Práce  |  17.01.2019 11:26:58

Počet nabídek v cestovním ruchu stále roste. Ani zimní sezóna nepřináší propad zájmu o nové pracovníky

Cestovní ruch v České republice už není jen záležitostí letní turistické sezóny. Analýza pracovního portálu Profesia.cz ukazuje, že počet nabídek v tomto sektoru neustále roste.

Více než 2200. Tolik bylo uveřejněných pracovních nabídek v sektoru cestovní ruch, gastro služby a hotelnictví za rok 2018. Počet pracovních nabídek v tomto sektoru v posledních letech roste

Zimní sezóna už neznamená propad
V souvislosti s turistickým ruchem se u nás zmiňuje především letní sezóna, kdy se hovoří a píše o masivním přijímání nových lidí, zejména brigádníků. Nábor v podobném měřítku ale probíhá v České republice i před zimní sezónou. Na přelomu roku se ukázalo, že i zde se projevuje nedostatek zájemců o práci. Například školy měly problém zjednat dostatek instruktorů, kteří by zajistili výuku lyžování v rámci lyžařských kurzů.

„Jak se ukazuje, nejde pouze o trend roku 2018. Větší propast mezi zimní a letní sezónou jsme v posledních letech na Profesia.cz zaznamenali pouze v roce 2016. Před zimou byla poptávka po pracovnících o 54 % nižší než před letní sezónou. V letech 2015 a 2017 byl zájem o pracovníky poměrně vyrovnaný, před zimou byl počet nabízených míst oproti létu nižší o 1 % (2015), respektive 4 % (2017),“ říká Michal Novák z Profesia.cz. „Pokud se však podíváme na počet nabídek před letní a před zimní sezónou v roce 2018, uvidíme, že rozdíl je nulový. Můžeme tak konstatovat, že nábor je v těchto dvou obdobích totožný.“                 

Zájem o práci v tomto oboru klesl o více než třetinu
Najít nové lidi je ale pro zaměstnavatele čím dál tím složitější. Průměrný počet reakcí na 1 nabídku v sektoru cestovní ruch, gastro služby a hotelnictví byl v roce 2015 14,2. V současné době je o 38 % nižší. Na jednu nabídku zareaguje v průměru 8,8 uchazeče.

Výše nabízeného platu spíše klesá
Zaměstnavatelé v roce 2018 hledají v tomto sektoru lidi nejčastěji na pozice kuchaře, číšníka, pomocné síly do kuchyně, pomocného kuchaře a recepční. Při porovnání údajů z letní a zimní sezóny na Platy.cz se ukazuje, že nabízený plat v průměru klesl. Zatímco průměrná mzda v nabídkách před letní sezónou byla těsně nad 27 200 , nyní před zimní sezónou to bylo jen necelých 25 000 . Děje se tak navzdory tomu, že nadále klesá počet reakcí na nabídky zaměstnavatelů. Částečně to ale může být dáno i skladbou nabízených pozic.

Reálné mzdy v oboru ale rostly. Z údajů portálu Platy.cz vyplývá, že ve většině profesí se oproti situaci před startem letní sezóny zvýšily. Platové porovnání letní a zimní sezóny 2018 u vybraných pozic ukazuje tabulka.         
  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688