BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.03.2014 10:27:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD a AUD/NZD

Americký akciový trh uzavřel téměř beze změny, přičemž nejvíce zaujal technologický NASDAQ, který uzavřel v černých číslech (+ 0,37 procenta) po 4 výprodejových seancích. Dow Jones ztratil pouhých 0,07 procenta. S&P 500 korigovalo neznatelným ziskem o 0,03 procenta.

Na tržní sentiment má stále vliv nevyřešená situace na Ukrajině a špatná ekonomická dataČíny. Druhá největší ekonomika v noci opět zklamala, když průmyslová produkce souhrnně za leden a únor nedostála odhadům a meziročně posílila jen o 8,6 procenta. Trhy přitom počítaly až s 9,5 procentním růstem. Jde tak o nejhorší výsledek od dubna 2009. Podobně si vedly i maloobchodní tržby, jež souhrnně v lednu a únoru meziročně expandovaly o 11,8 procenta. Původně se očekával zisk výrazně nad 13,0 procenty.

Cena mědi, barometr ekonomického zdraví, dosáhla nejnižších hodnot od června 2010, když klesla pod klíčovou úroveň 3 USD za libru mědi. Měď od minulého pátku oslabila o 8,5 procenta poté, co Čína odmítla sanovat firmu neschopnou vyplatit úroky z emitovaných dluhopisů. Zlato naopak stále posiluje a nyní se obchoduje u půlletých maxim (1373,20). Ropa stejně jako měď od pondělí klesá směrem dolů. Za tento týden ztratila již 4,5 procenta.

Novozélandská centrální banka (RBNZ) se včera odhodlala k dlouho očekávanému kroku a zvýšila úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 2,75 procenta. Hlavním důvodem ke zvýšení byla podle guvernéra Wheelera hrozba inflačního tlaku. Nový Zéland tak jako první z vyspělých ekonomik vykročil směrem proti uvolňování monetární politiky. RBNZ také zvýšila ekonomickou projekci a počítá s 3,5 procentním hospodářským růstemroce 2015 namísto původních 3,0 procent. Revize predikce také ukázala, že index spotřebitelských cen by měl na počátku roku 2016 dosáhnout 2,1 procent, což je více, než RBNZ chce. Wheeler tak připustil další možné zvýšení sazeb, na což NZD reaguje velmi pozitivně.

Japonské objednávky jádrových strojů vzrostly v lednu o neuvěřitelných 13,4 procenta a dvojnásobně tak překonaly odhady ekonomů. Volatilní indikátor si polepšil i v meziročním srovnání, když získal 23,6 procenta. Jde o velmi pozitivní zprávu pro Japonsko, které za sebou nechává deflační dekádu a díky masivním stimulům roste.

Vice než 80 000 nových pracovních míst přibylo na pracovním trhu v Austrálii za minulý měsíc. To znamená největší posílení za posledních 22 let a celkově druhý nejlepší výsledek v historii. Na druhé straně míra nezaměstnanosti zůstala na desetiletém maximu 6,0 procent. Počet zaměstnaných se přesto zvýšil o 47 300, což je jeden z nejlepších výsledků za poslední 2 roky. Míra participace na pracovním trhu poskočila z 64,6 procent na 64,8 procenta.

Ve svých poznámkách pro dnešní slyšení před senátní bankovní komisí Stanley Fisher uvedl, že americká ekonomika stále vyžaduje monetární podporu ze strany Fedu. Inflace je totiž pod kontrolou a trh práce se mu nezdá ideálním, čímž poslal USD směrem na jih.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD dál pokračuje v silném růstu a testování klíčové úrovně 1,40 je na dosah. V případě zaváhání by podporu mělo poskytnout proražené maximum na kulatém čísle 1,39, společně s interní trendovou linií. O dnešním vývoji rozhodnou hlavně odpolední dataUSA.

GBP/USD se odrazilo od supportní zóny mezi Fibonacciho úrovní 38,2 a 1,66 a vyrazilo zpátky do konsolidačního prostoru. Zatěžkávacím testem pro další růst bude reakce na proraženou trendovou linii a úroveň 1,67. Proražení této rezistence by uvolnilo prostor k 1,6780.

USD/CAD se napotřetí odrazil od horní hrany mírně klesajícího trendového kanálu a míří znovu směrem na jih. Momentálně se zastavil na silném dynamickém supportu, který tvoří klouzavý průměr 100. Jeho proražení by mělo případně potvrdit medvědí výhled. Cílem je podpora 1,1030.

AUD/NZD svádí souboj a balancuje nad důležitými minimy. Trhy budou dnes hlavně v očekávání, jak se promítne zvýšení sazeb na Novém Zélandě a zhoršení datČíny, to by mohlo pomoci hlavně novozélandskému dolaru, proto nelze vyloučit ani urychlené proražení kanálu. V opačném případě se dá očekávat vytvoření pullbacku k jedné vyznačených Fibonacciho úrovní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688