z dubna a března neudrží a zkoriguje. Dnes ráno byla v eurozóně zveřejněna německá průmyslová produkce, která přinesla studenou sprchu v podobně nečekaně silného propadu. V regionu nás čeká maďarská inflace, která zůstane výrazně nad cílem tamní centrální banky.

Americká míra nezaměstnanosti bude stagnovat

Počet volných pracovních míst ve Spojených státech (mimo zemědělský sektor) zřejmě dnes čeká korekce. Zatímco v dubnu bylo vytvořeno 263 tisíc pracovních míst, v květnu to podle naší prognózy bylo jen 145 tisíc. Míra nezaměstnanosti pravděpodobně stagnovala na úrovni 3,6 %. Do konce roku však čekáme její další pokles pod 3,5 %. V eurozóně je dnes kalendář událostí prázdný.

Německá průmyslová produkce výrazně propadla

Německá dubnová průmyslová produkce překvapila výrazným propadem o 1,9 % m/m. Zatímco v únoru a březnu pomohlo tomuto indikátoru k mírně lepším výsledkům stavebnictví, v dubnu tomu tak zřejmě nebylo. Společně se slabší poptávkou výhled pro hospodářský růst HDP na Q2 postupně bledne. Zatímco v Q1 dosáhla dynamika HDP ještě 0,4 % q/q, v Q2 se zřejmě přes úroveň 0,1 % q/q nedostane.

Trh od ECB čekal víc

Evropská centrální banka včera změnila svoji rétoriku.  Úrokové sazby podle ní zůstanou beze změny až do poloviny příštího roku. To je tedy o šest měsíců více, než s čím počítala doposud. Zároveň ale nějak zapomněla dodat, jakým směrem se pak sazby podle ní vydají. Finanční trhy od ECB evidentně čekaly víc. Trh má v současné době ve svých cenách již téměř plně zahrnuté snížení depozitní sazby o dalších 10 bb, a tak pro něho včerejší vyjádření ECB vyznělo v podstatě jako jestřábí. Společná evropská měna reagovala posílením na 1,130 USD/EUR. Dnes ráno otevírá mírně slabší na úrovni 1,126 USD/EUR. ECB také zveřejnila podmínky týkající se nového programu TLTRO3. Ten bude podle všeho méně štědrý, než byl ten předchozí. Nejvýhodnější sazba, na jakou se budou moci banky dostat, bude -0,3 % (v předchozím programu -0,4 %). Podle zbylých podmínek však na ní banky v podstatě nebudou moci dosáhnout. Čerpání peněz z nového programu tak bude ve srovnání s tím minulým podle našich odhadů zhruba poloviční (350-400 mld. EUR). Nová prognóza ECB výrazných změn nedoznala. Růst HDP pro letošní rok byl revidován o desetinu nahoru na 1,2 % a mírně dolů (na 1,4 %) v letech 2020 a 2021. Příliš se nezměnil ani inflační výhled (1,3 % pro rok 2019 a 1,4 % pro rok 2020).

Maďarská inflace zůstane výrazně nad cílem MNB

Maďarská inflace se v květnu zřejmě udrží na úrovni 3,9 %, tedy výrazně nad cílem tamní centrální banky. Rostoucí spotřebitelské cenymaďarskou centrální banku přiměly zvýšit jednodenní depozitní sazbu o 10 bb na současných -0,05 bb. Další takovýto krok očekáváme na jejím nadcházejícím zasedání 25. června, kdy centrální banka bude diskutovat novou inflační zprávu. Ve zbytku regionu bude dnes kalendář prázdný.

Česká data příjemně překvapila

Během čtvrtečního obchodování regionální měny mírně posilovaly. Svezly se s kurzem eura vůči dolaru, který posiloval v reakci na vyznění zasedání ECB. Koruna si tak připsala 0,1 % a posunula se na 25,63 CZK/EUR, maďarský forint 0,2 % na 321,1 HUF/EUR, polský zlotý zůstal ve srovnání s předchozím dnem beze změny (na 4,276 PLN/EUR).

Včera zveřejněná data z českého průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu dopadla příznivě. Průmysl táhla nahoru výroba automobilů a strojů, která dopomohla k vyššímu meziročnímu přebytku i zahraničnímu obchodu. Stavaři nadále těžili z rozjetých infrastrukturních projektů a poptávky po rezidenčním bydlení. Více jsme se dubnovým statistikám věnovali zde: http://bit.ly/2K2HmH6.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688