Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.03.2019 09:09:55

To jsou nervy! Britské drama pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Britský parlament včera opět odmítl dohodu Theresy Mayové o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Dnes se bude hlasovat o neřízeném brexitu, který naštěstí nemá šanci být schválen. Z dat si zasluhuje pozornost průmyslová produkce v oblasti eurozóny, která by se měla vzpamatovat z prosincového pádu. V regionu je kalendář prázdný.

Evropský průmysl se probouzí ze zimního spánku

Ve Spojených státech by dnes mohla zaujmout jinak poměrně nezajímavá data cen průmyslových výrobců. Ty se ze svých výšin okolo 3 %, kde se nacházely ještě v polovině loňského roku, rychle sunou směrem dolů. Zpomalení jejich růstu by tak mohlo být dalším signálem, že inflační tlaky ve Spojených státech jsou na ústupu.

Průmyslová produkce v eurozóně by se měla oklepat z prosincového propadu a přidat 1,3 % m/m. Alespoň tomu nasvědčují již zveřejněné výsledky z některých zemí. Výrazně by měl růst především italský, francouzský a španělský průmysl. Ten německý se ze záporných čísel zatím zřejmě nedostane. V nadcházejících měsících však očekáváme i jeho zotavení.

Telenovela Theresy Mayové bude dnes pokračovat. Tentokrát budou britští poslanci hlasovat o tom, zda chtějí opustit EU bez dohody. Tento návrh naštěstí v britském parlamentu nemá naději na úspěch, takže bude spíše branou k dalšímu hlasování, a to o odložení vystoupení Británie z EU. To by mělo následovat hned ve čtvrtek. Na tom už se poslanci zřejmě shodnou a Theresa Mayová vyrazí s tímto návrhem do EU.

Navzdory porážce Theresy Mayové euro v dobré náladě

Inflace ve Spojených státech v únoru zpomalila v meziročním vyjádření na 1,5 %, což je nejnižší úroveň za posledního téměř dva a půl roku.  To nás zas ještě o něco víc utvrdilo v tom, že cyklus zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech je již definitivně u konce. To se společné evropské měně pochopitelně líbilo, a tak v průběhu dne posílila o 0,4 % na 1,129 USD/EUR. Náladu ji nezkazilo ani hlasování britského parlamentu o návrhu brexitové dohody Theresy Mayové. Ta sice opět utrpěla porážku, tentokrát ne však tak drtivou. Zatímco v předchozím hlasování poslanci zamítli návrh 230 hlasy, včera to už bylo „jen“ 149 hlasy. I přes zamítnutí dohody, však euro během asijské seance posilovalo a krátkodobě se dostalo až nad úroveň 1,130 USD/EUR. Dnes ráno však již otevírá opět na úrovni 1,289 USD/EUR.

Koruna Popelkou regionu

Regionální měny si včera připisovaly zisky. Polský i maďarský forint zakončily obchodování v mírném plusu, a to na úrovni 4,300 PLN/EUR a 315,4 HUF/EUR. Ztrácela akorát česká koruna, která oslabila o 0,1 % a posunula se na 25,67 CZK/EUR. Na domácí měně je patrné, že si březnovým zvýšením úrokových sazeb vůbec není jistá. To není překvapivé, vzhledem k tomu, že mzdová dynamika zaostala za očekáváním ČNB a únorová inflace už nebyla o tolik vyšší, než má ČNB uvedeno ve své prognóze. Růst úroků by tak byl pro domácí měnu překvapením. Jak to ale nakonec dopadne, se dozvíme až na zasedání 28. března. My stále sázíme na jestřábí křídlo v ČNB.  Riziko, že sazby nakonec zůstanou beze změny, však není zanedbatelné.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688