Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  17.05.2013 15:45:00

Zveřejněná data ospravedlňují slabost domácí koruny

Koruně se během uplynulého týdne nedařilo. Vůči euru ztratila zhruba tři čtvrtě procenta a v druhé polovině týdne se pohybovala okolo hranice 26,00 CZK/EUR. Vůbec nejdražší obchod s eurem proběhl na mezibankovním trhu za 26,05 korun.
 
Domácí měně podrazily nohy předběžné údaje o vývoji HDP za první kvartál. Tuzemská ekonomika zůstala i na počátku letošního roku v recesi, což ale nebylo zas tak překvapivé. Zklamáním byla především dynamika poklesu. Mezikvartálně se totiž HDP propadnul o 0,8 %, v meziročním srovnání pak byl nižší o 1,9 %. Strukturu k dispozici nemáme, ale ČSÚ uvedl, že "vývoj výdajů na konečnou spotřebu domácností, vládních a neziskových institucí v minulém čtvrtletí již nebyl hlavní příčinou hospodářského poklesu. Nízká inflace podporovala stabilizaci poptávky domácností zejména po spotřebním zboží netrvanlivého charakteru." Hlavním faktorem vývoje v posledních dvou kvartálech bylo předzásobení tabákovými výrobky, kdy v posledním čtvrtletí ovlivnilo HDP pozitivně, naopak v prvním čtvrtletí se na vývoji podepsalo nepříznivě.
 
V druhé polovině týdne byly zveřejněny ceny průmyslových výrobců, které sice hrají až druhořadou roli, nicméně svým výraznějším než očekávaným poklesem potvrzují, že ekonomika operuje v nízkoinflačním prostředí.
 
Ohlédneme-li se za všemi květnovými statistikami, musíme bohužel konstatovat, že nám nepřinesly nic příznivého. Víceméně nám jen potvrdily slabost ekonomiky. Domácí poptávka nejeví známky žádného oživení, exportérům se daří vyvážet méně a méně zboží kvůli zhoršující se situaci na zahraničních trzích. Z pohledu centrální banky tak data vyznívají jednoznačně protiinflačně, což může do jisté míry podporovat spekulace na další uvolnění měnové politiky. Na druhou stranu současný kurz koruny horší makroekonomické údaje reflektuje, když je oproti své rovnovážné úrovni o zhruba čtyři procenta slabší. Kurz se zároveň nachází značně nad prognózou ČNB, což by mělo být pro centrální bankéře vítanou zprávou. Celkově se tak nyní nedomníváme, že by nastal čas pro další monetární stimul. Ten bychom očekávali až v okamžiku, kdy by české ekonomice hrozila deflace, na což ale dosavadní statistiky neukazují.
 
Příští týden by měl vyjít z pohledu domácích údajů naprázdno. Koruna by se měla pohybovat pod taktovkou globálních trhů. Nicméně vzhledem k tomu, že koruna několikrát neúspěšně testovala hranici 26,00 CZK/EUR a nevidíme faktory, které by měly korunu dále posunout ke slabším úrovním, předpokládáme, že by koruna mohla zkorigovat část svých ztrát a během následujícího týdne se posunout k silnějším úrovním.   


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.10.2023Dolar silnější v důsledku zveřejněných dat, koruna pod tlakem Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.10.2021Domácí data koruně nepomohla (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688