Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Energie  |  18.12.2017 13:15:34

Růst cen energií nás nemine

Do společnosti CENTROPOL ENERGY nastoupil Tomáš Hlaváček na post ředitele obchodu a strategického rozvoje se záměrem využít svých zkušeností z Air Bank a České pojišťovny. Před sebou má naplňování ambiciózní obchodní strategie přiblížit se více zákazníkům, například budováním kamenných poboček, využít moderní technologie a zvyšovat energetickou gramotnost klientským poradenstvím. Záměr to je nelehký, energeticky gramotných je sotva pět procent české populace a situace na trhu s energiemi je složitá.

Co zákazníka zajímá především, je odhad cen energií v příštím roce. Jaký vývoj je podle vás nejpravděpodobnější?

Tlak na zvyšování cen energetických komodit je enormní a zdá se, že v příštím roce toho budeme svědky. Roli v tom hraje úzké propojení trhu s uhlím, plynem, ropou a elektřinou a také nárůst spotřeby, tedy jinak řečeno energetická bilance. Pokud se podíváme na vývoj posledních dvou let, strukturální změny na trhu s energiemi naznačují cenový nárůst celého energetického mixu evropských zemí. V případě ropy dřívější nízké ceny už vedly k omezování těžby a dohodám zemí OPEC, které jsou na příjmech z ní závislé. Cenu elektřiny na rok 2018 zvedá vysoká poptávka po uhlí v Asii.

Naznačil jste, že cenu elektřiny zvyšuje spotřeba či energetická bilance...

Spotřeba elektřiny v Česku rostla již poslední dva roky. Trend bude pokračovat i v příštím roce vzhledem k očekávanému zhruba 3,5 % nárůstu českého HDP, jak uvádí ČNB. Také EU jako celek poroste podle výhledu MMF o nějakých 1,5 %. Rostoucí poptávka brání tudíž poklesu cen energií.

Znamená to tedy, že zákazník bude muset hlouběji sáhnout do své kapsy?

Rychle se blíží tzv. expirace kontraktu na rok 2018, reálné obchodování s elektřinou skončí už před Vánocemi. Již v tuto chvíli je pravděpodobnost poklesu cen velmi malá. Dodavatelé proto budou muset reflektovat situaci na trhu a promítnout nárůsty i do cen koncovým zákazníkům. V souvislosti s dražší cenou ropy může dojít k podobné situaci i u plynu. Retailové ceny tak budou následovat ty velkoobchodní.

Český energetický trh je vysoce konkurenční. Jak se tato skutečnost projevuje na cenách pro koncového zákazníka?

Tvorba ceny pro koncové zákazníky je obchodní boj a zdravá konkurence tlačí ceny směrem dolů. Proto na vysoce saturovaném českém trhu není příliš velký prostor pro nějaký skokový nárůst cen pro tyto konečné zákazníky. Například cena silové elektřiny tvoří kolem třetiny celkové složky. Vliv ceny na burze se tak odráží do ceny méně než vliv regulované složky. I tak se budeme muset na změny připravit - celkové zdražení na ročním účtu za elektřinu odhaduji pro běžnou domácnost i několik stokorun. V Centropolu však zatím ceny elektřiny pro rok 2018 nezvedáme.

Takže kdy je nejvhodnější nakoupit elektřinu?

Zejména podnikatelé musí plánovat a znát náklady na energie. S přihlédnutím k výše zmíněným faktorům se zdají být výhodnější spíše dlouhodobé nákupy. Zákazníci však mohou využívat i jiné než standardní ceníky s fixní cenou, jakou jsou třeba postupné nákupy. Ty umožňují riziko nákupu rozdělit do několika kroků, přestože přebíráte riziko volatility ceny v čase - musíte vybírat dny, kde se nakupuje.

 

 

Ing. Tomáš Hlaváček, MBA (41) 

Ředitel obchodu a strategického rozvoje a člen představenstva CENTROPOL ENERGY a.s.
Na pozici působí od roku 2016 a je zodpovědný za obchod, marketing a řízení vztahů se zákazníky. V předchozích třinácti letech zastával obdobné pozice v Air Bank a v České pojišťovně. Jeho úkolem je uplatnit své zkušenosti zejména z Air Bank a Centropol znovu nechat na saturovaném trhu vyrůst, zvětšit tržní podíl a potvrdit jméno firmy, které záleží na klientech.

Tomáš Hlaváček je certifikovaným projektovým manažerem IPMA a držitelem firemních ocenění Best Project Lion Award a Top Talent Training Program od Generali PPF. V roce 2007 byl zařazen mezi TOP 12 manažerů České pojišťovny.


O společnosti Centropol
CENTROPOL ENERGY a.s., je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst u domácností, firem a institucí. Dlouhodobě se umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení Czech TOP 100. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR. V roce 2016 dosáhl obrat společnosti bezmála sedmi miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem firmy je český podnikatel Aleš Graf.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688