TNBiz (TN.cz)
Volby  |  24.03.2019 20:59:46

Strany vysílají do eurovoleb mladé, ti obsadili i čela kandidátek

Do letošních evropských voleb vstupují kromě starších a zkušených politiků i velmi mladí lidé, kteří se v kandidátkách usadili na vysokých místech. Podle politologů je to šance pro strany a hnutí, které tak mohou oslovit více generací. Ovšem na druhou stranu mají voliči o takových kandidátech často jen minimum informací.

Na jedné straně zkušení lídři, na druhé mladí lidé, kteří jen těsně splňují podmínky pro kandidaturu do Evropského parlamentu. Tou základní je věk 21 let alespoň v druhý den voleb.

 

Nejmladším uchazečem o křeslo europoslance je jednadvacetiletý občanský demokrat Štěpán Slovák. Do mladých řad sáhli i Piráti, komunisté, lidovci nebo TOP 09 se Starosty.

 

"To cílení je dvojí, jednak na ty nejmladší voliče, neboli volte své vrstevníky, a zároveň cílení na voliče z řad ve věku jejich babiček a dědů, volte ty mladé, kteří se umí orientovat a umí jazyky," myslí si politolog Jan Kubáček.

 

"Je mi velkou ctí být součástí nadupané kandidátky ODS do voleb do Evropského parlamentu. Je to velký závazek a já udělám vše proto, abychom jako strana uspěli," komentoval svojí kandidaturu Slovák, dvanáctka na kandidátce ODS.

 

Nejmladší kandidáty mají Piráti - je jim v průměru 35 let. Naopak nejstarší jsou kandidáti SPD - těm je v průměru 53.

 

 

 

Odborníci i politici kladou důraz na důležitost eurovoleb a tedy i potřebu účast voličů zvýšit. Na webových stránkách většiny politických stran ale i přesto nenajdeme nejen podrobné informace o mladých nadějích, ale často ani o lídrech kandidátek.

 

Na webu SPD čeká na voliče pouze odkaz na transparentní účet. Podrobnosti o všech kandidátech si nepřečteme ani na stránkách lidovců, hnutí ANO, sociálních demokratů nebo TOP 09 společně se Starosty. Na voliče čeká často jen jmenný seznam.

 

"Příští týden jde do tisku první číslo našich celostátních novin, kde budou postupně prezentovány rozhovory s jednotlivými kandidáty," slibuje předseda SPD Tomio Okamura.

 

 

 

"To, že ty politické strany a hnutí často upřednostňují suché texty, programy a rezignují na tu lidskou stránku věci, je velké podcenění volebního marketingu, podcenění příležitostí," upozorňuje Kubáček.

 

Doplnění životopisů kandidátů přislíbil i předseda TOP 09 a lídr společné kandidátky TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil. "Naší kandidátce je celá řada zajímavých osobností a chceme, aby si voliči mohli přečíst, jak jsou naši kandidáti zkušení," řekl Pospíšil.

 

Životopisy a často i vize kandidátů si naopak mohou přečíst příznivci ODS, Pirátů nebo komunistů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688