TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.05.2019 06:56:49

Jen nesekat trávu nestačí. Proti suchu jsou potřeba další opatření

Velký ohlas vzbudila výzva ministerstva životního prostředí, které minulý týden na facebooku žádalo veřejnost, aby lidé kvůli suchu omezili sekání trávníků. Ekologové a někteří politici upozorňují, že omezení sekání trávy nestačí, a žádají další opatření. Kritizují hlavně přístup některých zemědělců i liknavost ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo žádalo veřejnost, aby kvůli problémům se suchem lidé omezili sekání trávníků. "Delší vegetace lépe zadržuje vláhu a pomáhá biodiverzitě. Proto jak obcím, tak jednotlivcům doporučujeme omezit počet sečí a nechat trávu růst," prosilo ministerstvo na facebooku. 

Třeba ve středočeském Kolíně se podle výzvy hned zařídili. Příspěvek byl hojně debatovaný na sociálních sítích ve skupinách, kde se sdružují obyvatelé města, a zaujal i kolínskou radnici. "Považuji toto za velmi rozumné. Dnes jsem to řešil s Odborem životního prostředí," uvedl po zveřejnění výzvy 1. místostarosta Michael Kašpar.

Zástupci odboru životního prostředí podle něj budou u společnosti, která má sekání trávy v Kolíně na starosti, iniciovat vyšší seče, místo stávajících 3-4 cm na přibližně 8-10 cm.

Předseda Zelených Petr Štěpánek, který byl donedávna starostou Prahy 4, upozornil, že delší sekání trávy bylo za jeho vedení městské části v Praze 4 standardem. A díky tomu se podle něj do Prahy vracejí motýli.

Štěpánek ale zkritizoval ministerstvo, že jenom omezit sekání trávy nestačí. "Je třeba zadržet vodu, kde to jen jde. Zrušit betonové regulace řek a potoků, kde to jde, nebo je vyvést do lesů, kde vznikne mokřad. Přehradit strouhy a zmeandrovat potoky a říčky. Vodu ze střech chytat do nádrží a následně ji využít ke kropení a splachování. Hory, hřebeny a kopce osázet smíšenými lesy, podél řek nechat vyrůst lužní lesy. Řeky nechat rozlévat, neorat do blízkosti vodních toků, ale využít jako louky pro produkci píce. Zmenšit výměry lánů a znovu je rozdělit mezemi zarostlými stromy a křovím," radí Štěpánek.

Jeho stranická kolegyně Karolína Žákovská kritizovala ministerstvo životního prostředí, že už několik let nebylo schopné vydat protierozní vyhlášku. Zelení za tím vidí zájmy velkých zemědělců a chtějí dotace směřovat k malým a středním zemědělcům, kteří podle nich mají lepší vztah k půdě.

Že nezadržování vody v krajině je velký problém, upozornil v pořadu Napřímo na TN.cz i předseda Pirátů Ivan Bartoš. "I ty monokultury, a nejsou to jenom řepková pole, vedou k tomu, že půda je vyčerpaná a voda mizí," řekl Bartoš.

"Ministr životního prostředí podle výroků, které slyším v Poslanecké sněmovně, funguje jako ministr průmyslu, místo aby hlídat ten aspekt a to šetrnost," kritizuje Bartoš.

Sázet stromy, stavět fontánky a pítka

Zelení a ekologické organizace upozorňují na to, že jsou i další způsoby, jak ve městech bojovat se suchem, než jen omezení sečení trávy. Města by podle nich měla budovat vodní prvky, jako například fontánky a pítka.

V ulicích by se mělo objevit více stromů. Asfalt by na parkovacích plochách nebo tramvajových pásech měl nahradit jiný průsakový materiál, případně by je měla města osazovat trávníky. Obyvatelé by také podle jejich představ mohli dostávat dotace na zelené střechy, které ochlazují vnitřek budovy i okolí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688