Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.01.2002 10:02:08

Akcie: Akcie na pražské burze prošly v úterý korekcí, kterou způsobily hlavně akcie Komerční banky a..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.1.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze prošly v úterý korekcí, kterou způsobily hlavně akcie Komerční banky a Českého Telecom. Český akciový trh při nedostatku domácích informací pravděpodobně nalezl inspiraci na zahraničních burzách. Právě akcie Českého Telecomu vykazují silnou korelaci se zahraničím a pravděpodobně proto ztrácely. Komerční banka zase korigovala svoje zisky z předchozích týdnů. Oba tituly poklesly o více než 1%. Naopak, mezi investory byly poptávány akcie s defensivní povahou jako je Česká spořitelna a Philip Morris ČR. Akcie tabákové společnosti zaznamenaly ve středu největší procentní přírůstky.

       Dnes očekáváme po zahájení obchodování opět pokles, aktivita by však měla být nízká. Investoři budou vyčkávat na výsledky amerického HDP za 4Q a výsledek zasedání FOMC.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera výrazně propadly. Index Nasdaq oslabil o 2,6% na 1892,9 bodu a DJIA poklesl o 2,5% na 9618,2 bodu. Trhy nejdříve posilovaly podpořeny lepšími výsledky průmyslových objednávek a spotřebitelské důvěry. Nicméně, poté na trhu převlády obavy z nesrovnalostí v účetnictví společností. Ty vyvstaly v reakci na bankrot společnosti Enron. Obavy z podobných praktik poslaly níže akcie společnosti Tyco. Nedařilo se ani WorldCom v reakci na spekulace, že ratingové agentury sníží hodnocení závazků společnosti. Akcie IBM oslabily v reakci na odchod ředitele společnosti, který ji vyvedl z krize v devadesátých letech. Naopak, posilovaly akcie Texas Instruments, jelikož společnost oznámila nižší než očekávanou ztrátu. Dnes budou oznámena důležitá čísla o HDP za 4Q a také výsledek zasedání FOMC.

       Evropské akcie včera v závěru obchodování oslabily díky výprodeji telekomunikačních společností a akcií ropných společností. Indexy Eurotop300 i Eurostoxx50 včera shodně oslabily o 1,5%. Telekomunikační sektor včera oslabil o 3,2% v reakci na oznámení společnosti Global Crossing, která požádala o ochranu před věřiteli. Nedařilo se Telewest, Colt Telecom a Energis. Ztrácely i akcie Vodafone, který oznámil pokles tržeb na klienta na klíčových trzích ve Velké Británii a Německu. Ztrácely i akcie France Telecom a Orange, které sice splnily očekávání trhu, když oznamovaly svoje výnosy za loňský rok, ale vývoj sektoru je strhl s sebou. Nedařilo se ani ropným společnostem, tento sektor poklesl o 2,1%. Ztrácely TotalFinaElf, BP a Shell. Dnes se očekává, že evropské akcie budou dohánět ztráty amerických akciových trhů. Výsledek zasedání FOMC a také HDP za 4Q v USA ovlivní evropské obchodování.

       Komentář ke společnostem

       Privatizace

      
FNM a německá společnost RWE včera podepsaly privatizační smlouvu na prodej Transgasu a distribučních společností. Očekává se, že RWE přemění Transgas na společnost poskytující služby v oblasti dodávek plynu, elektřiny, vody a zpracování odpadů.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688