BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  21.05.2019 10:07:35

Průmyslové podniky se bojí jít vlastními silami do inovací. Očekávají zvýšení konkurenceschopnosti

Podíl inovujících průmyslových podniků dosahuje v České republice podle šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) úrovně 50,5 %. Nicméně inovace v oblasti Průmyslu 4.0 si firmy netroufají zavádět samy. Z průzkumu inženýrské společnosti DEL a poradenské společnosti BDO vyplývá, že 85 % z nich využívá spolupráci s externím subjektem. Nejčastějšími partnery jim jsou při zavádění inovací vysoké školy, jiné firmy z oboru a poradenské společnosti. Ve výhledu do budoucnosti se manažeři a majitelé průmyslových podniků obávají nedostatku zaměstnanců a ekonomické krize. I přesto 63 % dotázaných očekává růst své společnosti.

Hospodářská krize před deseti lety přibrzdila inovační aktivity českých firem. Zatímco v období let 20062008 se jim věnovalo více než 55 % průmyslových podniků, po ekonomické recesi došlo k poklesu až na 46 %. Z posledních měření v letech 20142016, kdy se inovacemi zabývala polovina společností z oblasti průmyslu, je zřejmé obnovení rostoucího trendu.

Inovace ve znamení spolupráce
Pouze 13 % společností se věnuje inovacím výhradně interně. Ostatní společnosti při jejich zavádění spolupracují s externími subjekty. Průmyslové podniky využívají při zavádění inovací pomoc partnerů. Nejčastěji se jedná o vysoké školy a jejich ústavy, jako je například CIIRC na ČVUT, inženýrské technologické firmy zaměřené na inovace a rozvoj, ale také poradenské společnosti. Z průzkumu také vyplynulo, že firmy často zmiňují jako partnery i více subjektů najednou,“ objasňuje Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL.

Obavy z krize a směřování ke stabilizaci
Podle průzkumu je pro majitele a manažery průmyslových firem největším strašákem budoucnosti nedostatek zaměstnanců a ekonomická krize. „Všichni vedoucí pracovníci jsou si vědomi, že konjunktura nepotrvá věčně a ekonomický růst dříve či později vystřídá stagnace či pokles. Z rozhovorů s představiteli společností víme, že se na zhoršení ekonomické situace připravují,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO. To potvrzuje fakt, že u téměř třetiny dotázaných je hlavní vizí stabilizace firmy vůči externím vlivům, jako je právě ekonomická krize či konkurence.

Očekávání růstu podniku
Výsledky průzkumu rovněž poukazují na silnou důvěru manažerů a majitelů ve vlastní firmy. Obavu z budoucí nekonkurenceschopnosti vyjádřila pouhá 4 % respondentů. Naopak růst své společnosti očekávají téměř dvě třetiny. „Pouze dva z deseti manažerů jsou směrem k budoucnosti vývoje své firmy skeptičtí a počítají s poklesem výkonnosti. I přes ekonomické ochlazení v posledních měsících tak v průmyslovém sektoru stále převládá optimismus,“ uzavírá Petr Kymlička.
 

O průzkumu
Průzkum realizovaný agenturou pro výzkum trhu a veřejného mínění Ipsos proběhl prostřednictvím telefonických rozhovorů a osobního dotazování. První cílovou skupinou průzkumu byly průmyslové firmy v České republice s 20 a více zaměstnanci. Druhou cílovou skupinu tvořili studenti a studentky (včetně čerstvých absolventů a absolventek) technických vysokých škol nebo průmyslových či technicky zaměřených středních škol v České republice. Sběr dat proběhl v říjnu 2018.

O společnosti BDO
Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 80 tisíc odborníků a působí ve 162 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit. Na českém trhu BDO působí od roku 1991. Se svými více jak 300 zaměstnanci a dlouholetou praxí se řadí k předním společnostem s tímto zaměřením v České republice. Zastoupena je zde společnostmi BDO Audit, BDO Tax, BDO Účetnictví, BDO Appraisal services, BDO IT, BDO Advisory a čtyřmi regionálními společnostmi. Jednotlivá odborná pracoviště poskytují své služby kromě Prahy hnedv několika krajských kancelářích. Společnosti skupiny BDO působící v České republice jsou zřízeny v souladu s českými právními předpisy, jsou členem BDO International Limited (společnosti s ručením omezeným registrované ve Velké Británii) a jsou součástí mezinárodní sítě nezávislých členských firem BDO. BDO je obchodní značka sítě BDO a každé členské firmy.

O společnosti DEL
Česká akciová společnost DEL a.s. ze Žďáru nad Sázavou se zabývá automatizací výroby, robotizací a elektrotechnikou. Vznikla v roce 1995. Ve svém výrobním programu společnost uplatňuje nejnovější poznatky z oblasti vědy a výzkumu. V roce 2017 se stala zakládajícím partnerem Národního centra průmyslu 4.0 sdružujícího akademické a výzkumné instituce, průmyslové firmy a profesní organizace. Nyní společnost DEL a.s. zaměstnává více než 300 lidí a je regionálním leaderem v oboru. Od konce roku 2016 je společnost DEL majitelem NES Nová Dubnica, SK.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688