TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  04.04.2019 16:59:45

EU chce nová opatření pro rodiny. Volno pro otce či na péči o blízké

Evropský parlament ve čtvrtek projednává návrh směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob. Ta v rámci zemí Evropské unie zavádí například 10 dní otcovské dovolené, nejméně 4 měsíce rodičovské dovolené pro oba rodiče, z nichž část by byla nepřenosná mezi rodiči, či pečovatelské volno.

Cílem nové směrnice je usnadnit rodičům sloučení osobního a pracovního života. "Je nutné přizpůsobit pracovní podmínky a umožnit lidem čerpat odpovídající volno. Z toho vychází návrh směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob. Jde o další z kroků směrem k sociální Evropě," uvedl ve čtvrtek Evropský parlament v prohlášení.

Vychází z toho, že ženy musí častěji volit mezi prací a kariérou, nebo pracovat jen na částečné úvazky, což se negativně projevuje na mzdách, které dostávají, a následně také na výši důchodů. Ve stáří tak ženám víc hrozí chudoba.

Nová pravidla tak mají ženy a muže na pracovním trhu více zrovnoprávnit. Například státy by do svých zákonů musely zavést minimum deseti dní otcovské dovolené bezprostředně po narození dítěte.

U rodičovské dovolené je Česko mimořádně štědré, v jiných zemích rodiče zdaleka takovou možnost nemají. Proto nová směrnice chce garanci nejméně osmi měsíců rodičovské dovolené pro všechny, čtyři měsíce by byly pro každého z rodičů, z čehož dva měsíce by byly nepřenosné, takže pokud by většinu času doma s dítětem trávila matka, nejméně dva měsíce by musel být doma otec.

Rodičovskou dovolenou by mohli čerpat nejen bezprostředně po narození dítěte, ale nejméně do 12 let jeho věku. Volno by mělo být možné žádat pružněji, třeba jen na část pracovní doby nebo na určité bloky oddělené dobou, kdy rodič chodí do práce. Bude ovšem záležet na vůli a možnostech zaměstnavatele, jestli něco takového umožní.

Směrnice také prosazuje pečovatelskou dovolenou, tedy nejméně pět pracovních dní na každý rok, které by si mohl zaměstnanec vybrat kvůli péči o vážně nemocného rodinného příslušníka. A pracovní volno by si mohli zaměstnanci vybírat také "z důvodu vyšší moci", tedy například v naléhavých rodinných důvodech, kdy je nutná okamžitá pomoc zaměstnance. Při rodičovské a pečovatelské dovolené a pracovním volnu z důvodu vyšší moci mají mít zaměstnanci zajištěný "přiměřený příjem" odpovídající minimálně nemocenským dávkám.

Zaměstnanci by podle směrnice měli mít také nárok žádat při návratu z rodičovské o pružné uspořádání pracovní doby. Zaměstnavatel by to musel zvážit a případné zamítnutí odůvodnit. Po dobu čerpání rodičovské dovolené či pečovatelského volna by byl pracovník chráněný proti propuštění a po skončení dovolené by se mohl vrátit na stejné nebo rovnocenné místo. Větší ochranu před propuštěním chce také EU pro těhotné ženy.

Novou směrnici musí schválit plénum Evropského parlamentu a také zástupci členských států. Jakmile vstoupí v platnost, budou mít členské státy dva roky na to, aby ji implementovaly do svého právního řádu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688