Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  14.10.2013 13:59:21

EY: Příští rok by měl být lepší, říkají podnikatelé. Navzdory recesi, předčasným volbám či korupci

Podnikatelé jsou při pohledu do budoucnosti optimističtí – většina z nich očekává v nejbližším roce konec recese, plánuje rozšiřovat své podnikání a téměř polovina bude nabírat nové zaměstnance. Začít podnikat sice není snadné, ale seberealizace a svoboda plynoucí z podnikání pravděpodobně vyváží obrovskou odpovědnost a množství práce. To jsou některé z výsledků průzkumu společnosti g82 pro společnost EY, který se zaměřil na názory podnikatelů na podnikání v České republice.

„Odhaduje se, že 67 % veškerých nových pracovních místEU v loňském roce připadá na podnikatelský sektor. Podnikatelé tak představují zásadní hnací sílu pro vytváření pracovních míst. Potřebují však ve svém úsilí podpořit a opět upozorňují na nedostatečnou připravenost absolventů škol a také na to, že korupce a nestabilní politická scéna podnikání opravdu neprospívají,” komentuje výsledky průzkumu Magdalena Souček, vedoucí partnerka poradenské společnosti EY v České republice.

Podmínky pro podnikání už byly lepší, ale konec recese je blízko

Pouze pětina podnikatelů si myslí, že je v České republice snadné začít podnikat a podobně pouze pětina považuje současné podmínky pro podnikání za lepší než před dvěma lety. Slabým stránkám podnikání v České republice dominuje korupce, následují ji slabá podpora podnikání a byrokracie. Kriticky se podnikatelé staví i k předčasným volbám - pouze třetina je vnímá pozitivně, negativní postoj se objevil téměř dvakrát častěji.

Dobrou zprávou je, že většina podnikatelů (téměř 70%) očekává konec recese v nejbližších 12 měsících. Pouze asi pětina z nich ovšem předpokládá růst, zatímco celá polovina stagnaci. Třetina dotázaných očekává pokračování recese nebo si není dalším vývojem jistá. Z této třetiny pesimistická většina odhaduje konec recese až na dobu po roce 2015.

Budeme růst a nabírat nové zaměstnance

Většina podnikatelů (skoro dvě třetiny) věří v pozitivní rozvoj a růst svých aktivit v nejbližším roce. Nabírat zaměstnance plánuje téměř polovina respondentů, zatímco propouštět hodlá pouze necelá desetina oslovených. Ve prospěch zaměstnanosti mluví i fakt, že dotazovaní plánují rozvoj podnikání hlavně v rámci republiky. Pouze 1/4 dotázaných uvažuje o přesunu do jiného regionu; pravděpodobně kvůli snižování nákladů zmiňují Asii, Slovensko, nebo Rusko.

Podnikatelé si ale stěžují na problém najít kvalitní pracovníky. Čtyři z pěti dotázaných podnikatelů jsou přesvědčeni, že se české školství nepřizpůsobuje potřebám ekonomiky a dvě třetiny podnikatelů považují za obtížné sehnat kvalitního absolventa v potřebných oborech. „Nejhorší situace je podle podnikatelů v technických profesích, učňovském školství a řemeslech, což je velice smutné, protože strojírenství, automobilový průmysl a IT označují za nejsilnější odvětví České republiky,“ komentuje Magdalena Souček.

Korupci vidíme, ale neřešíme

korupcí se podnikatelé setkávají jak ve státních institucích, tak i v soukromých firmách a zkušenost s korupcí se množí. Počet podnikatelů, kterým byla někdy nabídnuta možnost získat výhodu za poskytnutí úplatku, vzrostl ze 44 % v roce 2011 na 56 % v roce 2013. K poskytnutí úplatku se přiznává 9 % podnikatelů. „Vnímám pozitivně i těch pár podnikatelů, kteří nahlásili korupční chování vyšším místům.  Bohužel většina podnikatelů, kteří se setkali s uplácením, přešla tuto možnost bez reakce,“ dodává Magdalena Souček.

Stojí za to být podnikatelem?

Význam slova podnikatel se pozvolna zlepšuje. Avšak i nadále zůstává aktuální otázka, zda vyšší životní úroveň, svoboda a možnost seberealizace vyváží nedostatek času, obrovskou odpovědnost a velké množství práce. Většina z nich si najde čas na dovolenou, ročně celkově 4 týdny nebo víc, často v „klasických“ destinacích, jako jsou Česká republika, Chorvatsko, Itálie nebo Řecko.

 

„Podnikatelé významně ovlivňují hospodářské prostředí, vytvářejí pracovní místa a napomáhají k rozvoji a prosperitě nejen svého odvětví, ale celé společnosti. Naše země potřebuje pozitivní podnikatelské vzory, které dávají slovu podnikatel ten správný význam a budou inspirací pro ostatní. Do konce listopadu je možnost nominovat je do soutěže EY Podnikatel roku a dopřát jim zaslouženého uznání,” vyzývá Magdalena Souček.

Příloha I

O průzkumu

Výzkum realizovala agentura g82 pro společnost EY v září 2013. Výzkum byl proveden metodou on-line dotazování; dotazník vyplnili 103 podnikatelé, kteří byli v minulosti nominovaní do soutěže EY Podnikatel roku. Mezi respondenty průzkumu byli rovnoměrně zastoupeni majitelé malých, středních i velkých podniků (dle obratu).

O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.

Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky www. ey.com/CZ.

O g82

Společnost g82, s.r.o. poskytuje služby v oblasti marketingu a výzkumu trhu s důrazem na aplikace výsledků v obchodní praxi. Nabízíme plnohodnotný výzkumný, poradenský a aplikační servis, nadstandardní řešení standardních úloh a pro klíčové klienty personální exkluzivitu. Prosazujeme kvalitu ve všech fázích zpracování úlohy, od zadání přes shromáždění informací, analytické a interpretační práce až po postupy konkrétního využití zjištěných skutečností. Základními hodnotami klientského servisu jsou pro nás zejména rozumné a smysluplné odpovědi na nastolené otázky a řešení dotažená do každodenní reality.

O Soutěži EY Podnikatel roku

EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již v 60 zemích na šesti kontinentech. Podrobnější informace naleznete na www.podnikatelroku.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688