Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  10.11.2014 17:18:00

Česká koruna si na začátku týdne připisovala zisky

Koruna vstoupila do nového týdne optimisticky, když proti euru si připsala zisky ve výši 0,5 % a posílila na 27,60 CZK/EUR. Dařilo se i okolním měnám v regionu, když polský zlotý si polepšil o 0,3 % a maďarský forint podobně jako koruna o 0,5 %. Nakonec se dařilo i dalším rizikovým aktivům, když například evropské akcie kolem páté hodiny odpoledne byly v zisku ve výši 0,4 %.
 
Na domácí půdě jsme se dočkali několika zajímavých údajů. Spotřebitelské inflace v říjnu dle očekávání stagnovala na úrovni 0,7 %. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,2 %. Důvodem ovšem byla pouze sezónnost u jádrové inflace. Pohonné hmoty totiž v říjnu poklesly o 0,5 % m/m, regulované ceny stagnovaly a potraviny marginálně vzrostly o 0,1 % ( 0,1 % SA). Jádrové ceny se zvýšily o 0,26 %, po sezónním očištění nicméně byly nižší o 0,07 %. V dalších měsících lze očekávat pokles cen pohonných hmot díky propadu cen ropy na světových trzích (cena ropy Brent se v současnosti obchoduje na 82,5 USD/brl, což je o 28,2 % méně ve srovnání s 23. červnem). Klesat by ovšem měly i ceny potravin díky nadprůměrné úrodě a dovozním sankcím ze strany Ruska. Doposud bránila jejich poklesu slabší koruna, v dalších měsících by tomu však již být nemělo. Ke konci roku by meziroční inflace měla mírně decelerovat k 0,3 %, opětovnou akceleraci očekáváme až v druhé polovině příštího roku. Na konci příštího roku by tak ceny měly být meziročně vyšší o 1,3 %.
 
Zlepšení na trhu práce bylo v říjnu ve srovnání s očekáváním výraznější. Podíl nezaměstnaných se v říjnu snížil na 7,1 % ze zářijových 7,3 %. Výsledek tak překonal naše i tržní očekávání ve výši 7,2 %. Během října se počet uchazečů o zaměstnání snížil o téměř 9 500 a dostal se tak pod 520 tisíc; oproti říjnu loňského roku je nezaměstnaných o více než 37 tisíc méně. Na trhu práce by se mělo během nadcházejících měsíců střetnout několik protichůdných tendencí. Pomáhat ve zvyšování zaměstnanosti by měl plán vlády na růst veřejných investic (i když hlavní fiskální impuls by měl přijít až v příštím roce). Na druhou stranu zhoršení ekonomické výkonnosti v eurozóně během třetího čtvrtletí povede k větší opatrnosti na straně zaměstnavatelů zejména v průmyslu. Kromě toho budou na růst nezaměstnanosti do konce roku tlačit negativní sezónní faktory. Na sezónně očištěné bázi by míra nezaměstnanosti měla do konce roku ještě mírně klesat (trh práce následuje vývoj HDP s určitým zpožděním), bez sezónního očištění by měla naopak vzrůst na 7,7 %, což je o 0,5 pb níže ve srovnání s prosincem 2013.
 
Zítra se v regionu dočkáme pouze maďarských spotřebitelských cen za říjen, které by měly meziročně poklesnout o 0,3 % po -0,5 % v září. Maďarsko se nachází v deflaci či na její hraně od dubna letošního roku. Vzhledem k tomu, že ve světě žádná důležitá data zveřejněna nebudou, lze i na regionálních měnách očekávat spíše klidnější obchodování.
Česká swapová  výnosová křivka se na svém delším konci v pondělí posunula níže o 2 bb.


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.07.2022Koruna si opět připisuje zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.01.2022Koruna si po Fedu připisuje drobné zisky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.06.2021Koruna si připisuje další zisky (11.6.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.12.2020Koruna si připisuje zisky, zastavit jí může kovid (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688