Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  21.12.2018 15:35:43

Vývoj na devizovém trhu v 51. týdnu (17.12.-21.12.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Bankovní rada České národní banky ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,75 %
DE - Index podnikatelského klimatu Ifo v prosinci poklesl na 101,0 z listopadových 102,0 bodu
PL - Maloobchodní tržby v listopadu vzrostly o 8,2 % r/r
US - Americká centrální banka (Fed) zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p.b. do rozmezí 2,25 - 2,50 %

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Konjunkturální průzkum (prosinec), Index výrobní aktivity PMI (prosinec)
EZ - Index spotřebitelských cen (prosinec) - předběžný odhad
PL - Index výrobní aktivity PMI (prosinec)
US - Tvorba pracovních míst (NFP) a míra nezaměstnanosti (prosinec)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru v úvodu předvánočního týdne posílila a zamířila pod hladinu 25,80 CZK/EUR, kde se pohybovala až do pátečního rána. V pátek se však obchodování přesunulo zpět nad hladinu 25,80 CZK/EUR. V samotném závěru prosince nelze vyloučit, že koruna s ohledem na efekt konce roku ještě oslabí.
  • Hlavní domácí makroekonomickou událostí bylo v tomto týdnu čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB). ČNB podle předpokladu tentokráte úrokové sazby ponechala beze změny, když pro zvýšení sazeb hlasovali dva členové z celkem sedmičlenné rady. V letošním roce ČNB zvedla sazby celkem pětkrát v souhrnu o 1,25procentního bodu, což je v Evropě rarita. Většina evropských centrálních bank totiž se změnou měnověpolitických parametrů vyčkává na Evropskou centrální banku a do zvyšování sazeb se rozhodně nehrne. Velmi dobře je toto vidět ve středoevropském regionu a v rozdílném přístupu ČNB ve srovnání s maďarskou MNB a polskou NBP.
  • Na čtvrteční tiskové konferenci guvernér J. Rusnok uvedl, že další zvýšení sazeb bude v příštím roce zřejmě nezbytné, avšak v pozvolnějším tempu než letos. Kolikrát v příštím roce bude ČNB sazby zvyšovat je nyní obtížné určit a může to být jak pouze jedno zvýšení o 0,25 p. b. (procentního bodu), tak i trojí zvýšení v souhrnu o 0,75 p. b. Základní scénář je následující: ČNB zvýší sazby ještě na únorovém zasedání, kdy bude mít k dispozici i novou makroekonomickou prognózu a následný vývoj sazeb se bude vyvíjet od kurzu koruny a vnějšího prostředí. Zjednodušeně lze říci, že čím slabší bude koruna oproti prognóze, tím větší prostor bude mít ČNB ke zvýšení sazeb, a to samé platí i naopak. Oproti letošku však mohou do rozhodování ČNB významněji promluvit vnější faktory, které v závěru letošního roku působí veskrze protiinflačně. Především cena ropy se momentálně pohybuje na výrazně slabších hodnotách oproti listopadové prognóze ČNB. O to bude zajímavější sledovat únorové zasedání ČNB./li>

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se dařilo euru, které se z pondělních 1,13 posunulo až na čtvrtečních 1,148 USD/EUR (pětitýdenní maximum společné evropské měny). V pátek zkraje odpoledne se však společná evropská měna pohybovala na slabších hodnotách těsně na 1,14 USD/EUR. Tyto řádky jsou psány před pátečními odpoledními statistikami z USA.
  • Zvyšující se obavy německých podniků v úterý potvrdil prosincový index Ifo, když podniky oproti listopadu hůře hodnotily jak svoji současnou situaci, tak se zhoršila i jejich očekávání ohledně budoucího ekonomického vývoje. Nejvýrazněji konkrétně poklesla nálada mezi podniky ve zpracovatelském průmyslu, když jejich očekávání sklouzla poprvé od května 2016 do záporných hodnot. Zhoršený sentiment je zřejmý i u podniků působících ve službách a obchodu, zatímco ve stavebnictví se nálada mezi firmami pohybuje i nadále na velmi silných hodnotách.
  • Pozitivní zprávou pro euro byla ve středu informace, že Evropská komise dosáhla dohody s Itálii ohledně rozpočtu pro rok 2019 a nebude tak nutné spouštět disciplinární proceduru pro porušení rozpočtových pravidel. Plánovaný italský deficit v rámci dohody dosáhne 2,04 % HDP. Zajímavé bude sledovat, jak se Evropská komise postaví k francouzskému návrhu schodku státního rozpočtu na rok 2019, který by mohl činit až 3,2 % k HDP. Z dlouhodobého pohledu se však nic nemění, když ani jedna ze zemí není schopna i při déletrvajícím oživení ekonomiky hospodařit s alespoň vyrovnaným rozpočtem. Jakékoliv kroky směrem ke stabilizaci veřejných financí navíc nejsou politicky průchodné. Na obranu obou zemí je však nutné zmínit, že to není výhradou jen evropských zemí, ale podobně jsou na tom i USA.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688