Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  05.10.2016 11:02:04

EET: Účelově zanikne tisíce firem. Příjmy musí evidovat i některé školní jídelny


 

Podle odhadů ukončilo po zavedení elektronické evidence tržebChorvatsku činnost na 50 tisíc firem. Odborníci očekávají v České republice podobný scénář. Vzniknou ale i nové společnosti. Od 1. prosince budou muset své tržby prostřednictvím elektronických pokladen evidovat restaurace a hotely.  Povinnost se ale týká i některých školních jídelen. Platí pro ty v soukromých školách, které umožňují nákup obědů i cizím strávníkům.

 

Zavedení elektronické evidence tržeb v Chorvatsku vedlo podle chorvatského ministra financí k růstu přiznávaných příjmů podnikatelů a živnostníků o více než dvojnásobek. A právě z růstu tržeb mají čeští podnikatelé strach. Řada podnikatelů má obavy z toho, že na sebe kvůli nápadně vyšším tržbám upozorní kontroly. „Výkyvy v tržbách se podnikatelé snaží maskovat tím, že založí novou firmu a začnou na ni provozovat restauraci nebo ubytovací služby a tu předchozí zavřou. Nové firmy v Česku přibývají nebývalým tempem, jen během prvních šesti měsíců letošního roku bylo v České republice zaregistrováno 13 731 nových společností. Pokud tento trend vydrží i v druhé polovině roku, vznikne letos nejvíce firem za posledních devět let. Na vznik nových firem má vliv samozřejmě víc faktorů, zejména je to sílící ekonomika, výrazný vliv má ale také snaha podnikatelů vyhnout se případným kontrolám po zavedení elektronické evidence tržeb,“ popsala Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

 

První vlna elektronické evidence tržeb se ale nebude týkat všech gastronomických zařízení. V klidu mohou zatím zůstat podniky, které se specializují výhradně na jídlo s sebou.„Elektronická evidence tržeb se u restaurací od letošního prosince nebude týkat jídla, které si zákazník odnese nebo si ho nechá přivézt. Metodická příručka uvádí, že o stravovací službu se bude jednat jen v případě, že bude jídlo servírované v provozovně a k jeho snědení bude mít zákazník přiměřené zázemí, například stoly, židle a podobně. V tomto musí poplatník přijatou tržbu evidovat už od 1. 12. 2016. Bude-li ovšem v té samé provozovně vydáno jídlo například do papírové tašky, už se nejedná o stravovací službu, ale o dodání zboží. V takovémto případě má poplatník povinnost přijatou tržbu evidovat až od 1. 3. 2018. Týkat se to bude například zmrzliny v kornoutu, popkornu v krabici nebo párku v rohlíku,“ vysvětlila Blanka Štarmanová. 

 

Pozor si musí dát i některé školy – ty, které poskytují možnost stravování například seniorům, musí být k elektronické evidenci tržeb přihlášeny už tento rok. Elektronická evidence tržeb se vztahuje na školní jídelny a menzy soukromých škol. V Česku je kolem 40 soukromých vysokých škol, základních a středních škol jsou stovky.„Od elektronické evidence tržeb jsou osvobozeny prodeje obědů žákům a učitelům, řada jídelen ale nabízí stravování například důchodcům nebo rodičům na mateřské dovolené. A na ty se elektronická evidence vztahuje. I v tomto případě záleží na tom, zda strávník jídlo zkonzumuje na místě nebo si ho odnese s sebou. Elektronická evidence tržeb se netýká školních jídelen či bufetů, které jsou provozovány příspěvkovou organizací nebo placeny z veřejných peněz. V jiných situacích bude nutné tržby evidovat, a to včetně plateb elektronickými peněženkami a čipovými kartami,“ řekla Blanka Štarmanová.

  

Petra Ďurčíková, mediální konzultant společnosti TaxVision s.r.o. a portálu www.eDane.cz

 






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688