Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  30.05.2018 13:07:34

Broker Consulting navzdory trhu: Zájem o hypotéční úvěry neklesá, průměrná hypotéka přesáhla 2 miliony korun

Společnost Broker Consulting sjednala za první čtyři měsíce tohoto roku  meziročně o 6 procent větší objem hypotečních úvěrů (celkem za 3 miliardy korun), ačkoliv celý trh za stejné období podle dostupných dat klesal zhruba o devět procent. Postupné zpřísňování podmínek pro získání hypotéky ze strany České národní banky rozdělilo Čechy na dva tábory – nepřipravené a připravené. Za růstem hypoték u společnosti Broker Consulting stojí právě připravenost jejích klientů. 

Dle doporučení České národní banky nyní banky požadují po žadatelích o hypotéku vyšší procento vlastních zdrojů z hodnoty zastavované nemovitosti. Zájemci o hypotéku se tak často setkávají s pojmy LTV 90 a LTV 80, což určuje procento ze zastavované hodnoty, které banka žadateli půjčí. Zbylou část, tedy 10 procent u LTV 90 a 20 procent u LTV 80, musí žadatel uhradit z vlastních zdrojů. Nově nastavené podmínky by měly omezit pořizování hypotéčních úvěrů žadateli, kteří nemají žádné vlastní prostředky, a tím předejít možné hypoteční krizi. Opatření svůj vliv evidentně mají, neboť trh během prvních čtyř měsíců meziročně poklesl o devět procent.

„Trh navíc čelí růstu cen nemovitostí. Především v lokalitách jako je Praha, mohou mít přísnější podmínky a růst cen dopad na střední třídu, která na hypotéku už nemusí dosáhnout. Praha je však extrémní příklad a celé České republiky se situace netýká tak silně,“ komentuje vývoj Mariana Kuckirová, analytička bankovních produktů Broker Consulting. 

 

Společnosti Broker Consulting se za první čtyři měsíce 2018 podařilo sjednat hypotéky v objemu 3 miliardy korun, což je o 6 procent více než za stejné období v minulém roce. „To lze připsat našemu přístupu k dlouhodobému finančnímu plánování. Klienti se na pořízení vlastní nemovitosti připravují s předstihem. Díky dlouhodobému plánování si vytvoří dostatečný finanční polštář, který pokryje požadovaných 10 až 20 procent zastavované hodnoty nemovitosti. V tuto chvíli jsou Češi rozděleni na připravené a nepřipravené, naši klienti se řadí k té první skupině,“ komentuje Kurciková.

Průměrná hypotéka se v Broker Consulting pohybuje na úrovni 2 050 000 korun. V případě LTV 90 klient potřebuje mít 205 000 korun z vlastních zdrojů a u LTV 80 dvojnásobek, tedy 410 000 korun.

 „Zpřísnění podmínek by mělo primárně vést k větší finanční zodpovědnosti a gramotnosti lidí, kteří si s hypotékou berou závazek na několik desetiletí. Důležité je, aby si žadatelé uměli spočítat zátěž rodinného rozpočtu a vytvořili si dostatečnou rezervu nejenom na pořízení hypotéčního úvěru, ale i na nenadálé výdaje. Pokud toto všechno zvládnou, tak jsou na nejlepší cestě ufinancovat nemovitost,“ uzavírá Kuckirová. 

Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688