chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  12.12.2018 11:07:53

Povinné ručení a další pojištění, bez kterých se v zahraničí neobejdete

Na cesty přibalte Zelenou kartu

Pojištění auta do zahraničí si snadno překontrolujete na zelené katě. Jsou na ní uvedené země, kde všude platí. Pozor ovšem na přeškrtnuté země. Do nich je nutné sjednat nové pojištění. Zelená karta je váš jediný doklad o uzavřeném povinném ručení: platí to na domácí půdě a ve většině případů to platí i v zahraničí. Dobrou zprávou je, že vystavení karty nic nestojí, a to dokonce ani při ztrátě anebo když se vám nevratně poškodí.

Pojištěni máte auto skoro do celé Evropy

Při zřízení Zelené karty můžete automaticky počítat s pojištěním pro většinu států v rámci Evropské Unie. To samé platí i pro velkou část zemí, které v EU sice nejsou, ale které uvádí prováděcí vyhláška Ministerstva financí.

Země, ve kterých si vystačíte se Zelenou kartouStáty, stanovené prováděcí vyhláškou MFKam potřebujete speciální povolení
Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko, ŠvýcarskoAlbánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Bývalá svazová republika Makedonie, Černá Hora, Monako, San Marino, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko, TuniskoStáty na území Kosova

Nad rámec povinného ručení platíte jen v několika vybraných zemích

Kde Zelená karta neplatí vůbec, jsou státy na území Kosova. Pokud se chystáte překročit jejich hranice, celníci po vás budou chtít uhradit speciální poplatek, tzv. hraniční pojištění.

Platnost pojištění v některých zemích se někdy liší i podle toho, u koho se pojistíte.

  1. Nabídka Naše Auto Premiant od ČSOB např. neplatí v Íránu.
  2. Pojištění AXA Auto Go Extra není platné pro Izrael, Maroko, Írán a Tunisko.
  3. Univerzální platnost (samozřejmě s výjimkou států na území Kosova) má jen pojištění od Directu.

Dejte si pozor na výjimky z hlediska územní platnosti

Např. v Azerbajdžánu můžete na Zelenou kartu jezdit jen z části. Na území Náhorního Karabachu, které spadá pod správu Arménie, vás celníci s autem vpustí až po zaplacení hraničního pojištění. Podobných výjimek naštěstí není mnoho, ale je určitě dobré vědět o nich s předstihem. Pojištění auta do zahraničí nepodceňujte!

Zelená karta

















Pokud nejedete ve vlastním voze, připravte si kopii plné moci

U států, které jsou v prováděcí vyhlášce MF (střední sloupec tabulky) platí, že pokud cestujete vypůjčeným automobilem, musíte mít u sebe kopii plné moci, která vás opravňuje vozidlo používat.

Ze zkušeností cestovatelů: pořiďte si duplikát

Než vyrazíte za hranice, nechce si na úřadě vystavit kopii Zelené karty. V cizině se vám snadno může stát, že při nehodě musíte tamní policii kartu odevzdat. Kdybyste tak měli jen originál, rychle přijdete o jediný doklad, který vám umožňuje na silnicích jezdit beztrestně.

Kde zjistit, co všechno máte nebo můžete mít pojištěné

Podrobnosti najdete nejčastěji specifikované v konkrétní nabídce pojištění a samozřejmě i ve smlouvě. Některé pojišťovny poskytují velmi podrobné popisy svých produktů, takže si o nich můžete i z pohodlí domova zjistit všechno. Na případné nejasnosti se můžete přeptat po telefonu anebo si otázky vyjasnit s člověkem, se kterým podepisujete smlouvu.

Ukázka pojistných limitů

















K základnímu pojištění můžete přikoupit asistenci anebo si pojistit drahý foťák

V rámci volitelného připojištění nejen do ciziny si můžete předplatit i další servis, který se do výsledné ceny pojištění samozřejmě promítne. Služby nad rámec běžného pojištění většinou zahrnují:

Jak nejrychleji zjistit, jestli je vaše auto pojištěné

Někdy člověk v návalu povinností lehko zapomene, že mu smlouva o povinném ručení brzy skončí. A takový detail pro vás může mít hodně nepříjemné důsledky. Zda máte povinné ručení aktivní, se proto raději přesvědčte nahlédnutím do registru České kanceláře pojistitelů. Ve spodní části hlavní stránky zadejte SPZ svého vozidla v požadovaném formátu. Z výsledku hledání byste měli vyčíst nejen délku pojistného, ale dohledat i jiné údaje, jako např. typ automobilu anebo pojišťovnu, u které jste smlouvu uzavřeli.

Když registr povinného ručení nic nevyhledá

Zadali jste správnou SPZ, ale registr vám nic nenašel? Na vině může být jedna ze tří příčin:

  1. Auto jste si pojistili teprve před nedávnem - po uzavření smlouvy chvíli trvá, než se informace zanesou do databáze. Pokud takový stav trvá déle než měsíc, kontaktujte svého pojistitele.
  2. Některé údaje můžou být ve smlouvě uvedené špatně - pečlivě zkontrolujte všechny údaje na Zelené kartě a požádejte pojišťovnu o opravu, narazíte-li na chybu.
  3. Vozidlo vůbec není pojištěné - jízda v nepojištěném autě vás může jenom na pokutě vyjít v řádu desítek tisíc korun. Nemluvě o případech, kdy např. bouráte. Tehdy z vlastní kapsy hradíte škody, šplhající do milionových částek.

Na kolik vás pojistka do zahraničí vyjde

Přesná odpověď se odvíjí podle toho, jakou nabídku si vyberete, a zda zvolíte doplňkové připojištění. Pokud si k základnímu pojištění auta přikoupíte „havarijko“, cestovní pojištění a necháte si ještě pojistit zavazadla, zaplatíte pochopitelně víc. Vyšší ale budete mít i celkové finanční krytí, pokud se vám něco nenadálého přihodí.

Modelový příklad

Pavel H. si koncem listopadu koupil nové auto a stejně jako každý rok se chystá s rodinou po Vánocích do Francie na lyže. Logicky tedy začíná výběrem nejvhodnějšího povinného ručení.

 

Požadavkům pana H. odpovídají celkem čtyři nabídky. Protože mu jde o co nejlepší kvalitu služeb a nechce na nich šetřit, vybírá variantu Naše Auto Premiant od ČSOB.

Možnosti připojištění auta i do zahraničí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informace o autě už jsou předvyplněné. Pan H. si doplnil pouze údaje o havarijním pojištění, zaškrtal si požadavky na připojištění a nastavil požadované limity.

Dokončení objednávky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Závěrem si pan H. zvolil kvartální splácení: povinné ručení ho tedy i se všemi službami navíc vyjde zhruba na 4 800 měsíčně.

Na jak dlouho se můžete pojistit

Většina Čechů jezdí celoročně – logicky tedy volí nabídky, které mají co nejdelší platnost. Vy si ale k cestě do zahraničí můžete sjednat i tzv. krátkodobé anebo sezónní povinné ručení s platností od 14 dnů do 10 měsíců. Výhodou je možnost rychlého zřízení přes internet, kdy pojištění nabývá platnost během několika minut.

Konkrétně na sezónním povinném ručení navíc oceníte v dlouhodobém horizontu i dvě další výhody:

  1. Smlouvu uzavíráte jen na vybraný počet měsíců. Po jejich uplynutí dál pojistné neplatíte, přestože smlouva zůstává pořád platná.
  2. V měsících, kdy jste doma a s autem nejezdíte, nemusíte odevzdávat registrační značky.

Sezónně jde uzavřít i pojištění proti havárii

Jen na vybranou sezónu můžete u některých pojišťoven uzavřít i havarijní pojištění. Dá se kombinovat s celoročním pojištěním proti vandalismu nebo živelné pohromě, a mít tak komplexnější řešení s lepším krytím za nižší cenu.

Jak je to s pojistkou do USA

Kdo se chce vydat křížem krážem Amerikou, asi nejlepší varianta je krátkodobé vypůjčení auta v půjčovně. Půjčovné na naše poměry sice vyjde dráž, ale pojištění je do ceny v drtivé většině případů zahrnuto. Zjednodušeně řečeno vám stačí přijít do půjčovny, vybrat si auto, podepsat pár dokumentů a zaplatit. Nic dalšího zařizovat nemusíte.

Jak drahé je bourat bez povinného ručení

Při jízdě autem přichází v potaz spousta rizik: buďto nabouráte někoho vy anebo někdo jiný zase vás. Vozidlo se může porouchat, odvézt vám ho odtahovka anebo ho někdo může vykrást. I nejdrobnější oprava v servisu vás v zahraničí může bez pojištění vyjít na částku, pohybující se v řádu desítek tisíc korun.

Ani milionář by se nemusel doplatit

V případě, že byste bez pojištění bourali, kromě škody byste řidiči bouraného auta (potažmo jeho rodině) museli z vlastní kapsy hradit další výlohy, jako např.:

  • Újmu na zdraví nebo usmrcení (až 200 000 000 )
  • Rekonvalescenci (v řádu desítek milionů )
  • Ušlý zisk (hradíte průměrný rozdíl mezi potenciálním a reálným ziskem z předchozích období)

Připlést se do nehody bez povinného ručení rozhodně není legrace. A jestli se jen u nás umí škody vyšplhat do stamilionových částek, v zahraničí může jít doslova o astronomická čísla.

Modelový příklad

Pan Jiří K. si vypůjčil v Čechách pojízdný karavan a vyrazil s rodinou na výlet do Rakouska. Karavan ale ze dne na den přestal jezdit, a protože pan K. podcenil povinné ručení, musel ze svého uhradit přes 1 000 €.

Pro pana Jiřího tenhle případ dopadl dobře: nepojištěný karavan nikomu nezpůsobil škodu na majetku a naštěstí ani na zdraví. I drobná závada ho každopádně přišla v přepočtu skoro na 30 000 , za které by si s rodinou mohl klidně dopřát druhou dovolenou.

Nabourané auto














Od řidičů, kteří jezdí v autě se závadou, dávají pojišťovny ruce pryč

Před cestou určitě nechte provést důkladnou technickou prověrku vozidla a zjištěné závady řešte pokud možno bez odkladu. Pokud se s vozidlem, které má zjištěnou technickou závadu, připletete v zahraničí do autonehody, pojišťovny mají často nárok nechat vás všechny škody uhradit ze svého.

Další případy, kdy vám pojištění nepomůže

Podobných případů, kdy sice máte sjednané pojištění, ale kdy pojišťovna kvůli okolnostem od smlouvy odstoupí, je mnoho. Stačí, abyste usedli za volant s nepatrným množstvím alkoholu v krvi – pojišťovna za vás sice škodu pokryje, ale peníze na vás bude obratem vymáhat zpátky. Porušili jste totiž podmínky, stanovené ve smlouvě.

Obecně mají pojišťovny nárok vymáhat na vás peníze, pokud:

  • Způsobíte škodu úmyslně
  • Vaše auto není k jízdě technicky způsobilé
  • Řídíte bez řidičáku
  • Odmítnete bez vysvětlení test na přítomnost alkoholu v krvi
  • Nenahlásíte pojišťovně událost, při které došlo k vážnému zranění, usmrcení anebo škodě, kterou lze vyčíslit nad 100 000

Další podrobnosti přesněji stanovuje zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

Nejčastější problémy, které vás s autem v zahraničí mohou potkatŠance v %
NabouráníPodle okolností až 47 %
Technická závadaAž 36 % dle celkového stavu vozidla
OdtahAž 27 %

Proč mít do zahraničí pojištěná i zavazadla

Málokdy v autě převážíme jen kufry s oblečením a kosmetikou – na cestách se často neobejdeme bez fotoaparátu, notebooku anebo jiných cenností. Je proto na místě zvážit pojištění zavazadel. Často vychází v jednotkách korun na den. Pokud tedy cestujete s drahou technikou nebo jinými cennostmi, výměnou za trochu vyšší náklady dostanete větší jistotu, že případnou ztrátu nebo odcizení nebudete muset hradit (alespoň z větší části) z vlastní kapsy.

Pojištění zavazadel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Před cestou do zahraničí zvažte pojištění zavazadel, obzvlášť pokud vezete drahou elektroniku nebo jiné cennosti.

Buďte ostražití a rizikům předcházejte, jinak vám pojišťovna nic neproplatí

Před uzavřením pojistky si prostudujte podmínky a výši limitů, včetně detailního popisu případů, na které se pojištění vztahuje. Existují totiž nejrůznější situace (nejčastěji vlastní nedbalost) kdy vám pojišťovna z odcizených zavazadel nemusí proplatit ani korunu.

Cestovní pojištění? Nezbytnost nejen na dovolenou

V povinném ručení jsou sice uhrazené poplatky na zdravotní výlohy druhé strany, ale ne vaše. Proto se vyplatí si před cestou za hranice sjednat i cestovní pojištění. To často zahrnuje:

Podobně jako u povinného ručení si pojištění můžete zvolit podle výše limitů a doby, kterou za hranicemi strávíte.

Nejlepší nabídky podle toho, na jak dlouho chcete vycestovat

Pokud chcete vycestovat dlouhodobě, výhodně vychází nabídka cestovního pojištění Platinum od Directu, ve které jsou kromě jiného započítány:

  • Neomezené léčebné výlohy
  • Odpovědnost za škodu na majetku (do 10 000 000 )
  • Nonstop asistenční služba

U krátkodobých výjezdů pak dominuje pojišťovna Axa s nabídkou Excelent, která vám pojistí zavazadla částkou až 40 000 , a navíc uhradí léčebné výlohy v neomezené výši.

Pro ty, kdo chtějí náklady na cestu držet co nejvíc při zemi, doporučujeme zvýhodněnou variantu pojištění Reference. Za symbolický poplatek 168 vám Axa pokryje léčebné výlohy ve výši 2 500 000 .

Špičková zdravotní péče, léky a repatriace jen za pár stovek

S platným cestovním pojištěním léky a zdravotní péči většinou nehradíte ze svého plus máte nárok na neodkladnou zdravotní péči včetně jejího proplacení.

Ve většině nabídek jsou zahrnuté i náklady na repatriaci a převoz ostatků. Bát se černých scénářů určitě nemá před vycestováním do zahraničí smysl. Myslete ovšem na to, že kdybyste v cizí zemi zahynuli při dopravní nehodě, statisícové náklady na převoz ostatků by bez pojištění hradila vaše rodina.

Že stačí kartička zdravotní pojišťovny? Ne vždycky je to pravda

Je normální počítat s tím, že v rámci Evropy nám k pokrytí nákladů za ošetření běžně stačí jen průkaz zdravotní pojišťovny. Bohužel to není celá pravda. Budete-li ošetřeni u lékaře nebo v nemocnici, která nepatří mezi tzv. smluvní zdravotní středisko, za péči si bez uzavřeného cestovního pojištění hodně připlatíte.

Země, kde kartička pojištěnce nemá univerzální platnostPříklad zákroku a průměrná cena
Itálie

Základní lékařské ošetření (většinou zdarma)

Důkladné ošetření (200 - 2 400 €)

Převoz do nemocnice vrtulníkem (4 000 €) nebo sanitkou (1 400 €)

Repatriace (5 200 €)

Chorvatsko

Základní lékařská péče, předepsání léků (10 HRK)

Léky typu A & B (10 HRK / předpis)

Ambulantní péče - jednodenní chirurgický zákrok + rehabilitace (25 HRK)

Hospitalizace (100 HRK / den)

Poranění mořským ježkem (100 - 120 €)

Ošetření při bolestech zubu (120 €)

Trávicí potíže nebo zánět ucha (100 - 150 €)

Infarkt - operace & převoz domů (4 600 €)

Plicní embolie - hospitalizace & převoz (4 000 €)

Zlomená noha - hospitalizace & převoz (3 915 €)

Turecko

Základní lékařské ošetření (3 TRY)

Lékařské ošetření ve státní nemocnici (8 TRY)

Léky (20 % z ceny)

Vnitřní krvácení - hospitalizace & převoz (až 18 000 €)

Infarkt - operace & bypass (46 000 €)

Úraz kolene - ošetření & operace (8 000 €)

Zápal plic - hospitalizace (5 200 €)

Angína (500 - 1 500 €)

Egypt

Žaludeční potíže (600 - 1 200 €)

Komplikace v těhotenství (3 000 €)

Vysoký krevní tlak & hospitalizace (15 000 €)

Zlomená klíční kost (42 000 €)

Naražený kyčelní kloub - ošetření & hospitalizace (10 500 €)

Zánět ucha (160 - 260 €)

Šitá rána na obličeji (2 800 €)

Úmrtí & převoz (10 000 €)

Srovnávač a první český e-shop s financemi Chytrý Honza nabízí klientům bezmála 2000 finančních produktů a služeb. Uživatelé je mohou přehledně porovnat, řadu z nich i rovnou sjednat a zakoupit online. V nabídce je vše počínaje cestovním či životním pojištěním, přes hypotéky, úvěry, spoření až po pojištění vozidel. A to od 193 partnerů - malých i velkých bank, pojišťoven a investičních společností na českém trhu.

Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech českých regionech. Propojením online srovnávače, e-shopu, call centra a sítě poradců je Chytrý Honza lídrem trhu v propojení online i offline prodejních kanálů.

Na českém trhu společnost působí od roku 2009.

Více informací naleznete na: https://www.chytryhonza.cz

10.10. 17:35  povinné ručení (Karlík)
22.10. 00:06  pojištění (Vlasta)
31.05. 09:04  pojištění (Michal)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

07.07.20203 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (7.7.2020) Štěpán Hájek (Purple Trading)
30.06.20203 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (30.6.2020) Štěpán Hájek (Purple Trading)
24.06.20203 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (24.6.2020) Štěpán Hájek (Purple Trading)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688