Ing. Jana Kolářová (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  17.12.2018 14:28:36

Připravované změny v DPH: třetí část

V minulých dílech (1. část, 2. část) jsme vás informovali o novinkách, které se chystají v zákoně o dani z přidané hodnoty, a to v oblasti zdanění leasingu, odměn jednatelů, nájmu nemovité věci, místa plnění u tzv. elektronických služeb, poukazů či souhrnných daňových dokladů.

Před sebou máte nyní poslední část naší třídílné minisérie věnované připravovaným změnám v zákoně o dani z přidané hodnoty. V tomto článku se můžete dočíst o plánovaných novinkách v zaokrouhlení, oprav základu daně, nedobytných pohledávek či DPH u oprav nemovitých věcí.

Zaokrouhlení

V § 37 odst. 1 zákona o dani z přidané hodnoty je v současné době mimo jiné uvedeno, že se daň může zaokrouhlit matematicky na celé koruny. Rozdíl ze zaokrouhlené částky daně se pak nezahrnuje do základu daně.

Novela zákona počítá s vypuštěním výše uvedeného ustanovení. Cílem změny je odstranění případného dvojího zaokrouhlení (výše daně i celkové úplaty) a docílení stejné výše daně v případě výpočtu shora i zdola.

Oprava základu daně

Podle současné úpravy může daňový subjekt opravit uskutečněná plnění nejpozději poslední den zdaňovacího období, ve kterém plátce opravou snižuje základ daně a ve kterém zároveň odběratel obdržel opravný daňový doklad. V tomto případě si zákonodárci předsevzali zjednodušení tohoto ustanovení a výsledkem je návrh, podle něhož má být oprava základu daně považována za samostatné zdanitelné plnění uskutečněné dnem, kdy nastaly skutečnosti rozhodné pro provedení opravy základu daně. Plátce i nadále bude povinen vystavit opravný daňový doklad, pokud měl povinnost vystavit daňový doklad u původního plnění nebo tento daňový doklad vystavil a odběratel je mu dostatečně znám. Nově je ovšem navrhováno, že daňový subjekt bude mít pouze povinnost vynaložit (případně i opakovaně) úsilí, které po něm lze rozumně požadovat, k tomu, aby se daňový doklad dostal do dispozice příjemce plnění.

Nedobytné pohledávky

V případě nedobytných pohledávek se má významně rozšířit okruh pohledávek, u kterých bude možnost opravy základu daně z důvodu nezaplacení zdanitelného plnění. V současnosti se toto plnění týká zejména pohledávek, které daňový subjekt eviduje u dlužníků v insolvenčním řízení. Nově je navrhováno, aby zákon umožňoval opravu výše daně u neuhrazených pohledávek, pokud:

  1. pohledávka je vymáhána v exekučním řízení nejméně 2 roky a nebyla dosud zcela vymožena,
  2. pohledávka byla vymáhána v exekučním řízení a tato exekuce skončila zastavením pro nemajetnost dlužníka,
  3. dlužník se nachází v insolvenčním řízení, věřitel přihlásil svoji pohledávku, tato pohledávka byla zjištěna a přihlížející insolvenční soud
    1. rozhodl o prohlášení konkurzu na majetek dlužníka nebo o přeměně reorganizace v konkurz,
    2. schválil oddlužení,
    3. zastavil insolvenční řízení,
  4. došlo ke smrti dlužníka
  5. bylo zahájeno a dosud neskončilo řízení podle písmen a) až d), věřitel uplatnil svá procesní práva směřující k uspokojení pohledávky, ale dosud nenastaly všechny skutečnosti rozhodné pro provedení opravy základu daně podle písmen a) až d) a uplynulo 5 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění.

Oprava nemovité věci

Poslední návrhem, se kterým bychom v rámci naší série článků rádi seznámili, je doplnění specifického řešení v případě korekce původního nároku na odpočet uplatněného u oprav na nemovité věci. Nově je navrženo, že v případě, kdyby došlo k dodání nemovité věci, na které byla dokončena významná oprava (hodnota přijatých zdanitelných plnění vztahující se k této opravě bude přesahovat 200 000 ), podléhá nárok na odpočet DPH u této opravy jednorázové úpravě odpočtu daně.

Pár vět na závěr

Stejně jako v minulých článcích, tak i v tomto je nutné Vás na závěr upozornit na obsáhlost dané problematiky.  Cílem článku bylo Vás zběžně seznámit s některými plánovanými změnami v oblasti daně z přidané hodnoty. Série článků neobsahuje veškeré plánované změny a podrobnosti k daným tématům. V případě nejasností, či jakýchkoliv dotazů k daným tématům se na nás neváhejte obrátit.

Veronika Džalavjan & Jana Kolářová

Připravované změny v DPH: 1. část2. část, 3. část


Ing. Jana Kolářová

Daňový poradce

jana.kolarova@fucik.cz

Jana je daňovou poradkyní zaměřující se na poradenství v oblasti daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právnických osob. Podílí se také na transakcích s podniky, např. fúzích a jiných typech přeměn, vkladech a prodejích podniků.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na: http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688