Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  15.03.2016 12:37:23

Další megafúze na obzoru?

V období, kdy jsou průmyslové koncerny rády za každé procento organického růstu, musí klíčoví hráči na trhu zvažovat další možnosti zefektivnění svého podnikání. Jednou z oblíbených metod, jak tohoto nelehkého cíle dosáhnout, je využít volné peněžní prostředky k fúzní a akviziční činnosti. Právě v posledních dnech se čím dál intenzivněji objevují zprávy ze severoamerického průmyslového sektoru, kde kolem sebe krouží dvě významné společnosti – Honeywell a United Technologies. Rok 2015 byl totiž pro průmyslové firmy spíše zklamáním a s vyhlídkami pokračujícího trendu nízkého růstu tržeb přišly ke slovu také výrazné nákladové škrty. Není proto divu, že právě v tomto sektoru po sobě společnosti začaly navzájem pokukovat a analyzovat případné příležitosti ke vzájemné spolupráci či rovnou kombinaci. Případným propojením Honeywell a United Technologies by vznikl průmyslový obr s tržní kapitalizací přesahující 160 mld. USD, což v mnoha investorech a dokonce i v samotné firmě United Technologies vyvolalo obavy z regulatorních obstrukcí. Jsou ale tyto obavy oprávněné? A co by vlastně případná fúze jednotlivým společnostem přinesla?


  1. K odpovědi na výše zmíněné otázky je potřeba si především uvědomit, že hlavní zdroj příjmů obou společností přichází z leteckého sektoru. Honeywell v něm generuje téměř 40 % příjmů, zatímco United Technologies dokonce 50 % veškerých svých tržeb. U obou společností jsou nejvýznamnějšími odběrateli leteckých součástek firmy Boeing, Airbus a především ministerstvo obrany USA. V této divizi by tedy propojením obou firem vznikly výrazné synergické efekty vyplývající z úspor z rozsahu a většího vlivu na konečnou cenu vlastních výrobků. Právě možných pozitivních synergií v letectví si je společnost Honeywell dobře vědoma, a proto neváhala podat akcionářům United Technologies štědrou nabídku v celkové částce přesahující 90 mld. USD. Výroba leteckých součástí však není jediným odvětvím, ve kterém by ze synergií mohly společnosti při vzájemné integraci těžit. Oba hráči mají široce diverzifikované produktové portfolio, které by v případě fúze mohlo generovat robustní tržby v objemu až 95 mld. USD.

  2. Akcionáři United Technologies byli v nedávné době vystaveni nezvykle vysokým rizikům v podobě ekonomického zpomalení Číny, silnějšího amerického dolaru či rostoucích firemních nákladů na vývoj nových produktů. Nalezením vhodného partnera by management ochránil společnost a její akcionáře před většinou zmíněných rizik a ještě by jim dopřál komfort výhodných podmínek odkupu akcií.

  3. V případě překonání integračních nákladů a regulatorních překážek by Honeywell získal velmi cenná aktiva nejen z leteckého odvětví, ale také ze sektoru stavebnictví. Ta by měla do konglomerátu přinést novou přidanou hodnotu ve formě vyšší diversifikace jeho činností a zmírnit negativní dopad slábnoucí energetické divize. Nová aktiva a vzniklé synergie evidentně firmě Honeywell stojí i za výhledy nižších marží, které by při rozdílu dvou procentních bodů na úrovni EBITDA integrací lehce utrpěly.

Přestože společnost United Technologies ze strachu z regulatorních průtahů nabídku k sňatku s Honeywell prozatím odmítla, obnovení vyjednávání je velmi pravděpodobné. O tom jsou přesvědčeni nejen samotní akcionáři, ale také významné instituce jako například RBC Capital Markets, která stále ve finální dohodu věří. Ostatně sama společnost Honeywell jasně deklarovala, že s tímto bodem výroku ze strany United Technologies zásadně nesouhlasí. Otázkou tak zůstává, jak dlouho ještě tyhle námluvy budou trvat, než do hry vstoupí někdo třetí.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

06.11.2018Ranní glosa: Další slabší čísla z ekonomiky na obzoru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.10.2018Rozbřesk: Další zvýšení sazeb ČNB na obzoru? Patria (Patria Finance)
29.10.2018Ranní glosa: Další zvýšení sazeb ČNB na obzoru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688