TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.04.2018 15:59:48

Ostrá kritika senátorů: Prezident hájí zájmy cizích mocností.


K velmi závažné kritice hlavy státu dnes přistoupili senátoři. Výbor pro zahraniční věci, obranu a politiku schválil usnesení, v němž odsoudil některé poslední kroky prezidenta Miloše Zemana týkající se kauzy novičok a vydání hackera Jevgenije Nikulina do USA. Zeman podle senátorů hájí zájmy cizích mocností na úkor českého státu!

O schválení usnesení informoval na sociálních sítích senátor Václav Láska, který návrh vypracoval. Senátoři odsoudili prezidentovo prohlášení o tom, že ředitele Bezpečnostní informační služby pověřil pátráním po jedu novičok, kterým měl být ve Velké Británii otráven bývalý agent Sergej Skripal.

 

"Veřejné pověření BIS k jakémukoli úkolu v podstatě vylučuje splnění takového úkolu. Proto jej chápeme toliko jako gesto zpochybňující zahraničněpolitickou orientaci státu, důvěryhodnost jeho spojenců a napomáhající v šíření lživého obvinění České republiky ze strany Ruské federace," píší senátoři.

 

Prezidenta a jeho spolupracovníky Senát také odsoudil za zasahování do případu vyhoštění Jevgenije Nikulina. Ten byl v Česku zatčen na základě mezinárodního zatykače a následně po roce a půl předán do Spojených států, které o to žádaly. Nikulina chtělo také Rusko. Zatímco to jej ale vinilo z internetové krádeže v řádech tisíců, podle Američanů byl zodpovědný za velké útoky na sociální sítě a datové úložiště.

 

"Výbor nepovažuje za přípustné, aby z důvodu obhajoby zájmů Ruské federace prezident České republiky a jeho okolí veřejně zpochybňovalo kroky a motivy vlády a zákonnost soudní soustavou potvrzeného procesu vydání do Spojených států amerických, které jsou blízkým spojencem České republiky, a jejichž vláda o vydání požádala a měla zákonný důvod," zlobí se senátoři.

 

 

 

Prezident a jeho okolí svým jednáním prý ohrožují právní postavení ČR a důvěru v právní stát a politickou stabilitu.
Podle senátorů tak jen vyvrcholil dlouhodobý trend "kdy prezident České republiky a jeho nejbližší spolupracovníci obhajují ekonomické a mocenské zájmy cizích států, ke kterým Česká republika nemá spojenecké vazby, a které jsou v její neprospěch," dodal senátní výbor.

 

Pro ČR je to podle senátorů bezpečnostní a zahraničněpolitické riziko. Prezidenta Zemana senátoři vyzvali, aby se takovýchto kroků napříště zdržel a respektoval, jak mu pravomoci vymezuje Ústava ČR.

 

 

 

Předsedu výboru, bývalého mistra vnitra Františka Bublana, výbor pověřil, aby s obsahem usnesení seznámil předsedu Senátu Milana Štecha.

 

Kritika senátorů nechává chladným mluvčího Kanceláře prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. "Jde o tradiční antizemanovské spartakiádní cvičení. Nic více," řekl k usnesení pro TN.cz Ovčáček.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688